29.10.2011,  16:25:36 | 0 comentarii | 932 vizualizari
Ieri, la conferinţa de presă, transparenţă totală. / Totul despre Apa Serv Valea Jiului
de Corneliu BRAN

Toate datele de mai jos au fost discutate şi prezentate în conferinţa de presă de miercuri de la sediul S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. din Petroşani. Înainte de a vă prezenta materialul care vizează ce au răspuns reprezentanţii societăţii de apă, în frunte cu directorul Cristian Ionică, dar şi reprezentantul Consiliului Judeţean Hunedoara, Costel Avram, la întrebările puse de ziarişti, mai ales în ceea ce priveşte scumpirea apei, şi să vă spunem cam tot ce s-a mai întâmplat pe-acolo, era normal să vă prezentăm toate aceste date, pentru că ele sunt de interes public, în fond toată lumea consumă şi plăteşte apă.

 

Beneficiarii serviciilor oferite de societate:  

92.136 persoane, care beneficiază de servicii de apă şi 82.665 persoane care beneficiază de servicii de canalizare, precum şi 2.895 agenţi economici.

 

Domenii de activitate:

Captarea, tratarea, transportul, acumularea şi distribuirea apei potabile; colectarea, transportul şi epurarea apelor uzate menajer; reparaţii la reţelele de apă şi canalizare exterioare; montarea, întreţinerea şi verificarea aparatelor de măsură şi control; lucrări de construcţii-montaj.

 

Sistemul de alimentare cu apă:

10 surse de suprafaţă: lacul de acumulare Valea de Peşti; pâraiele Buta, Lazăru, Braia, Aninoasa, Izvorul şi Stoinicioara; Râurile Taia, Jieţ şi Polatişte.

5 surse subterane: Drenuri Jieţ; Captare Topliţa, Pârâul Rece, Herţa şi Morişoara.

 

Staţii de tratare a apei:

Valea de Peşti, Braia, Zănoaga, Taia, Jieţ, Clorinare Drenuri, Clorinare Morişoara, Clorinare Topliţa.

Reţele de distribuţie: lungimea totală a reţelelor este de 449,66 km, din care 130,86 km de aducţiune şi 318,80 de distribuţie

 

Staţii de epurare:

Dănuţoni - pentru oraşele Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan şi Lupeni; staţia de epurare Uricani - pentru oraşul Uricani.

 

Microhidrocentrale

Cele două MHC- uri produc şi livrează în Sistemul Energetic Naţional o cantitate medie de energie electrică de aproximativ 1600 MWh/an cu o valoare de 555.200 lei. 

 

MHC Valea de Peşti

Tipul: microhidrogenerator cu turbină „Crossflow” şi generator asincron

Număr grupuri energetice: 1

Putere instalată: 200 KW

Debit instalat: 0,2 - 0,8 mc/s

Cădere brută: 31 m

Producţie de energie electrică în an mediu: 0,7 mil. kWh/ an.

 

MHC Polatiştea

Tipul: microhidrogenerator cu turbină „Francis” de tip FO 90/390 şi generator asincron

Număr grupuri energetice: 1

Putere instalată: 200 KW

Debit instalat: 0,16 - 0,3 mc/s

Cădere brută: 107,6 m

Producţie de energie electrică în an mediu: 1,1 mil. kWh/an.

 

Proiect încheiat

Programul ISPA 2000/RO/16/P/PE/009 - Extinderea Staţiei de epurare a apelor uzate Dănuţoni - etapa de tratare biologică

Obiectiv: Realizarea unei trepte biologice de epurare a apelor uzate colectate, în scopul conformării cu reglementările internaţionale privind calitatea apelor uzate deversate precum şi îmbunătăţirea treptei mecanice existente.

În treapta biologică se realizează, printr-o tehnologie avansată, eliminarea azotului biologic şi a fosforului în exces, care au contribuit la poluarea apei râului Jiu.

Valoare programului: 9.680.000 euro.

Finanţare asigurată în proporţie de 75% de Uniunea Europeană, prin Instrumentul pentru Politici Structurale şi de Preaderare (ISPA) şi în proporţie de 25% de Guvernul României, din Fondul Naţional de Pre-Aderare.

Trebuie subliniat că acest program a fost în întregime nerambursabil, sarcina cofinanţării fiind preluată de Guvernul României.

Finalizare: Extinderea Staţiei de epurare a apelor uzate Dănuţoni, etapa de tratare biologică a fost finalizată la data de 17.08.2010.

 

Proiecte în derulare

* Proiect major - Fondul de coeziune 

Investiţii în infrastructură

Obiectivul general al proiectului este de a oferi o strategie locală pentru dezvoltarea sectorului de apă şi apă uzată pentru conformarea cu ţintele negociate de către România în cadrul procesului de aderare şi post aderare.

Obiectivele principale ale proiectului sunt: îmbunătăţirea calităţii apei potabile pentru conformare cu standardele EU (98/83/EC); creşterea accesului  la serviciile de canalizare şi calitatea serviciilor; creşterea ratei conexiunilor la sistemul de epurare pentru conformarea cu Directiva Epurării Apelor uzate; menţinerea, protejarea şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător; protecţia sănătăţii; folosirea raţională a resurselor naturale; promovarea măsurilor regionale naţionale şi mondiale pentru protecţia mediului; îmbunătăţirea calităţii apei pe cursul râurilor.

 

Investiţii prioritare în activităţi de apă şi canalizare pe acest proiect

Activitatea de apă: 13.890.746 euro.

Activitatea de canalizare: 26.109.254 euro.

Total: 40.000.000 euro.

Planul de finanţare pentru costurile eligibile este: grant obţinut de la U.E. - 85% (34 milioane de euro); contribuţie de la bugetul de stat - 13% (5, 2 milioane de euro); contribuţie de la bugetul local: 2% (800.000 de euro); în timp ce Apa Serv nu are nicio contribuţie financiară.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter