29.10.2011,  16:26:03 | 0 comentarii | 419 vizualizari
La cum a votat în şedinţa extraordinară de luni, / Viceprimăriţa Angela Stoica a ratat pronaosul bisericii din spatele Primăriei municipiului Vulcan
de Gheorghe OLTEANU

La o adică, n-ar fi greu de ghicit cine s-a grăbit să transmită cotidianului concurent, la câteva minute după terminarea şedinţei extraordinare de luni, 14 februarie, a Consiliului Local al municipiului Vulcan, ordinul menit să prezinte deformat amendamentul pe care consilierul local PSD Marin Coltescu l-a adus proiectului de buget local pe anul 2011. Amendament susţinut, ulterior, la vot, de colegii săi liberali şi de către cel peremist. 

 

În amendament,

consilierul local PSD Marin Coltescu propunea ca suma de 60.000 de lei, şase sute de milioane vechi, destinată cultelor religioase din Vulcan, să fie suplimentată cu încă 80.000 de lei. Opt sute de milioane. Pentru ce? Pentru construcţia unui paraclis pe dealul din spatele Primăriei Vulcan. Deal pe care, deja se ştie, urmează să fie ridicată biserica al cărei ctitor este Marin Coltescu.

 

Nici pomeneală

ca această sumă - bani publici - care, apoi, a fost coborâtă la 60.000 de lei, să fie utilizată la construcţia bisericii în sine. Cum s-a insinuat, voit şi răutăcios, în relatarea din numărul de marţi al cotidianului concurent. Biserica aceasta, aşa cum a spus Marin Coltescu, va fi făcută din banii lui, iar în acest an, cu ajutorul lui Dumnezeu, se va strădui “să o scoată din pământ”. Adică să-i facă fundaţia şi demisolul. Cu banii aceştia, şase sute de milioane - se aude foarte clar şi din înregistrare - urma să fie ridicat un paraclis. Care este o capelă construită alături de o biserică. Un fel de bisericuţă. De ce ar fi nevoie de un astfel de paraclis? am fost, la rându-mi, curios să ştiu.  Argumentul care mi s-a adus este următorul. Este nevoie, fiindcă, până la terminarea bisericii ctitorite de Marin Coltescu, ar putea trece câţiva ani buni. Or, până atunci, n-ar fi rău ca oamenii să se obişnuiască de pe acum să meargă la “biserica de pe deal”.  

 

Cele şase sute de milioane

nu ar fi secat nicidecum bugetul local, cum se văicărea primarul Gheorghe Ile. Fiindcă ar fi fost luate de la capitolul “Autorităţi publice şi acţiuni externe” al bugetului local care, şi aşa, dă afară de câte miliarde de lei vechi conţine. Trei sute de milioane de la “personal”, pentru care, în buget, este alocată suma de 2.250 de mii de lei, adică 22,5 miliarde, şi 300 de milioane de la “materiale”, pentru care  s-au prevăzut 14,5 miliarde de lei vechi.

 

Acum, fie vorba

între noi, ce nu s-a spus la celălalt ziar este că, în tratativele de dinainte de şedinţă, pare-se că şi primarul Gheorghe Ile ar fi fost de acord să se suplimenteze suma de bani alocată bisericilor. Numai că, între timp, până în sala de şedinţe, ceva s-a schimbat. Fiindcă, altfel, primarul Gheorghe Ile nu s-ar mai fi plâns, în plenul adunării, că, dacă se iau astea trei sute de milioane de la “personal”, “nu mai ajung banii pentru salarii”. În fine, supus la vot, amendamentul a fost agreat doar de către nouă consilieri locali. De către pesedişti, de către cei liberali şi de către consilierul PRM. Dacă era şi al zecelea, pesedistul Petru Hodor, el trecea fără probleme. Apropo, domnule profesor, cum se face că aţi lipsit la şedinţă? Fiindcă, din câte am auzit, i-aţi promis mai marelui organizaţiei partidului din care faceţi parte că veţi veni negreşit. Sau ... aţi primit vreun telefon?

 

“Dacă mă punea 

pe placa de ctitor, votam pentru”, s-a destăinuit, cu voce tare, viceprimăriţa Angela Stoica, vădit satisfăcută că amendamentul nu a trecut. Mie mi-au rămas în minte vorbele astea de duh şi, ajuns acasă, am încercat să-mi imaginez, în Photoshop, cum ar fi dat imaginea viceprimăriţei în pronaos. Locul în care zugravul aşterne pe pereţi chipurile ctitorilor sfintelor lăcaşuri. Nu ştiu în ce măsură am reuşit, dar treaba e că, de la votul de luni, Angela cam trebuie să-şi ia gândul că credincioşi vor da cu ochii de ea după ce vor intra pe uşa bisericii...Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter