03.11.2011,  19:46:12 | 0 comentarii | 473 vizualizari
În Vulcan / La taxe şi impozite se aplică "reguli noi" cu două cozi
de Gheorghe OLTEANU

Având pretenţia că “se aplică reguli noi”, cum mi-a fost dat să aud, Primăria municipiului Vulcan îşi bate pur şi simplu joc de cetăţenii care vin să-şi plătească taxele şi impozitele locale. Cei care se prezintă să-şi dea birurile către stat sunt obligaţi să stea la două cozi. O dată ca să primească o hârtiuţă pe care scrie suma datorată şi, a doua oară, ca să dea banii.

 

După ce că plătesc cu 

20 la sută mai mult ca anul trecut, vulcănenii sunt nevoiţi să piardă o grămadă de timp, ca să-şi achite impozitele. Acum o săptămână, soţia unui prieten era foc de mânioasă. Nu se poate, mă, o să-i zic la Ghiţă (primarul - n.r.), că-i adevărată bătaie de joc. De ce să stau de două ori la rând? se întreba femeia care tocmai se întorsese de la primăriei. Unde, după spusele ei, pierduse o grămadă de timp stând la cozi.

 

Ieri dimineaţă, m-am convins 

că mânia ei a fost pe deplin justificată. Am intrat şi eu pe holul de jos al primăriei, unde sunt ghişeele, şi am început să caut coada la care să mă aşez. Am găsit-o şi, după câteva minute, ajung în faţa funcţionarei. Care, după ce mă caută în calculator, îmi dă un bon pe care scria suma pe care urma s-o decartez. Mă mir că nu tot dumneaei îmi ia banii. Ca anul trecut. Nu, îmi zice dânsa, se rulează un nou program şi din cauza asta e situaţia respectivă. Mă mir sincer, fiindcă, atunci când rulezi un nou program, firesc ar fi să vii în ajutorul cetăţeanului, al economiei sale de timp, nu să-l plimbi de la un ghişeu la altul. Nu-i aşa? 

 

Iau bonul şi mă îndrept spre casierie

Unde, normal, mă pun la altă coadă. Îmi rotesc privirea şi citesc ce scrie pe afişe. Scrie că, mai întâi, solicitanţii trebuie să treacă pe la inspectorii de teren. După care, cu bonul la mână, să vină la casierie. Aşa cum făcusem eu şi cum procedaseră cei dinaintea mea. Și cum au făcut şi persoanele care-mi urmau. Când ajung la domnişoara casieriţă, nu mă pot abţine şi o întreb şi pe ea de ce-i situaţia asta?  “Aşa sunt regulile. Aşa se lucrează şi la bancă, aşa şi în altă parte”, m-a lămurit ea rapid. M-am uitat în stânga, m-am întors în dreapta, am verificat în spate, am aruncat o privire înainte, dar tot nu am găsit partea despre care vorbea domnişoara casieriţă. Poate că, atunci când o voi mai întâlni, îşi va face milă de mine şi-mi va spune ea care-i partea aia.

 

Asta ca asta, dar să vedeţi ce-a

păţit tânărul care era înaintea mea la rând. Respectivul avea în mănă o somaţie de plată. Pe numele tatălui său Paul. Care a murit în 2003. Băiatul acesta, care mi-a spus că-l cheamă Sebek Marian şi că stă în Sohodol-Paroşeni, s-a dus, mai întâi, la ghişeul cu numărul 7. Funcţionara de acolo, o brunetă frumuşică, în loc să-l lămurească în legătură cu chitanţa sau chitanţele de cinci lei care-i era necesară, l-a făcut prost şi l-a trimis la plimbare. Tu ştii câte urechi ai? l-a luat ea la mişto. Ba, mai mult, l-a ameninţat şi cu poliţiştii comunitari. 

 

M-am dus şi eu la ghişeul 7,

poate că voi afla cum o cheamă pe respectiva funcţionară. N-am aflat. Fiindcă nu purta ecuson şi nici nu i l-am văzut agăţat pe undeva. Se poate vorbi frumos cu cetăţenii? Se poate. S-a convins de asta şi Marian Sebek, tânărul din Paroşeni. Al cărui tată era bombardat de ani de zile cu somaţii de plată. Doamna inspector Viorica Șandor de la ghişeul nr. 3 i-a rezolvat pe loc problema. Fără nervi şi vorbindu-i frumos. 

 

Nu ştiu pe care dintre

funcţionarii Primăriei Vulcan îi va atinge restructurarea care a băgat frica în aparatul bugetar. Bănuiesc că doamna brunetă are pile mari şi că nu se teme de ea, din moment ce îşi permite să-i întrebe dacă-s proşti pe cei care poposesc în faţa ghişeului ei. De ce nu coboară din când în când, pe la ghişee, primarul Gheorghe Ile? Uite, ieri, marţi, 19 ianuarie, pe la zece şi ceva dimineaţă, ar fi avut ce să audă. L-ar fi auzit şi pe băiatul ăsta făcut prost de o tânără cam de seama lui şi i-ar fi auzit şi pe bătrânii care se plângeau că nu mai pot de picioare stând la cozile acelea. Dar nu. După cum l-am auzit spunând pe un tip, dumnealui vine pe la taxe şi impozite doar cu televiunea după el. Ca să arate că e primul care îşi face datoria de cetăţean al Vulcanului. Apropo, o chestie pe care chiar că n-o ştiu şi pe care aş fi curios s-o aflu! Și lui i s-a dat bonul cu care, apoi, a fost îndrumat să se ducă la casierie?Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter