07.11.2011,  19:06:26 | 0 comentarii | 653 vizualizari
Ziua minerilor-eroi, 6 august, sărbătorită aşa cum se cuvine la Lupeni de reprezentanţii mineritului şi invitaţii lor
de Corneliu BRAN

Joi, 6 august 2009, municipiul Lupeni a fost gazda manifestărilor dedicate Zilei Minerului, zi care a coincis şi cu împlinirea a 80 de ani de la greva minerilor din Lupeni (6 august 1929 - 6 august 2009). Cu acest prilej, Compania Naţională a Huilei şi Liga Sindicatelor Miniere „Valea Jiului” au pregătit câteva importante acţiuni de comemorare a minerilor-eroi.
Vă prezentăm mai jos cam ce s-a întâmplat ieri la Lupeni. Înainte de aceasta trebuie să subliniem că acţiunile organizate de CNH şi LSM„VJ” s-au intersectat şi cu cele desfăşurate de Liga Muncitorilor şi Defavorizaţilor Sociali şi Federaţia Naţională a Muncii, la manifestări aflându-se şi doi foşti lideri importanţi ai minerilor, Miron Cozma şi Constantin Creţan. 

Ar mai fi de spus şi faptul că, din păcate, locuitorii din municipiul Lupeni nu au mai fost atraşi în număr mare la manifestările comemorative, cu excepţia invitaţilor nefiind prezenţi mai mult de 100 de locuitori. Dacă, nu demult, chiar acum câţiva ani, pe străzile din Lupeni se aflau peste 5.000 de cetăţeni, dornici să fie prezenţi cu sufletul la aceste acţiuni, acum aceştia puteau fi număraţi pe degete. Dintre politicieni, dar şi dintre reprezentanţii sectorului minier, inclusiv cei din sindicatele miniere, cine are de tras o concluzie din acest fapt, ar face bine să o tragă! Semnalul dat de marea majoritate a populaţiei este mai mult decât evident.

Ora 10:00 - Primirea invitaţilor în sala de şedinţe şi lansarea de carte a scriitorului Marian Boboc

La puţin trecut de zece fix, sala de şedinţe din clădirea administrativă a Exploatării Miniere Lupeni a început să se anime, invitaţii începând să sosească rând pe rând.

A fost prezentă toată conducerea administrativă a Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, conducerile administrative ale celorlalte exploatări miniere, reprezentanţii tuturor sindicatelor de la minele din Valea Jiului, reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene, în frunte cu prefectul judeţului Hunedoara - dr. Ioan Samoilescu şi cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean - Ioan Rus, primarul municipiului Vulcan - Gheorghe Ile şi viceprimari ai celorlalte localităţi din Valea Jiului, numeroşi consilieri locali, reprezentanţi ai tuturor partidelor de pe eşichierul politic local şi judeţean, inclusiv reprezentanţi din partea Senatului României (senatorul Cosmin Nicula) şi ai Camerei Deputaţilor (deputatul Cristian Resmeriţă), reprezentantul Ministerului Economiei (ministrul secretar de stat Alexandru Pătruţ), reprezentanţi ai unor instituţii de stat, dar şi foşti mineri, actualmente pensionari, sau actuali angajaţi ai minelor din Lupeni, Uricani, Paroşeni, Vulcan, Livezeni, Petrila şi Lonea. O parte dintre cei prezenţi au luat cuvântul, subiectele nefiind altele decât despre mineri şi minerit - trecut şi prezent, asasinarea ortacilor acum 80 de ani în condiţiile în care nu-şi cereau decât drepturile lor pentru o viaţă mai bună, nedreptăţile la care a fost supusă această clasă în trecutul îndepărtat, dar şi în trecutul apropiat, după 1989 încoace, viitorul mineritului din România şi dificultăţile care există în actualul sistem minier, relaţia dintre sindicate şi oameni şi dintre administraţie-sindicate-angajaţi. Tot în cadrul acestei întruniri, colegul nostru, scriitorul Marian Boboc şi-a lansat cartea „6 August 1929. Ziua de sânge de la Lupeni - O incursiune în anii 1928-1929 - volumul IV”, la final fiecare invitat primind câte o carte.

 

Ora 10:30 -  „Hai, Miroane, că de când te aşteptam!”

În acelaşi timp, dar în paralel cu acţiunea din sala de şedinţe, un grup de 30 de oameni, care purtau cu ei coroane de flori, străbătea municipiul Lupeni, îndreptându-se spre EM Lupeni. Este vorba de grupul de „delegaţi ai Ligii Muncitorilor, Șomerilor şi Defavorizaţilor Sociali şi ai Federaţiei Naţionale a Muncii”, conduşi de preşedintele Constantin Creţan, însoţit de fostul lider al minerilor, Miron Cozma, împreună cu soţia. Odată intrat pe strada Vitoş Gavrilă, stradă care poartă numele primului miner-erou împuşcat în sângerosul august 1929, grupul se măreşte undeva spre 50-60 de persoane, poate şi mai mult, în timp ce, de pe trotuare, Miron Cozma este salutat cu destulă simpatie de unii mineri ai minei Lupeni, aflaţi în zonă. Gesturi la care acesta le răspunde zâmbind şi cu saluturi amicale. „Hai, Miroane, că te aşteptam…

Nu mai veneai odată, că ăştia de-acum sunt nişte fricoşi!”, zbiară un miner, cu o vârstă undeva spre 40 de ani, care sigur l-a prins pe Cozma în zilele în care acesta conducea Liga Sindicatelor. Ajuns în faţa clădirii administrative, grupul se opreşte, aşteptând ca din clădire să iasă marea majoritate a invitaţilor.

Ora 11:30 - Uzina Electrică a E.M. Lupeni

După ieşirea participanţilor din sala de şedinţă, toată masa de oameni, având în mâini coroane şi jerbe de flori, în frunte cu fanfara municipiului,  păşeşte cu tristeţe spre platoul de lângă fosta Uzină Electrică a EM Lupeni, adică exact locul de unde a început totul acum 80 de ani, locul unde 22 de mineri şi-au pierdut atunci viaţa, fiind împuşcaţi fără milă de jandarmi, „la comanda puterii”, locul durerii şi suferinţei tuturor celor care nu au făcut altceva rău decât să-şi ceară nişte drepturi, pentru ca ei şi familiile lor să ducă un trai decent comparativ cu munca grea pe care o depun. După ce sirena a sunat, „semn că se întâmplă ceva la mină”, fanfara şi-a făcut datoria, începând festivitatea de depuneri de coroane prin intonarea Imnului Minerilor. Apoi, scriitorul Ioan Velica a chemat de la microfon, rând pe rând, pe toţi invitaţii, ca să depună coroane lângă placa omagială unde sunt înscrise toate numele celor care şi-au pierdut viaţa în acea zi sângeroasă de 6 august 1929.

 

Troiţa „Lupeni ’77”, Cimitirul Eroilor, Monumentul „Lupeni ’29” şi conferinţa de presă a lui Cozma

Cu puţin timp înainte de ora 12:30, coloana de oameni ajunge la Poarta 2 a minei Lupeni. Unde, în faţa Troiţei „Lupeni ’77”, o altă dată semnificativă pentru minerii de la Lupeni şi din întreaga Vale a Jiului, se ţine un moment de reculegere pentru toţi minerii care şi-au pierdut viaţa ori au avut de suferit în lupta cu sistemul comunist şi cu dictatorul Ceauşescu.

De-aici, coloana invitaţilor se rupe în două… deoarece în jurul orei 13:00 manifestările comemorative se mută în Cimitirul Eroilor din centrul vechi al municipiului, unde au fost depuse coroane de flori, iar preotul Traian Ciocan a ţinut o slujbă de pomenire a tuturor minerilor-eroi trecuţi în lumea veşnică, în timp ce coloana cu delegaţi condusă de Miron Cozma se îndreaptă spre Monumentul „Lupeni ’29”, unde Miron Cozma, Constantin Creţan şi ceilalţi depun trei coroane de flori. Grosul participanţilor ajunge însă la acelaşi monument undeva spre ora 14:00, repetând scena de depuneri de coroane din curtea EM Lupeni. În acest timp, Miron Cozma ţine o conferinţă de presă, în prăpăditul sediu al Asociaţiei din Lupeni, unde abia dacă încap o mână de ziarişti şi o altă mână de „delegaţi”, semn că oamenii nu se bucură de prea multă simpatie din partea autorităţilor locale din Lupeni, din moment ce clădirea şi sediul arată cum arată.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter