06.11.2011,  14:09:53 | 0 comentarii | 456 vizualizari
Ancheta noastră / Are România nevoie de “dragoste cu chitanţă” şi “fericire fumată”?
de Ziarul Vaii Jiului

Ce-aţi spune de o… / Vale a Jiului cu felinare roşii? De la bordel, nu de la social-democraţie…
Intenţia prezidenţială de a aduce prostituţia într-un cadru organizat trebuie văzută într-un context socio-economico-istoric. Pentru aceasta, trebuie să trecem de declaraţiile pseudo-pudibonde ale unora ori altora, de ipocrizia şi tâmpenia politicianistă şi de reacţia (firească) a bisericii neamului.
Se spune că cea mai veche meserie din lume e aceea de prostituată. Că o fi sau n-o fi aşa, nu putem şti. Cert e că această plagă a societăţii nu a putut fi stârpită de nicio orânduire, de aceea intrarea în legalitate a prostituatelor anului 2009-2010 trebuie privită cu mare responsabilitate. Și, de ce nu?, cu patriotism.
Într-o ediţie specială a suplimentului Ziarului Văii Jiului, Prăvălia cu istorii, am  scos la lumină câteva fapte, acte şi întâmplări din vremea interbelică a prostituţiei hunedorene. Atunci, autorităţile erau foarte atente la flagelul numite „prostituţia clandestină”.
Revenind la vapoarele noastre, dincolo de partea discutabilă a iniţiativei prezidenţiale (în sensul oportunităţii), trebuie să zărim şi partea bună a chestiunii.
Prin legalizarea prostituţiei s-ar mai umple jartiera vistieriei guvernamentale, căci, nu-i aşa?, plăcerile se plătesc. Apoi, spitalele de contagioase ar respira mai… curat, întrucât prestatoarele amorului tarifat s-ar prezenta disciplinat cu condicuţa şi ar fi verificate regulamentar şi… săptămânal. Adio, sifilis şi gonoree! vor striga în cor doftorii. Iar boborul, deşi flămând, va fi sănătos.
Revenind la Valea Jiului, credem că stabilimentele cu felinare roşii vor putea da un imbold şi turismului. Astfel, amatorii de Valea Jiului vor avea motive să o viziteze nu doar iarna, putându-se organiza instructive jocuri erotice cu specific local.
Legalizarea prostituţiei ar fi şi în beneficiul unor familii; femeile care prestează pe alte centuri europene vor avea ocazia să se întoarcă acasă, la trotuarul roş-galben-albastru. Astfel, multe familii s-ar reîntregi.
Chiar şi instituţiile care se ocupă cu formarea profesională ar putea avea de câştigat în urma intrării în legalitate a prostituatelor, organizând cursuri de (re)profilare, unde ar putea conferenţia cu succes garantat chiar oamenii politici ai zonei, ştiut fiind faptul că politichia e o curvă…
Acestea sunt părerile noastre. Ale cititorilor noştri sunt altele. Pe care, bineînţeles, le respectăm.

 

Preşedintele Traian Băsescu aduce în discuţie două teme cu implicare economico-socială, dar controversate în aceeaşi măsură: dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea prostituţiei. Cele două propuneri au fost lansate în raportul întocmit de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice.
Aşa  cum susţine şi presa centrală, în documentul respectiv, susţinut chiar de şeful statului, se estimează că ar exista aproximativ 28.000 de consumatori de droguri ilegale. Dintre aceştia, aproximativ 17.000 sunt consumatori de droguri injectabile. În acest context, în raport se propune dezincriminarea consumului pentru a fi aduşi “la suprafaţă” consumatorii. Cât despre “consumul” plăcerilor sexuale oferite de prostituate pe toate străzile ţării noastre se ştie că sunt mereu cereri, acesta nefiind vreodată afectat de criza economică.
Aceste subiecte au fost dezbătute pe larg de fiecare dintre noi cel puţin o dată. Deci nu ne sunt străine. Iată ce păreri au câteva persoane reprezentative din Vale şi judeţ, dar şi oamenii simpli, pe aceste teme de strictă actualitate.
Conservatorul Florin Țurcaş nu mai este la fel de conservator când vine vorba despre legalizarea prostituţiei. “Legalizarea prostituţiei mi se pare în regulă. Sunt ţări ca Olanda şi Danemarca unde şi prostituţia, dar şi consumul de droguri din categoria celor uşoare sunt legalizate. În acest sens sunt mai multe beneficii. Să ne referim în primul rând la starea de sănătatea. Oricum prostituţia este cea mai veche meserie din lume, de ce să nu se practice în legalitate, în condiţii igienice, să fie taxată şi să se strângă la buget şi nişte bani din treaba asta. Ar fi protejat şi consumatorul, dar şi prostituatele. Probabil că dezavantajaţi vor fi pro­xeneţii, dar cu ocazia asta pot să-şi deschidă afaceri legale. Mie mi se pare o idee bună. La fel şi cu drogurile uşoare. Mai bine să se facă legal, decât pe la colţul străzii”, declară Florin Țurcaş, şeful conservatorilor din Petrila.
Angela Stoica, viceprimarul Vulcanului, nu se aruncă în declaraţii. Este, în ceea ce priveşte acest subiect, rezervată: “Nu cunosc nici propunerile preşedintelui Traian Băsescu şi nici nu am astfel cunoştinţe, mai ales când vine vorba de droguri uşoare. Nu ştiu să le cataloghez, nu ştiu exact ce înseamnă şi prefer să nu mă pronunţ când vine vorba de aceste subiecte”, rezumă Angela Stoica. La fel a reacţionat şi viceprimarul Petroşaniului când i s-a cerut opinia referitor la acest subiect. Claudiu Cornea a spus că nu face declaraţii.
Alexandru Lăutaru, inspector general adjunct, Inspectoratul Școlar al judeţului Hunedoara: „Părerile sunt împărţite. Totuşi dacă ar fi să privim inteligent problema am avea în vedere că în unele dintre ţările vestice au fost legalizate şi nu a fost tocmai rău. PIB-ul unor ţări a crescut cu 4 sau 5 procente în urma acestei decizii. Cred că ar scoate la suprafaţă aceste practici. Totuşi, având în vedere că 6 din 7 români fac apel la morala religioasă, cred că şuvoiul religios va opri acest demers. Morala ortodoxă interzice aceste lucruri şi de aceea sunt neîncrezător că o astfel de propunere va trece. Cu toate acestea, ele există oricum. Părerea mea este că ar fi un lucru bun pentru bugetul statului. În plus, în privinţa drogurilor uşoare, multe din acestea se găsesc deja pe piaţă sub formă de plante comercializate pe internet sau în unele magazine”.
 

Ioan Gabriel Samoilescu, prefectul judeţului Hunedoara: „Aceste propuneri au şi avantaje şi dezavantaje. Legalizarea prostituţiei în ţara noastră, ca stat unde majoritatea suntem creştini, nu cred că este o opţiune favorabilă. Pe de altă parte, acest fenomen există, iar când este controlat dispare traficul de fiinţe umane, se fac controale medi­cale periodice. În general, în statele civilizate s-a demonstrat că legalizarea acestor practici rezolvă multe probleme legate de infracţiona­-litate şi controlul sănătăţii.
În ceea ce priveşte consumul de droguri uşoare, personal cred că în acest moment în România nu este binevenită o astfel de măsură. La început drogurile sunt uşoare, apoi se creează dependenţa, apoi se doresc experimente cu alt fel de droguri, mai puternice. Ca medic afirm că în contextul actual nu-i o măsură în beneficiul populaţiei. Mai mult, în situaţia actuală de criză economică, această legalizare ar putea fi exploatată de cei care vor să câştige uşor nişte bani, iar în aceste cazuri vorbim de sume importante”.
Costel Avram, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara: „În nume personal, nu sunt de acord. Noi suntem un popor creştin şi mă alătur Bisericii Ortodoxe Române în poziţia sa tranşantă privind această chestiune. Nu mi se pare că ar fi priorităţi naţionale legalizarea prostituţiei şi acceptarea consumului legal de droguri uşoare. Și aşa prostituţia şi drogurile au pătruns nepermis de mult în societatea românească în ultimii ani şi crează probleme grave: atâta ar mai trebui şi un imbold oficial către acestea. Eu cred că avem lucruri mult mai importante de făcut, legate de viaţa noastră de zi cu zi, de problemele tinerilor fără locuinţe şi slujbe, de problemele pensionarilor care abia îşi duc zilele, de problemele oamenilor de afaceri care se descurcă foarte greu într-un sistem corupt, de corupţie şi furtul din banii pu-blici... De aceste lucruri ar trebui să ne preocupăm, cu mult înainte de a ne gândi la legalizarea viciilor”.
Dr. Ioan Demeter, director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara:
„Nu aş comenta aceste propuneri. Această problematică trebuie atent studiată pentru că şi în ceea ce priveşte dezincriminarea consumului de droguri uşoare, şi în ceea ce priveşte legalizarea prostituţiei, există avantaje şi dezavantaje. Legalizarea prostituţiei ar însemna un riguros control medical, dar trebuie un termen mai mare pentru implementare, trebuie studiat care este impactul asupra populaţiei. Psihologi, socio­-logi, medici, trebuie să constituie echipe şi să dezbată în amănunt aceste aspecte pentru că pot avea efecte
nega­tive majore asupra tinerilor.
În plus, ar trebui să vedem şi experienţa altor state, care au legalizat aceste pro­-bleme. Este adevărat că într-o societate normală trebuie discutate şi aceste lucruri, fiindcă ele există, dar în contextul actual în care se află ţara noastră parcă nu se potrivesc”.

Haralambie Vochiţoiu, prim-vicepreşedintele PSD Hunedoara, l-a atacat dur pe preşedintele Traian Băsescu pentru acţiunile sale referitoare la legalizarea prostituţiei şi a consumului de droguri.
„În anul 2004, Traian Băsescu spunea că 1 din 5 români este homosexual. Astăzi, în plină criză economică, este preocupat de legalizarea prostituţiei şi a consumului de droguri. Țara arde şi lui Traian Băsescu îi pasă de prostituţie şi droguri. Este o atitudine neserioasă şi nepotrivită pentru un şef de stat. Probabil că Traian Băsescu se gândeşte că legalizarea consumului de droguri ar fi singura soluţie ca românii să vadă în roz rezultatele activităţii sale prezidenţiale”, a declarat Vochiţoiu.

Apel la morala ortodoxă face şi Gabi Lungu, city manager la Primăria Lupeni. “Am aflat de acest raport al comisiei prezidenţiale, raport la care „s-a afiliat” şi preşedintele. Nu sunt de acord cu aceste propuneri pentru că nu cred că legalizarea lor are efecte benefice. Este ca în cazul consumului de alcool. Puţin câte puţin dă dependenţă. Dacă legalizezi consumul de droguri uşoare facilitezi apropierea consumatorului şi de consumul drogurilor periculoase. Mai bine să fie interzise de tot, decât aşa. De aceeaşi părere sunt şi când vine vorba de prostituţie. Nu cred că va face nimănui niciun bine şi nu cred că va stopa practicarea acesteia şi independent de reglementările legale”, concluzionează Gabriel Lungu.
Titel Brăgaru, comandantul Poliţiei municipiului Petroşani, priveşte lucrurile şi din perspectiva instituţiei pe care o conduce. Pe raza municipiului sunt două prostituate, deja celebre, care sunt mereu ridicate de pe centură şi amendate. Și tot acolo se întorc. “Dacă această propunere va ajunge lege, pentru noi ar fi mult mai uşor. Ar exista un control mai riguros al acestor activi­tăţi. Și din punct de vedere al sănătăţii ar fi benefic, că nu s-ar mai răspândi atâtea boli”, ne spune Titel Brăgaru.
Emil Bercea, om de afaceri, este tranşant: „Dacă mai legalizăm şi prostituţia şi drogurile uşoare înseamnă că, în România, haosul va deveni cu adevărat generalizat. Învăţământul se duce de râpă şi puţini profesionişti în adevăratul sens al cuvântului mai ies de pe băncile şcolilor. N-avem drumuri, n-avem grijă de spitale, nu stăpânim problemele sociale decât într-o mică măsură iar nouă ne arde de droguri şi prostituţie? Dacă Dumnezeu a lăsat lucrurile într-o ordine, cred că politicienii nu au dreptul să o schimbe. Familia trebuie să rămână sfântă, iar ţara asta poate fi scoasă din situaţia actuală prin muncă. Iar munca asta se face cu capul limpede, cu respect pentru familie, nicidecum cu capu-n nori şi cu gândul la casele cu felinare roşii. Cred că temele astea, care se dezbat la cel mai înalt nivel zilele acestea, sunt o sfidare la adresa moralei creştine şi un afont la adresa oamenilor de bun-simţ, la adresa majorităţii populaţiei. Țara are alte priorităţi şi de ele ar trebui să se ocupe policienii. Cred că doar oamenii de nimic, fără copii, fără familii şi fără credinţă pot fi de acord cu asemenea lucruri”.

Daniela Aurelia Moraru, educator: “Nu sunt de acord cu această iniţiativă, în special cu cea de legalizare a drogurilor uşoare, fiindcă drogul tot drog este. Cred că există alte soluţii prin care să-i facem pe tineri să nu consume droguri, şi nu să le legalizăm. În privinţa legalizării sexului comercial, singura chestiune bună ar fi că s-ar stopa bolile cu transmitere sexuală, dar ceea ce vrea să facă statul, ca pe o afacere, nu cred că va aduce mulţi bani la buget. Evaziunea fiscală va apărea, în mod sigur, şi în acest domeniu de activitate”.
Preot paroh Eugen Nălboc: “Biserica nu acceptă asemenea - cum să le spun - idei, care contravin şi Bibliei, şi conceptelor bise­riceşti. Morala creştină acceptă creaţia în sine şi, sub nicio formă, n-au cum să existe asemenea chestiuni, referitoare la droguri şi prostituţie - în viaţa unui bun creştin”.
Veronica Gribincea, vânzător: “Și eu am un copil şi nu sunt de acord cu aşa ceva. Pentru nimeni, nu doar pentru copilul meu. Asta cu drogurile şi cu sexul e o prostie. Mie mi se pare că avem de făcut treburi mai importante în ţara asta, decât să legalizăm nişte porcării. Mai bine am crea locuri de muncă pentru oamenii care nu au ce să mănânce şi pentru cei care stau pe stradă”.
Petru Hogman, administrator de societate comercială: “Băsescule, o întrebare pentru tine! Să trăim bine cu ajutorul prostituţiei şi al drogurilor uşoare? Că, până la cele de risc maxim, mai este-o cale atât de scurtă!”.
Ion Florean, pensionar: “Vai de mine, câtă prostie poate să fie în capul acestui preşedinte, încât inventează te miri ce, pentru a distrage atenţia de la necazurile poporului ăstuia. Mă tem că va da o dispoziţie premierului Boc, slugarnicul lui, pentru a-şi asuma răspunderea şi pe aceste două prevederi prosteşti, care, în câtva timp, ar putea deveni literă de lege. Sunt convins că, dacă aceste prevederi vor intra în vigoare, vom deveni o ţară cu un tineret drogat şi prostituat. De aceea, rog opinia publică să ia poziţie faţă de această aberaţie a unui preşedinte complet dereglat psihic”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter