03.11.2011,  13:26:12 | 0 comentarii | 535 vizualizari
Spre ştiinţă şi rezolvare, direcţiunii E.M. Uricani / Cazul Gheorghiţă Cojocariu
de Corneliu BRAN

Cine îi explică lui Gheorghiţă Cojocariu, fost angajat al minei Uricani, o persoană cu handicap locomotor foarte grav, de ce este jecmănit tot la câteva luni de statul român la impozitul pe energie electrică? Despre Gheorghiţă Cojocariu am mai scris anul trecut.

Bolnav grav încă de la naştere, uricăneanul a umblat de când se ştie doar cu ajutorul cârjelor şi, în ultima perioadă, cu ajutorul căruciorului, cu care se mai plimbă, când este cald, pe străzile Uricaniului. Aşa a umblat şi la serviciu, la minele Valea de Brazi şi Uricani, unde a lucrat la suprafaţă, până s-a pensionat în anul 1994 pe caz de boală, după 17 ani munciţi. Ca atâţia alţi români, omul nostru se confruntă pe lângă problemele de sănătate şi singurătate şi cu indiferenţa instituţiilor statului, sau cu legile prost făcute, sau aplicate, cam de fiecare dată doar în detrimentul omului de rând. Impozitul pe energia electrică consumată acasă nu-i dă pace.

Åži este normal să fie aşa, deoarece un impozit de acest gen nu ar avea voie să fie mai mare decât factura de energie electrică plătită, în condiţiile în care se mai şi spune ce mari gratuităţi primesc foştii angajaţi ai unităţilor miniere. În acest caz, ca şi în altele, totul se dovedeşte a fi doar un praf în ochi la adresa omului simplu, iar bătaia de joc continuă, lăsând loc indiferenţei celor care ar trebui să repare astfel de greşeli: guvernanţi, sindicalişti şi patronatul CNH.

După o perioadă în care părea că apele lui Gheorghiţă s-au mai liniştit, chiar domnul contabil Zanfir de la mina Uricani ne-a confirmat în ultimul trimestru al anului trecut că domnul respectiv este la zi cu plăţile şi nu mai are restanţe, totul fiind verificat, iată că începutul anului îi readuce uricăneanului noi „bucurii”, prin tot felul de înştiinţări şi chitanţe pe care scrie termene din anul 2009. Ultima chitanţă de acest fel are trecută luna 11 din 2009 (chitanţa nr. 5343, plătită de mama lui Gheorghiţă în 18.02.2010), cel puţin noi aşa bănuim, că scrisul este aproape indescifrabil. Am ascultat împreună cu viceprimarul Corneliu Braia, în apartamentul din blocul 55, declaraţiile făcute de Gheorghiţă Cojocariu ziarului nostru. Le-am publicat şi pentru că ne-am gândit că şefii minei Uricani vor citi aceste rânduri şi vor încerca măcar să-i dea un răspuns lămuritor fostului angajat al acestei mine. Un om bolnav, cu destule griji. Omenia şi respectul faţă de bătrâni sunt mai importante, domnilor cocoţaţi în funcţii, decât alte fapte şi cuvinte mari, în care încercaţi să lămuriţi lumea ce suflete mari şi deschise aveţi. Prin astfel de gesturi de indiferenţă vă daţi arama pe faţă şi ne arătaţi tuturor că de fapt vă cam doare-n fund de soarta unora, care nu au avut privilegiile voastre. Åži cu asta credem că am spus tot, fără supărare.

Gheorghiţă Cojocariu: „Cel mai tare mă deranjează faptul că aici, la mina  Uricani, nu ştiu cum se calculează impozitul pe curent electric. Eu pe două luni am ajuns să plătesc 49 de lei impozitul, iar factura de curent îmi vine, pe o lună, doar 24 de lei. Deci, cumulat pe două luni, plătesc mai mult impozit decât pentru ce consum! Din două în două luni, plătesc aceşti bani, ca să nu mai zic că mereu vine mama cu chitanţă de plată, pe care scrie nu ştiu ce restanţe inventate! Cum să am restanţe, domnule contabil Zanfir, dacă eu plătesc mereu? 

Vă dau o copie după chitanţă, să vedeţi că spun adevărul. Cer un control amănunţit al situaţiei mele şi le cer deschis celor de la mina Uricani, prin intermediul Ziarului Văii Jiului, să-mi răspundă pe baza cărei legi mi se calculează acest impozit, cum se face calculul şi de ce figurez ca restanţier, din moment ce domnul contabil Zanfir a răspuns, anul trecut, în ziarul dumneavoastră, că am plătit şi că sunt la zi. Ceva nu este în regulă. Îl rog pe domnul contabil să revadă din nou situaţia mea. Ceva se întâmplă acolo şi nu ştiu ce. Am ieşit la pensie în 1994, după ce am muncit, bolnav, la mină, la suprafaţă. Până în 2003 n-am plătit nici un impozit, nimic. Din 2003 şi până în ziua de faţă mi-au băgat acest impozit. Dar nu ştiu de ce trebuie să plătească şi persoanele cu handicap de gradul I, care nu se pot deplasa decât însoţite cu căruciorul, cum e şi cazul meu. Nu ajunge că din pensie trebuie să plătesc şi medicamente şi apa potabilă şi curentul electric şi cablul tv şi tot? Din ce să mai trăiesc, în condiţiile în care mai am nevoie de bani şi de hrană şi alte cheltuieli care trebuie într-o casă. Să le fie ruşine celor de la mină că îşi bat joc de foştii angajaţi, astăzi pensionari şi bolnavi pe deasupra”.

Maria Cojocariu, 78 de ani, mama lui Gheorghiţă, femeie trecută prin destule greutăţi, ne spune, tristă, că situaţia aceasta nu pare normală. Dar ce mai pare normal, azi, în România? „La casierie am întrebat de ce plăteşte Gheorghiţă mai mult ca mine, că şi el e singur ca şi mine, şi mai este şi bolnav grav, cu handicap de gradul I. Doamna mi-a spus ceva ce m-a surprins: că aşa a plătit dintotdeauna. N-am înţeles ce a vrut să spună. Nu e normal ca o persoană care a muncit la mină, la lămpărie, cu un grav handicap, mergând zilnic în cârje la muncă, să ajungă acum să plătească acest impozit, care e mai mare ca factura curentă”.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter