07.11.2011,  19:07:25 | 0 comentarii | 419 vizualizari
Miron Cozma: / „Liderii actuali ai minerilor sunt vinovaţi de situaţia grea a minerilor de azi!”
de Corneliu BRAN

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, prezent la manifestările de comemorare a minerilor-eroi, la împlinirea a 80 de ani de la greva minerilor din Lupeni, din 6 august 1929, a organizat la sediul asociaţiei din Lupeni o conferinţă de presă.

Surâzător şi jovial, Cozma s-a întreţinut cu ziariştii mai bine de o oră, timp în care a răspuns la toate întrebările puse. „Răspund sincer la absolut orice mă întrebaţi, pentru că nu am nimic de ascuns...”, a spus Cozma.

Vă prezentăm mai jos câteva dintre răspunsurile date de Miron Cozma, cu specificaţia că ele au fost mult mai multe. Dar, din lipsă de spaţiu editorial, încercăm să consemnăm aici doar cele mai interesante amănunte:

â–º În Piaţa Universităţii s-a scandat, n-o să vă vină să credeţi, „minerii sunt cu noi!”... Tot spun, de când am ieşit afară, adevărul, pe care l-am susţinut şi în faţa Justiţiei şi anchetatorilor... Haideţi să vă cer un lucru dumneavoastră: încercaţi să luaţi Dosarul „13-15 iunie 1990”, care din moment ce s-a dat neînceperea urmăririi penale criminalilor de-acolo este public, deci nu mai e sub stare de anchetă şi puteţi să-l publicaţi. V-aş ruga să luaţi de-acolo declaraţiile lui Cozma, să vedeţi că de fapt eu l-am inculpat pe Ion Iliescu. Când i-am spus lui Voinea că Ion Iliescu a dat ordin să fie împuşcaţi oameni în Piaţa Universităţii, a zis că sunt nebun! Și i-am spus: „Am să demonstrez că tu eşti nebun!”... şi i-am demonstrat că el este nebun. Și cine i-a dat neînceperea urmăririi penale lui Iliescu? Eu? I-a dat Băsescu! Pentru că Băsescu şi Iliescu e acelaşi lucru... N-au fost împreună? Băsescu n-a fost secretar de stat în 1990? Nu el l-a dat afară pe inginerul Mănucu de la Regionala de Căi Ferate Craiova? Întrebaţi-l pe inginerul Mănucu! Și, de ce? Pentru că a oprit curentul pe Regionala de Căi Ferate Craiova, oprind trenurile cu mineri!

â–º Întrebaţi-l pe Marian Munteanu, eu am avut tot timpul 4.000 de mineri în balconul Universităţii! Eu i-am salvat viaţa lui Marian Munteanu! Întrebaţi-l pe Marian Munteanu, nu mă credeţi pe mine! Și eu am luat bătaie din cauza lui. Era îmbrăcat civil... Generalul Voinea şi anumite televiziuni fac confuzii. Arată undeva pe calea ferată minerii aşezaţi jos şi pe mine îmbrăcat în şalopetă. Dar ce gară era aceea?

L-am întrebat şi pe generalul Voinea... Ce gară era aceea? „Gara Băneasa”... Păi ştii tu că în iunie `90 minerii au venit în Gara Băneasa? N-au venit în Gara de Nord cumva?...

â–º Sunt convins că minerii m-ar mai urma şi-acum. Vreau să vă zic un lucru: aparenţele înşeală... Nu vă luaţi după aparenţe! Eu însă nu îmi doresc la ora asta să mă urmeze numai minerii. Eu îmi doresc să mă urmeze toată ţara şi am să vă spun un lucru, pe care mi-l spunea un prieten vechi, chipurile... de curând. Mă sună un mare om la ora asta în Guvernul Boc, nu-i dau numele şi îmi spune ceva de genul: „Domnule Miron, noi suntem prieteni vechi, pun şi eu o întrebare patetică, oare cei 72% care nu votează, pe cine aşteaptă?”. Și i-am spus ceva de genul: „Poate pe mine, poate pe alţii”... Și am înţeles aluzia lui. Dar puşcăria mi-a selectat prietenii. I-am şi spus: „Eu nu mai am prieteni vechi! În ceea ce priveşte prietenii noi, tu nu faci parte din ei...”.

â–º Deocamdată sunt în faza în care adun semnăturile, conform Legii 14/2003, a partidelor politice. După ce îmi voi înscrie partidul legal, e normal să încep organizarea de partid. Și atunci voi anunţa toată organizarea. Dar la ora aceasta am responsabili de judeţe în toate zonele ţării, inclusiv municipiul Bucureşti. Când vom face organizarea legală, pe schemă, pe care va trebui să o adresăm şi Justiţiei, printr-un act adiţional, asta se va întâmpla, conform legii, după înscrierea legală a Partidului Muncitoresc.

â–º Marea majoritate a partiduleţelor din ţară, care nu au niciun efect politic până acum, vor să organizeze un Congres Naţional, unde să fuzioneze toate şi să facă un singur partid, urmând ca preşedinte să fiu eu. Eu cer totuşi să-mi fac partidul meu, partidul colegilor care sunt alături de mine, partidul muncitorilor până la urmă...

â–º Eu vreau ca Liga Muncitorilor „Miron Cozma” să rămână o organizaţie nonguvernamentală, care să-mi dea o informaţie exactă asupra numărului de muncitori defavorizaţi social, disponibilizaţi şi şomeri. Deci, indiferent de situaţia politică pe care o voi avea, voi susţine această organizaţie în ideea de a primi informaţia corect. Să ştiţi că una dintre marile pierderi ale eşichierului politic este faptul că partenerul social nu mai există. Politicienii nu mai văd realitatea de jos, ei trăiesc exact cum a ajuns şi Ceauşescu să trăiască, dezinformaţi.

â–º În perspectivă, intenţionez ca acest ziar nou creat să-l fac ziarul partidului. Că până la urmă asta încerc şi eu să fac, „Dreptate socială”...

â–º Din punctul nostru de vedere, al meu şi al colegilor, aţi văzut că eu am depus coroane de flori în nume personal, în numele familiei. Colegii mei şi cu mine am hotărât ca la această manifestare să fim prezenţi doar prin reprezentanţi, numărul de persoane fiind hotărât să nu fie mai mare de 50. Asta pentrru a nu se crea imaginea, vezi Doamne, de „diversiune politică”, de „miting în forţă”, sau ceva de genul acesta. Am hotărât ca la acest marş să fie un fel de delegaţi, cei 50, reprezentanţi ai tuturor oamenilor noştri.

â–º Legat de sindicate, părerea mea o spun deschis încă o dată: liderii de sindicat actuali au pe conştiinţă multe dintre nedreptăţile care li se fac în acest moment minerilor. Probabil că ei nu simt, probabil că trăiesc acolo în „Palatul de Cleştar”... E dramatic să vezi pe stradă copii care cerşesc, oameni din ce în ce mai amărâţi. Am văzut pe stradă foarte multe feţe de oameni trişti. Dacă unii nu vin la asemenea evenimente, am senzaţia că sunt atât de dezamăgiţi, încât pur şi simplu nu mai au reacţii. Păcat că nu mai au reacţii, pentru că exact pe acest lucru se mizează, pe faptul că nu mai au reacţii... Atunci ei pot să taie liniştiţi în carne vie... Să nu le mai dea nici primele, nici drepturile ce li se cuvin, să nu le mai dea nimic... Probabil că Valea Jiului trebuie să dispară de pe hartă, cum am mai spus în poezia „Copacii mor în picioare”, de la emisiunea lui Măruţă.

â–º Pentru mine, Condescu este un trădător şi dacă eu voi ajunge vreodată la putere va fi condamnat pentru subminarea economiei naţionale... Vreau să vă spun că a avut nesimţirea să-l trimită la mine pe Willy Rusu, liderul de la Lonea, să-mi propună... BANI! Și i-am trimis mesaj lui Condescu că dialog cu el eu nu am şi n-o să mai am... I-am spus lui Rusu să-i spună lui Condescu să-şi ţină banii, că la puşcărie o să aibă nevoie de bani... Au mai încercat şi alţii să-mi dea 50.000 de euro, ca să-i pun pe listele Senatului în momentul când voi ajunge la putere, alţii deja încep să-şi aducă aminte că sunt prieteni vechi cu mine... Dar cu mine nu le merge, Miron Cozma este incoruptibil. N-a reuşit niciun regim să-l atragă în sfera banilor, în sfera funcţiilor politice etc. Eu am rămas la nivelul minerilor mei, dacă minerii trăiesc greu la ora asta, să ştiţi că şi eu trăiesc destul de greu. Vă destăinui un lucru: copiilor mei de la Timişoara li s-a tăiat gazul, că n-au avut bani să plătească gazul...Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter