03.11.2011,  12:22:26 | 0 comentarii | 542 vizualizari
Petrila şi Călan vor avea depozite ecologice pentru gunoi
de Ziarul Vaii Jiului

În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean a fost aprobată iniţierea procedurilor pentru achiziţionarea terenului necesar construirii depozitului conform de deşeuri la Călan. Depozitul va fi amplasat în zona fostului Combinat Siderurgic Călan. Evaluarea terenului se va face pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, iar raportul de evaluare va fi supus aprobării Consiliului Judeţean Hunedoara, înainte de încheierea contractului de vânzare-cumpărare a terenului.
Cel de-al doilea depozit conform va fi amplasat în extravilanul oraşului Petrila.

În 2016 se închid depozitele de la Aninoasa şi Vulcan
După cum se ştie, România, ca stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, şi-a asumat  angajamentele de a imple­menta şi de a se conforma legislaţiei europene privind protecţia şi gestionarea mediului. Gestionarea deşeurilor menajere a devenit, astfel, o problemă deosebit de importantă şi pentru Consiliul Judeţean Hunedoara şi pentru celelalte autorităţi ale administraţiei publice locale din judeţ, care împreună trebuie să găsească soluţii adecvate problemelor de conformare cu legislaţia de mediu, în condiţiile în care, în anul 2009, în judeţul Hunedoara au fost închise/sistate 4 depozite de deşeuri neconforme din mediul urban: Geoagiu, Călan, Uricani şi Lupeni, precum şi toate depozitele din mediul rural. Au rămas în funcţiune provizorie 5 depozite,  care  vor fi închise etapizat până în anul 2016, astfel:  Rapolt-Uroi în acest an, Deva şi Orăştie în 2015, iar Aninoasa şi Vulcan în 2016.
În rând cu lumea civilizată
După mai multe iniţiative eşuate de construire a unor deponeuri ecologice conforme, prin parteneriate publice-private, în acest moment a rămas posibilă soluţia accesării unei finanţări din fonduri europene pentru realizarea unui „SIGD- Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor în judeţul Hunedoara”, proiect ce se finanţează prin POS Mediu în cadrul Axei prioritare 2, domeniul major de intervenţie 1. Condiţia de eligibilitate este ca autorităţile locale din aria de acoperire a proiectului să fie asociate într-o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, în scopul realizării proiectului de gestionare a deşeurilor. Valoarea maximă a finanţării acordate pentru costurile totale eligibile este de 98 la sută (80 la sută fonduri europene şi 18 la sută buget de stat), iar beneficiarul trebuie să asigure restul de 2 la sută, precum şi toate cheltuielile neeligibile. Pentru derularea şi implementarea proiectelor finanţate prin POS Mediu, Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor asigură coordonarea globală şi managementul implementării POS Mediu. Judeţul Hunedoara este unul din cele 7 judeţe selectate incluse în proiectul „Sprijin pentru AM POS Mediu în vederea pregătirii portofoliului de proiecte finanţate prin Axa 2 din POS Mediu”, care vizează aprobarea de către Comisia Europeană a aplicaţiei de finanţare pentru proiectul “Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Hunedoara”.
În vederea îndeplinirii tuturor condiţiilor de natură tehnică, financiară, instituţională şi de mediu care să asigure accesarea  finanţării investiţiilor, Ministerul Mediului şi Pădurilor  a încheiat un contractul de consultanţă cu consorţiul  Epem Environmental Planning Engineering And Management SA Atena (EPEM SA) + Institutul de Studii şi Proiectări Energetice SA Bucureşti (ISPE SA). Proiectul a fost lansat în judeţul Hunedoara în şedinţa publică din 19 ianuarie 2010 organizată la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara.
 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter