03.11.2011,  19:19:35 | 0 comentarii | 482 vizualizari
Aproape ziua şi avertismentul… / Inspectorii de muncă au aplicat 325 de avertismente într-un singur an în sectorul minier!
de Corneliu BRAN

Dacă într-unul din numerele recente vă prezentam un bilanţ al controalelor efectuate în anul 2009 de către inspectorii de muncă din cadrul S.S.M. Petroşani şi o comparaţie a numărului de accidente de muncă între anii 2008 şi 2009, astăzi vă prezentăm şi bilanţul controalelor preventive efectuate de către I.T.M. Hunedoara, prin S.S.M. Petroşani. Precum şi principalele nereguli găsite în subteranele minelor din Valea Jiului, la locurile de muncă controlate de inspectorii de muncă.

Deficienţele constatate - metehne vechi 

Principalele deficienţe constatate la mai multe locuri de muncă din subteranele exploatărilor miniere din Valea Jiului dovedesc că, în timp, deşi numărul lor a fost redus, totuşi unele metehne mai vechi au rămas. Deşi din această cauză s-au întâmplat, nu de puţine ori, grave accidente de muncă soldate cu răniri grave sau chiar cu decese.

Și ne gândim aici la „lipsa numărului de stâlpi hidraulici prevăzuţi prin monografia de armare pentru unele abatajele cu banc subminat de cărbune”. „În unele cazuri stâlpi hidraulici existau, dar nu mai aveau capacitatea portantă necesară din cauza unor defecţiuni la sistemul hidraulic”, după cum susţine Ileana Bodea, şefa S.S.M. Petroşani. Apoi, ne gândim la „existenţa de grinzi metalice necuplate în coloanele de susţinere a unor abataje frontale cu banc de cărbune subminat”. În anumite locuri de muncă au fost descoperite şi „ferestre de descărcare a cărbunelui din bancul de cărbune care nu erau cusute în mod corespunzător”. Nici aerajul parţial nu a fost în regulă peste tot, descoperindu-se „coloane de aeraj neprelungite la front, tuburi de aeraj deformate sau coloane de aeraj neetanşate corespunzător”.

Lista deficienţelor întâlnite este mult mai lungă şi ţine de la caz la caz, nefiind o regulă generală pentru toate minele: 

â–º abateri privind întreţinerea lucrărilor miniere: secţiunea lucrărilor redusă din cauza presiunii miniere, lipsa susţinerii suplimentare în intersecţii sau nerespectarea monografiei de armare privind susţinerea intersecţiilor;

â–º echipamente electrice cu deficienţe în ceea ce priveşte menţinerea modului de protecţie capsulare antideflagrantă (şuruburi lipsă sau strânse incomplet);

â–º neasigurarea spaţiului necesar pentru intervenţii la echipamente electrice;

â–º deficienţe privind sistemul de rulare de la transportoarele cu bandă şi acumularea de material sub ramura inferioară a covorului de cauciuc;

â–º acumularea de apă la jompurile puţurilor şi neasigurarea, în aceste condiţii, a spaţiului minim de siguranţă pentru continuarea mişcării vaselor de transport;

â–º pozarea cablurilor electrice în condiţii în care nu se asigura controlul lor vizual pe întreaga lungime şi nici protecţia lor împotriva deteriorării mecanice;

â–º nerealizarea măsurilor dispuse prin procesele-verbale de control încheiate cu ocazia controalelor efectuate:

â–º necomunicarea în termen a unor evenimente care au avut loc în incinta sucursalelor miniere din cadrul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani. 

Pentru deficienţele de mai sus CNH-ul a primit amenzi de 333.000 lei în 2009

Toate deficienţele întâlnite mai sus au fost sancţionate în 2009, totodată fiind luate imediat măsuri de remediere a lor. La cele 10 unităţi miniere controlate au fost încheiate 141 de procese-verbale, la un număr total de 269 de controale. Aceste controale au constat în controale de tip „inspecţii sistem în întreprinderi mari” – 158, controale tip „inspecţii control tematic” – 81, controale tip „inspecţii campanii naţionale” – 22 şi controale pentru „determinări de mediu” – 8. Un număr de 990 de măsuri şi de 1004 de măsuri verificate au fost dispuse de inspectorii de muncă anul trecut în urma controalelor efectuate, fiind sistate 33 de activităţi la locurile de muncă şi fiind oprite 89 de echipamente tehnice. 

Au fost aplicate 325 de avertismente, din care, 38 au constat în amenzi contravenţionale care au însumat 333.000 lei.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter