29.10.2011,  11:59:01 | 0 comentarii | 498 vizualizari
Societăţile de termoficare administrate de primăriile Vulcan, Lupeni şi Petroşani: / Datorii de peste 1.000 de miliarde de lei vechi la SCPEET Electrocentrale Paroşeni!
de Corneliu BRAN

Ca în fiecare toamnă, societăţile de termoficare de pe raza celor trei municipii din Valea Jiului - S.C. Termoficare S.A. Petroşani, Pregoterm Vulcan şi Universal Edil Lupeni -, aflate sub administrarea primăriilor şi consiliilor locale, investesc în agentul termic care ajunge în casele cetăţenilor. Iar cetăţenii trebuie să plătească, logic, aceste servicii. Să scoată banii din buzunar…

 

Inginerul Doru Vişan, directorul general al SCPEET Electrocentrale Paroşeni, face pe scurt o radiografie a situaţiei existente, fără precedent, înfiorătoare chiar: „Legat de energia termică şi administraţiile locale, aici, din păcate, situaţia este foarte, foarte dificilă, în sensul că degeaba instalaţiile noastre, an de an, au fost pregătite - ca şi anul acesta - ca să livreze energie termică, în partea cealaltă, la administraţiile locale, s-au întâmplat lucruri destul de neplăcute pentru noi ca şi societate şi cred că şi pentru comunitate, în sensul că absolut cele trei societăţi, pe rând, au dat faliment sau sunt într-o situaţie tot mai grea”.

Vulcan 

„Prima a fost societatea din Vulcan, Edil Terma, care a intrat în insolvenţă, falimentară şi aflată în dizolvare. S-a deschis în locul ei altă societate, Pregoterm, care se prezintă, după niciun an de zile, cam în aceeaşi situaţie. După un timp scurt de la înfiinţare a intrat în colaps financiar vizavi de noi, cu restanţe foarte mari. Vizavi de producţia lor, cred că nu au nici măcar 30%... Ei sunt noi ca şi societate dar, luând în considerare şi vechea datorie, vorbim de vreo 280 de miliarde de lei vechi! După un an de zile se vede foarte clar viabilitatea acestei firme, se observă foarte bine că nu pot să ducă acest serviciu către populaţie în spate, Pregoterm-ul e în faliment clar ca şi Edil Therma”.

Lupeni

„La Lupeni este şi mai gravă situaţia, pentru că au ales o formă de falimentare a Universal Edil-ului accelerată, deci de o procedură rapidă. Acolo avem o situaţie extrem de complicată. Banii datoraţi nouă sunt undeva tot la nivelul societăţii din Vulcan, undeva peste două sute de miliarde de lei, dar aici se complică treaba deoarece există şi o problemă contractuală. Nu ştiu cine va livra în iarna viitoare pentru populaţie energie termică la Lupeni. Există locuitori care sunt branşaţi, dar oamenii nu ştiu situaţia financiară a societăţii. Acolo nu sunt plătite apă, curent, energia termică… Cum se va desfăşura atunci activitatea? Pe ce bază şi cum semnăm contractul cu o societate care este în situaţia în care e?”.

Petroşani

„La Petroşani, S.C. Termoficare S.A. e într-o formă declarată de reorganizare, dar tot sub administrare locală, ţinută cât de cât sub control, dar ca şi nivel de încasări cam tot ca şi la Vulcan şi Lupeni. Slăbuţ, foarte slăbuţ şi Petroşaniul. Per total, adunate, aceste datorii depăşesc 25 de milioane de euro, deci peste 1.000 de miliarde de lei vechi, cu toate penalizările, noi fiind obligaţi, din punct de vedere comercial, ca la termenele de scadenţă să calculăm şi penalizările. Aşa e sistemul, nu avem ce face”.

Concluzie

„La momentul actual nu văd cum să se rezolve această problemă, nici măcar politic, pentru că noi suntem în contextul actual societate comercială, guvernul a hotărât ca toată subvenţia să fie la nivelul comunităţii locale. Soluţia ar fi una de decizie a autorităţilor locale dacă are nevoie sau nu de acest sistem, apoi reorganizarea sistemului pe criterii viabile - dacă se hotărăşte că este nevoie de acest sistem, de susţinere a sistemului cu subvenţia necesară. Până la urmă, eu cred că această căldură din case e o componentă a vieţii noastre. Cum să stai în locuinţe fără căldură? La sfârşit, tot acest mecanism trebuie să funcţioneze. De-acum, autoritatea locală are cam toate pârghiile şi toate răspunderile, subvenţia nemaifiind acordată de guvern”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter