03.11.2011,  22:41:45 | 0 comentarii | 544 vizualizari
Eveniment istoric pentru Biserica Ortodoxă / Înscăunarea primului episcop al Devei şi Hunedoarei
de Mihaela PETROŞAN

Iată că la acest sfârşit de săptămână, cu o zi înainte de sărbătorirea Sfântului Apostol Andrei, ce se săvârşeşte astăzi, hunedorenii au primit un dar de suflet extrem de important pentru orice bun credincios ortodox: înscăunarea Preasfinţitului Gurie ca episcop al Devei şi Hunedoarei, episcop ce va avea în grijă întregul judeţ.

La ceremonia desfăşurată la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Deva a participat însuşi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Alături de invitaţi şi prelaţi, au fost prezenţi la marele eveniment aproape 3.000 de credincioşi.

În mod surprinzător, deşi la manifestare au fost invitaţi şi cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru preşedinţia României, Traian Băsescu şi Mircea Geoană, amândoi au declinat invitaţia, preferând să participe la întâlniri electorale aranjate tot în judeţ, dar în locaţii diferite: Băsescu în Valea Jiului şi Geoană la Orăştie.

 

Eveniment unic în ultimii 250 de ani

Înscăunarea Preasfinţitului Gurie ca episcop al Devei şi Hunedoarei reprezintă un eveniment cum rar se întâlneşte în Biserica Ortodoxă. Instituirea acestei episcopii, aşteptată de foarte mult timp de către clerul şi credincioşii din judeţul Hunedoara, reprezintă primul eveniment de o asemenea amploare care a avut loc pe aceste meleaguri în ultimii 250 de ani. Tocmai de aceea interesul pentru manifestarea ce a avut loc ieri la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Deva a fost de cel mai înalt rang. Au făcut tot posibilul să fie prezente la eveniment mai toate personalităţile importante din societatea hunedoreană, fie ei politicieni, oameni de cultură sau reprezentanţi ai mediului de afaceri. Dintre personajele politice mai cunoscute, din afara judeţului, a fost prezent la eveniment doar Theodor Stolojan. Hunedorenii au fost cam toţi, începând cu prefectul judeţului - Dorin Gligor şi preşedintele Consiliului Judeţen (CJ) - Mircea Ioan Moloţ, vicepreşedinţii CJ, Costel Avram şi Ioan Rus, parlamentari de Hunedoara, directori de instituţii deconcentrate, şi alte personalităţi. Alături de Preasfinţitul Gurie a fost prezent, ca o dovadă a importanţei acestui eveniment, însuşi Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum şi peste o sută de reprezentanţi ai clerului, atât din judeţ cât şi din ţară.

 

Un eveniment necesar pentru reluarea bunei tradiţii hunedorene

Fără a intra prea mult în amănuntele tehnice ale evenimentului bisericesc, vom aminti numai faptul că Tomosul sinodal, respectiv actul de înfiinţare al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a fost rostit de către Mitropolitul Teofan, iar Gramata metropolitană, respectiv actul bisericesc de înscăunare a Preasfinţitului Gurie ca episcop, a fost rostită de către Arhiepiscopul Timotei Seviciu.

„Naşterea noilor structuri eparhiale s-a făcut printr-un procedeu similar diviziunii celulare: prin reduplicare. Dintr-o eparhie „mamă” se naşte o altă eparhie, „fiică”; dar, în scurt timp, după un proces de maturizare, raporturile dintre cele două devin de tip „surori”. 

Aşa s-a născut Eparhia Devei şi a Hunedoarei, cuprinzând ţinutul încărcat de istorie al Hunedoarei. A rânduit Dumnezeu prin hotărârea Sfântului Sinod şi îngăduinţa strategică a Preafericitului Părinte Patriarh să fiu eu însărcinat cu lucrarea arhierească, misionară şi sfinţitoare a acestui ţinut. La această chemare încerc să răspund prin cuvintele Sfântului Apostol Pavel de la Evrei (10,9): „Iată, vin să fac voia ta, Dumnezeule”, a spus noul episcop al Devei şi Hunedoarei. Referindu-se la tradiţia înalt-bisericească a judeţului nostru, noul episcop a ţinut să sublinieze că evenimentul nu este singular pe aceste tărâmuri.

„Mulţi poate gândesc că scaunul eparhial de la Deva nu are tradiţie, iar acest lucru ar constitui factorul numărul unu al unei eventuale vulnerabilităţi a acestuia. Întorcându-ne, însă, în timp, cu trezvie critică şi cu discernământ profetic, vom observa cum pe teritoriul actualului judeţ Hunedoara au existat în istorie reşedinţele unor mitropoliţi ai Transilvaniei. De asemenea, din această regiune au plecat spre Transilvania mulţi mitropoliţi ai Ardealului. Eu am să enumăr acum doar 7 situaţii, primele două chiar din secolul al XV-lea:  Ioan din Caffa (ce-şi avea sediul mitropolitan la Hunedoara), Ioanichie (cu reşe­dinţa la Nandru – lângă Hunedoara), Ioan de Peşteana (1553), Egumenul Ioan Pop de la Prislop devenit Mitropolit al Transilvaniei după ce l-a întâm­pinat pe Mihai Viteazul la Alba-Iulia, Preotul Ghenadie de la Brad devenit în 1627 mitropolit de Alba-Iulia, Preotul Iosif Budai din Pişchinţ ajuns în 1680 tot mitropolit de Alba-Iulia, Călugării Spiridon şi Teofil de la Prislop şi Ioan de la Cerna deveniţi episcopi ai Vadului, actualul Cluj-Napoca. Iată că actualul judeţ Hunedoara nu este deloc lipsit de tradiţie bisericească, el dând Bisericii mulţi episcopi de renume. Tot aici s-au născut mari profesori de teologie precum istoricul Silviu Dragomir, canonistul Liviu Stan, mitropolitul Nicolae Mladin, academicianul Mircea Păcurariu şi duhovnicul Arsenie Boca”, a mai spus, în discursul său, Preasfinţia Sa Gurie.

 

O episcopie de care era nevoie

Evenimentul desfăşurat ieri la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Deva reflectă decizia din 18-19 iunie 2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei în urma reorganizării Episcopiei Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei şi ridicării acesteia la rang de Arhiepiscopie. Preasfinţitul Gurie, care a fost desemnat să conducă noua episcopie, are 41 de ani, este născut în judeţul Cluj, a absolvit Facultatea de Teologie la Craiova şi cursurile de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova, Italia. Înainte de a veni în judeţul nostru, Preasfinţitul Gurie a fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter