03.11.2011,  19:49:21 | 0 comentarii | 469 vizualizari
Jieţenii pot răsufla liniştiţi: / De mâine, firma care exploatează pe Jieţ NU mai are autorizaţia reînnoită de cei de la Apele Române!
de Corneliu BRAN

S-a tot vorbit de acest subiect de mai bine de doi ani, dacă nu şi mai bine. Pro, dar mai mult contra, cu precădere din partea localnicilor din Jieţ, care nu şi-au dorit niciodată ca râul lor drag să fie exploatat sub nicio formă. Motivele au fost destule, în mare parte justificabile: distrugerea ecologică a zonei şi a albiei râului ori deteriorarea drumurilor şi podurilor, din cauza tonajului rabelor şi a camioanelor încărcate cu piatră.

Acum s-a cam ajuns la capătul răbdării, dar, din fericire, şi la capătul autorizaţiei de gospodărire a apelor privind exploatarea  nisipului şi pietrişului brut. Autorizaţie care expiră începând cu data de 21 ianuarie, deci, începând cu ziua de joi. Și, deşi s-a cerut de către firma respectivă o reînnoire a acesteia, răspunsul din partea celor de la Sistemul Hidrotehnic Petroşani a fost negativ, cel puţin pentru acest amplasament: 

 

„Nr. 3753/CS/04.12.2009

Către, Direcţia Ape Jiu

Biroul Avize Autorizaţii

Referitor la adresa dumneavoastră nr. 14718/CP/10.11.2009, prin care ne solicitaţi punctul de vedere privind reînnoirea autorizaţiei de gospodărire a apelor privind exploatarea nisipului şi pietrişului brut de către S.C. DRUPO S.R.L. Deva din perimetrul Jieţ pe vechile coordonate, vă comunicăm următoarele:

- datorită deselor conflicte apărute cu cetăţenii din zonă în legătură cu această balastieră, S.H. Petroşani a înaintat adresa nr. 3593/CS/18.11.2009 CÄ‚TRE Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Hunedoara, pentru identificarea proprietăţilor din zona perimetrului de exploatare.

Drept urmare s-a constatat că o suprafaţă de 20.217,947 mp din vechiul perimetru de exploatare există proprietate privată, proprietar fiind S.C. Jieţ Ciment S.R.L. Petroşani.

Din aceste motive Sistemul Hidrotehnic Petroşani NU este de acord cu reînfiinţarea balastierei Jieţ pe vechiul amplasament.

Anexăm în copie adresa nr. 3595/CS/18.11.2009, fişa corpului de proprietate, cererea de recepţie, plan de amplasament şi delimitare a corpului de proprietate.

Semnează şef S.H. Petroşani

Dr. ing. Corici Sorin”


Spunem adevărul până la capăt

Cu toate acestea trebuie să mai facem câteva precizări, în virtutea adevărului deplin, recunoscând chiar şi atunci când mai şi greşim. Firma respectivă avea autori­zaţia pomenită mai sus valabilă până în data de 20 ianuarie 2010. Cum valabilă este şi Autorizaţia de Mediu nr. 388 din 25.09.2008, pe cinci ani de la data eliberării, deci până în 2013. Probabil la momentul emiterii autorizaţiei, Agenţia pentru Protecţia Mediului n-a ştiut ce scandal va ieşi şi nici faptul că sistemul ecologic din zonă precum şi drumurile vor fi afectate.

Dar cel mai interesant este faptul că Primăria Petrila, prin domnul primar Ilie Păducel, a emis „Autorizaţia de Construire” nr. 8/8/1655 din 12.02.2009, prin care firma respectivă se autorizează pentru „executarea lucrărilor de construire/desfiinţare pentru – LUCRÄ‚RI DE EXCAVÄ‚RI – BALASTIERÄ‚ JIEȚ”, autorizaţie valabilă 12 luni de la data emiterii. Deci, ruşinică, domnule primar, ne-aţi spus vineri că nu ştiaţi că firma mai face lucrări pe Jieţ, când ştiaţi foarte bine că au actele la zi, inclusiv din partea Primăriei Petrila. Totuşi, noi recunoaştem când mai şi greşim, chiar dacă toată lucrarea în sine a fost o mare greşeală pentru albia Jieţului, mediu şi săteni. Dar dumneavoastră aveţi puterea să recunoaşteţi când greşiţi şi când jucaţi teatru? De asemenea, inginerul Sorin Corici ne-a specificat foarte ferm că nici vorbă să-l fi sunat cineva din Jieţ, în legătură cu scandalul de vineri după-amiaza, iar domnia sa să răspundă că de luni nu va mai intra nimeni de la firma respectivă în albie: „Nu a fost aşa, au minţit cei care au spus că a fost aşa. Nu puteam să spun de ziua de luni, când ştiam exact că firma are dreptul să exploateze până miercuri, inclusiv. Vă rog, în virtutea adevărului, să prezentaţi acest punct de vedere al meu”.

Acestea fiind spuse, de-acum sperăm ca acest conflict să se stingă, iar râul Jieţ să fie lăsat să-şi continue singur calea obişnuită, naturală, începută acum mii de ani, numai Dumnezeu ştie când, natura fiind astfel lăsată să-şi urmeze ciclul ei, fără intervenţia nocivă a omului, indiferent de motive, aşa cum a fost scris în Ceruri.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter