03.11.2011,  13:19:57 | 0 comentarii | 530 vizualizari
Ieri, 18 martie, o clasă de copii din Uricani a fost la Valea de Peşti / Locul din care ne vine apa cea de toate zilele
de Gheorghe OLTEANU

V-aţi întrebat ce sărbătorim luni, 22 martie? Nu, nu-i nevoie să daţi fuga la calendar, pentru că nu e vorba de vreo sărbătoare cu cruce roşie. Care v-ar putea opri din curăţenia de Paşti. Sărbătoare mare avem joi, de Buna Vestire. Luni, vă spun eu de la început, este Ziua Mondială a Apei.

 

În fiecare dimineaţă, aud la “România Actualităţi” că se sărbătoreşte câte ceva. Ziua Pantofului, Ziua Chibritului, Ziua Pixului. Ziua Șurubelniţei. Fel de fel de ciudăţenii îşi au zilele lor, inventate de nu-mi închipui cine. Când am auzit că lunea asta, pe 22 martie, e Ziua Mondială a Apei mi-am zis că e cu totul altfel. Asta da. Apa cea de toate zilele chiar că merită să aibă o zi a ei. 

În acest an, Administraţia Naţională Apele Române a găsit, pentru această sărbătoare, o temă cum nu se poate mai potrivită: “Apă curată pentru o lume mai sănătoasă“. La Uricani, Direcţia Bazinală Jiu a devansat sărbătoarea dedicată apei. A procedat astfel de comun acord cu Primăria Uricani. Primarul Dănuţ Buhăescu n-a avut nicio obiecţie, aşa că, joi, 18 martie, am fost unul dintre participanţii la acest eveniment.

Și unde putea fi sărbătorită apa, decât la ea acasă? Adică la Barajul de la Valea de Peşti. Acolo i-am însoţit pe cei 23 de copii din clasa a III-a de la Școala Generală nr. 2 Uricani. Care, împreună cu domnul învăţător Alexandru Sultan, au ajuns acolo duşi de microbuzul condus de Ionică. Șoferul pe care-l ştiu toţi copiii de şcoală de la Uricani şi până-n Câmpu lui Neag. Mai întâi, domnul ing. Ionel Brătuianu le-a explicat copiilor ce este cu acest baraj. Când a fost el construit, pentru ce şi de unde sunt captate apele care-l umplu. Dumnealui le-a vorbit copiilor în termeni oarecum tehnici, aşa că a fost binevenită intervenţia primarului Dănuţ Buhăescu. Acesta le-a explicat copiilor pe înţelesul lor, fapt care i-a atras admiraţia şeful formaţiei de lucru de la baraj: “Dar să ştiţi că le aveţi la pedagogie, domnule primar!”.

Barajul de la Valea de Peşti a fost pus în funcţiune în 1973. Construcţia lui a început şase ani mai devreme. În 1967. La vremea aceea era una dintre construcţiie hidrotehnice cele mai mari din ţară. Dar chiar şi astăzi se menţine pe locul 35 în privinţa înălţimii. Care, după cum scrie pe panoul cu date tehnice, este de 56 de metri. Lunginea coronamentului este de 237,5 metri, iar volumul de apă pe care-l stăvileşte este de 4,5 milioane de metri cubi. E vorba de volumul brut, cel real fiind cu 3 metri cubi mai mic. Asta din cauza aluviunilor depuse de-a lungul timpului. Barajul de la Valea de Peşti este construit din arocamente, fiind etanşat cu masă asfaltică. De când este el la Valea de Peşti, barajul nu a trecut prin reparaţii capitale. Acestea, îmi spune inginerul Ionel Brătuianu, vor începe în 2011. Când va fi complet golit. Îi vor fi înlocuite echipamentele electromecanice care asigură funcţionarea şi se i va schimba etanşarea actuală, din masă asfaltică, cu una modernă, pe bază de membrană.

Supravegheaţi de domnul învăţător şi de către o doamnă din echipa de lucru, copiii au mers până în partea cealaltă a barajului. Unde au văzut mai de-aproape apa de completare care vine în baraj adusă de la captările Buta şi Lazăr. La întoarcere, s-au urcat în maşină şi au coborât la câteva sute metri de baraj. La Staţia de Tratare a Apei, care aparţine de S.C. Apa Serv S.A. Petroşani. La staţie, gazdă le-a fost însuşi directorul societăţii, domnul ing. Cristian Andrei Ionică. Secondat de o mai veche cunoştinţă a subsemnatului, doamna Gabriela Gomoi, purtător de cuvânt la S.C. Apa Serv S.A. Petroşani. La staţie, la care debitul apei venite de la baraj este de 0,7 mc/secundă, personalul care lucrează aici le-a făcut copiilor o demonstraţie pe viu. Ca să vadă cu ochişorii lor cum apa tulbure şi plină de impurităţi venită de sus se transformă aici, după ce e tratată cu ceea ce e necesar, în apă numai bună de băut. 

La sfârşit de tot,  ca să nu uite unde au fost şi ce au văzut, cei 23 de elevi din clasa a III-a au primit, fiecare, din mâna domnului director, câte un ecuson, un breloc pentru chei şi un pix cu însemnele S.C. Apa Serv S.A. Petroşani. Aşadar, ce sărbătorim luni, copii? a fost întrebarea pe care doamna Gabriela Gomoi le-a pus-o la despărţire. Luni, 22 martie, noi sărbătorim Ziua Mondială a Apei, au răspuns ei şcolăreşte.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter