03.11.2011,  19:49:34 | 0 comentarii | 475 vizualizari
„Scapă cine poate” sau ne punem mintea la contribuţie? / Proiectul cu închiderea temporară a drumului spre zona turistică Parâng a fost amânat de consilieri
de Corneliu BRAN

În mijlocul sezonului de iarnă, în şedinţa de Consiliu Local de luni s-a venit cu un proiect de hotărâre care viza ca în perioada 15 noiembrie - 15 aprilie să se interzică accesul turiştilor cu autovehiculele în zona turistică Parâng, de la pârâul Saşa.

Prin acest proiect se mai propunea ca „proprietarii căsuţelor de vacanţă, pensiunilor şi hotelurilor din zona turistică Parâng” să aibă acces spre această zonă, „exclusiv pentru aprovizionare, în intervalul orar 17:00 - 9:00”, primind în acest sens o autorizaţie scrisă de la primărie. Încălcarea dispoziţiilor ar fi dus la amenzi între 200 şi 2.500 de lei, contravenţiile putând fi aplicate de jandarmeria montană, salvamontişti, poliţiştii comunitari şi poliţişti.

 

Pe bună dreptate, primarul se teme de accidente la drumul devenit pârtie de sanie

În nota de fundamentare, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului, argumenta acest proiect de hotărâre prin nişte explicaţii de bun-simţ: „Astfel, au apărut o serie de situaţii în care atât turiştii, cât şi proprietarii construcţiilor au parcurs distanţa dintre zona Rusu şi zona de agrement Parâng cu autovehicule, ceea ce a pus într-un real pericol securitatea celor care practică sporturile de iarnă. Iar cel mai bun exemplu în acest sens îl constituie situaţia traseului Pilon 17 – ANEFS, unde pe drumul de acces există posibilitatea ca turiştii care practică săniuşul să se lovească de autovehiculele altor turişti sau ale proprietarilor de căsuţe de vacanţă ori pensiuni, care urcă spre aceste construcţii”. Toate bune şi frumoase, numai că, din câte ştim, regula jocului nu se schimbă în timpul meciului. În cazul nostru, exact în toiul iernii. Credem că acest proiect trebuia oferit consiliului local spre aprobare mai în vară sau toamnă, atunci când s-a semnalat prin presă, de foarte multe ori, că pe pârtii şi în zona turistică în sine parveniţii şi snobii nu au ce căuta cu maşini de teren sau alte autovehicule, iarna, printre practicanţii de sporturi de iarnă. Explicându-se clar că de aceea există un telescaun, pe care îl poate folosi toată lumea şi care la nevoie poate să-şi prelungească programul de funcţionare.

 

Salvamontul şi jandarmeria recunosc: săniorii n-au nicio protecţie!

Apoi, după cum se ştie, sus în Parâng, drumurile, atâtea câte sunt şi cum arată, au fost transformate în pârtii. În cazul acesta, vorbim de o pârtie de săniuş, una extrem de periculoasă, care se poate solda cu răniri grave, orice copil putând intra oricând sub roţile unei astfel de maşini care urcă.

Pe de altă parte, aşa cum a recunoscut şi Dumitru Bârlida, şeful Serviciului „Salvamont” Petroşani, în cadrul şedinţei de luni, 50% dintre turiştii din Parâng se dau cu săniile.

„Este adevărat, aceşti turişti nu au asigurată nicio protecţie, dar acum nici nu putem închide săniuşul, că riscăm să pierdem foarte mulţi turişti. Eventual, trebuie închis drumul sau găsită o altă locaţie, dar vă spun, este foarte greu să găsim acum o altă pârtie”. În sală a fost prezent şi preşedintele Asociaţiei Cabanierilor din Parâng, doamna Gabriela Golgoţiu, care, împreună cu alţi câţiva cabani­eri prezenţi, a susţinut vehement neaprobarea acestui proiect, pe motiv că proprietarii de cabane nu vor mai putea urca la cabană în anumite ore ale zile, cum nici anumiţi turişti din Gorj, care s-au obişnuit să urce cu maşina în Parâng, orarul telescaunului nesatisfăcând programul de urcare al acestor turişti. 

Totuşi, rămâne esenţială întrebarea pusă de reprezentantul jandarmeriei, juristul Zamfir Guran, prezent la discuţii: „Dacă se întâmplă vreun accident grav, mai vin turişti acolo?. (...) Rugămintea noastră ar fi ca în situaţia asta să fie dat avizul de către poliţia de la circulaţie şi să fie făcut ceva pentru garantarea siguranţei turiştilor. Le-aş pune, de asemenea, în vedere şi administratorilor pârtiilor să şi le omologheze. Să studieze H.G. 263/ 2001 republicată şi Ordinul ministrului turismului nr. 421 din 2001”. Interesant este şi faptul că acest proiect de închidere temporară a drumului, lucru de altfel firesc dacă ar fi create şi alternative şi dacă s-ar plănui cu exactitate din timp, vine peste o reglementare a celor de la drumurile judeţene, care în zona Rusu au montat un indicator de circulaţie, prin care este STRICT INTERZIS a se trece cu maşina mai departe, spre zona turistică, pe perioada iernii, asemenea altor interdicţii puse şi la multe alte drumuri din ţară aflate cam în aceeaşi situaţie.

În concluzie, se pune întrebarea logică: „Mai mulţi turişti în orice condiţii, dar dacă se întâmplă un accident nefericit vreodată, cu sania, atunci cine răspunde?”. De aceea proiectul a şi fost amânat, rămânând să fie discutat la următoarea şedinţă. 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter