03.11.2011,  19:22:01 | 0 comentarii | 470 vizualizari
La Vulcan / S-a ieftinit pământul
de Gheorghe OLTEANU

Nu ştiu câţi dintre cei interesaţi au trecut cu privirea peste hotărârile aprobate în şedinţa Consiliului Local al municipiului Vulcan din 28 ianuarie 2010. Îi sfătuiesc să o facă, fiindcă, în două din ele, vor avea o surpriză plăcută pe care nu am putut s-o mai ţin şi am zis-o din titlu: s-a ieftinit pământul.

E firesc, zic eu,
ca omul să vrea să-şi cumpere pământul de sub casa proprie şi din jurul acesteia. Treabă valabilă şi în cazul celui care vrea acelaşi lucru cu terenul de sub garajul pe care şi l-a ridicat sau l-a cumpărat din banii lui. E ceva normal, pentru că e vorba de o sută, două trei sau maximum opt, nouă sute de metri pătraţi. M-aş uita urât la cel care ar vrea ca mii de metri pătraţi de teren din domeniul privat al municipiului să-i fie trecuţi pe numele lui. Și, dacă vă amintiţi, a fost o astfel de situaţie despre care a erupt Vulcanul. Da, v-aţi gândit bine. E vorba despre cei peste şapte mii de metri pătraţi de teren, de sub porcăria de pe drumul spre cabană, pe care primarul Gheorghe Ile i-a cumpărat cu un preţ ridicol de mic: un picuţ peste un euro pe metrul pătrat.

Anul trecut, un cetăţean din
Cocoşvar a solicitat să i se vândă cei două sute şi ceva de metri pătraţi de sub şi de pe lângă casă. I s-a aprobat cererea, iar firma evaluatoare i-a tras un preţ care, într-o anumită măsură,  era asemănător celui cu care primarul Gheorghe Ile îşi cumpărase pământul la care poftise. Asemănarea se referă la faptul că cifrele sunt aceleaşi, diferenţa venind de la locul pe care ele îl ocupă înainte şi după virgulă. 1,08 euro/mp în cazul terenului de la porcărie şi 10,08 euro/mp la cel aferent casei din Cocoşvar.

Dacă, la data aceea,
preţul de peste zece euro pe metru pătrat făcut unui simplu cetăţean şi cel de puţin peste un euro, plătit de primarul norocos, i-au făcut pe unii consilieri locali să aibă suspiciuni în privinţa modului în care s-a făcut evaluarea, uite că aceeaşi firmă, SC Petroeval SRL Petroşani, pare-se că s-a mai îmblânzit. Sau o fi intervenţia lui Gheorghe Ile, pe care l-or fi apucat remuşcările? De-o fi una, de-o fi alta, ce e scris în nota de fundamentare pe care el însuşi o semnează spune că preţul rezonabil găsit de firma evaluatoare terenului în suprafaţă de 768 mp de pe strada Izvor este de 1,56 euro/mp, fără TVA. Iar al celui de 343 mp, de pe strada Merişor, de 1,41 euro/mp. Tot fără TVA.

Se va găsi, negreşit, cineva
care să-mi atragă atenţia că terenurile astea sunt hăt, hăt, în Crividia, mai sus de cimitir. Departe de oraş. Și de aceea li s-a făcut un preţ mai mic. Bun, dar care-i diferenţa între casele unor oameni gospodari de acolo şi cele din oraş? Din Cocoşvar sau din Colonie. Au gaz? Au canalizare? Au drumuri pe care să nu găseşti o groapă? N-au. Atunci? Că sunt în zone pe care le diferenţiază doar nivelul taxelor şi al impozitelor locale? Păi criteriile astea cine le-a stabilit? Nu tot administraţia publică locală?

Închei prin a repeta
cele spuse la început. Cei care vor să-şi ştie al lor terenul de sub şi de pe lângă casă sau cel pe care-şi au garajele să bage repede cerere la primărie. Cât mai e criză şi cât mai ţine foamea asta de bani. Un consilier m-a întrebat da`, mata, nea Ghiţă, nu ai ce să cumperi? Cu referire la una dintre situaţiile de mai sus. I-am răspuns: “Nu, n-am deocamdată, frăţioare”. Și-mi pare rău, fiindcă aş fi fost tare curios să văd cu ce preţ mă aranjează tizul meu care fundamentează notele care ajung în şedinţele de consiliu.
 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter