03.11.2011,  12:49:29 | 0 comentarii | 476 vizualizari
La Vulcan, / Gheorghe Ile i-a pus pe câţiva pensionari să lucreze pentru el în a doua zi de Paşte
de Gheorghe OLTEANU

În cele trei zile de Paşte e păcat să trebăluieşti. Cu toate astea, luni, 5 aprilie, câţiva pensionari vulcăneni s-au grăbit să se ducă la lucru. Au făcut asta, fiindcă - după cum fusesem informat - aveau ceva de terminat pentru primarul Gheorghe Ile. 

Ceea ce oamenii îşi puseseră în gând să isprăvească în a doua zi de Paşte era “Cupa Ile”. Lucrare începută în 20 martie la Clubul Pensionarilor din Vulcan, la edificarea căreia s-au înghesuit să-şi pună la contribuţie mintea şi palmele patruzeci şi şase de bărbaţi. Cei mai tari în specialităţile cerute de organizatori: şah, table şi cărţi. Cărţi de joc, fireşte.

La întrecerea şahistă, al cărei final s-a consumat în ziua de 28 martie, s-au înscris paisprezece foşti oameni ai muncii. Dintre aceştia, normal doar trei au fost premiaţi. În ordine, aceştia sunt Constantin Predoşanu (“Micuţu”), locul I, Alexandru Costoiu, locul al II-lea, şi Ion Calotă, locul al III-lea. La table, cel mai bun mânuitor al zarului şi al pulurilor s-a dovedit a fi Iacob Băluşe, plasat, fireşte, pe locul I. Secondat de Alexandru Costoiu. Locul al treilea nu s-a acordat. La concursul de cărţi s-a jucat tradiţionalul “66”. Cel original, mi-a precizat Alexandru Trestian, administratorul clubului. Care, timp de două săptămâni, s-a ocupat ca întrecerea dedicată primarului Gheorghe Ile să iasă giugiuc. Iubire, bibeou de porţelan. Aşadar, cel mai iscusit cărţar, căruia i-a fost acordată diploma cu locul I, a fost Constantin Predoşanu. E acelaşi “Micuţu’” care a ieşit primul şi la şah. Câştigător al locului al II-lea la “66” a fost desemnat Nicolae Doghi, iar pe locul al III-lea s-a situat Nicolae Bălan.

Acum, să trecem la cel mai plăcut moment al întrecerii. Cel de premiere a câştigătorilor. Petrecut la ora douăsprezece a zilei de luni, 5 aprilie, după ce s-au jucat finalele la table şi cărţi. Evenimentul l-a avut ca punct central pe însuşi cel al cărui nume apărea, pe diplome, în compoziţia de două cuvinte “Cupa Ile”. Primarul Gheorghe Ile nu a venit singur. L-au însoţit domnii consilieri locali Pompiliu Barbu şi Caprian Mureşan, oamenii lui de încredere, şi alţi câţiva apropiaţi. După ce dumnealui a împărţit diplomele şi premiile, toţi cei din club au fost chemaţi să se împărtăşească din pălinca şi ţuica puse la bătaie de Gheorghe Ile. A cărui zi de naştere, pentru cine nu ştie, a fost pe 31 martie. Exact în Săptămâna Mare, când nu se prea cădea să te apuci de chefuri de orice fel. Chiar şi de unul dedicat cupei primarului, cum a fost acesta.

Am încercat eu să aflu a cui a fost ideea asta cu “Cupa Ile”. Știut fiind că astfel de întreceri, dotate cu cupe purtând numele cuiva, se organizează îndeobşte in memoriam. Adică după ce respectivul e acoperit cu pământ pe care creşte iarba. Singurul răspuns pe care l-am primit a fost cel în forma unor zâmbete. Nimeni n-a făcut nici măcar o tentativă de a mă scoate din beznă. Aşa că am rămas tot la ceea ce îmi închipuisem eu. Că, aşa cum unii îşi fac pomană în timpul vieţii, Gheorghe Ile a ţinut cu tot dinadinsul să-şi facă şi-o cupă cu numele lui. Experiment reuşit, mai ales că, după cum s-a văzut, primarul l-a udat din belşug cu licori tari scoase pe portiţa casei lui din Portiţa Maramureşului său de origine.

Ziceam, ceva mai înainte,  despre domnul Șoni Trestian, care a avut grijă ca, la concurs, să nu lipsească nimic. Pentru că la şah şi la table nu exista pericolul ca piesele să fie “însemnate”, doar pentru jocul de “66” a fost nevoie, în permanenţă, de cărţi de joc noi. Nu mai ştiu câte pachete a cumpărat Șoni, ca să fie acolo. Neştiind că organizatorii s-au gândit şi la treaba asta, cărţarii înrăiţi au venit cu cărţile lor de acasă. Cele boscorodite şi cu semne pe ele. Nu s-au pierdut însă cu firea când le-au văzut pe cele noi. Ungureşti originale şi din plastic. Vreo câţiva au avut grijă să le ia ca amintire. Nu însă înainte ca, la plecare, să le bage în pachet şi să le dea înapoi pe cele soioase din “biblioteca” de buzunar personală. Mai e nevoie să precizez că manevra asta a ţinut doar în prima zi? Fiindcă, după aia, Șoni Trestian le-a arătat că n-au bucă şi a făcut un pic urât la ăia care au dat să mai încerce scamatoria...Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter