05.11.2011,  18:21:01 | 0 comentarii | 386 vizualizari
Metodologia pentru bacalaureatul din acest an şcolar are o serie de lipsuri / Profesorii din Vale au cerut lămuriri inspectorului general
de Alina PIPAN

Fără practici ilicite la bac. Cel puţin dintre cele ce pot fi probate. Știţi cum arată o clasă de elevi cărora tocmai li s-a spus că li se dă lucrare? Tăcuţi, întrebători, speriaţi şi nedumeriţi. Exact aşa erau miercuri după-amiaza câteva zeci de diriginţi, directori de liceu şi părinţi adunaţi în cantina Colegiului Economic „Hermes” din Petroşani.
Aici i-a convocat inspectorul şcolar general Alexandru Lăutaru pentru a le atrage atenţia că nu-i frumos, şi nici legal, să iei sau să dai mită. Asta după ce în presa locală şi cea judeţeană au apărut articole care menţionau că diriginţii fac şedinţe cu părinţii pentru a-i introduce pe aceştia în „tainele” colectării de bani şi bunuri pentru o eventuală mituire a profesorilor supraveghetori în perioada bacului. „Rog directorii prezenţi în sală să-i informeze pe diriginţii claselor a XII-a că nu este legal să discute aceste chestiuni la şedinţele cu părinţii. Eu sunt sigur că nu există cazuri de acest fel la noi în Vale. Pentru a nu exista probleme, la fiecare şedinţă dirigintele trebuie să întocmească procese verbale. Strângerea de bani în şcoală nu este permisă. Dacă părinţii, în afara şcolii, doresc şi strâng unele sume  pentru cumpărarea unor materiale, pentru înfrumuseţarea clasei sau alte asemenea lucruri, nu este treaba noastră”, a subliniat Alexandru Lăutaru. El a menţionat, de asemenea, că au mai fost acuze şi zvonuri privind aceste practici, dar ele nu au putut fi probate. Acelaşi lucru l-a spus şi Titel Brăgaru, comandantul Poliţiei Petroşani, care a fost prezent la întânire doar pentru a le explica profesorilor ce ar risca dacă, vreodată, s-ar proba că au discutat sau au facilitat asemenea practici în cadrul instituţiei de învăţământ. Dar până acum nu a existat niciodată o probă elocventă care să determine acţiuni de ordin penal.

 

Până la mită mai este cale lungă. Profesorii nici măcar nu ştiu cum se va desfăşura bacul

Diriginţii, directorii, părinţii - toţi l-au ascultat pe inspector cu atenţie. Dar şi cu mirare. Ei veniseră la întâlnire cu un scop precis. Să se informeze, direct de la inspectorul gene­­ral, despre cum va sta treaba cu bacul de la finalul acestui an şcolar. Pentru că metodologia este de-a dreptul încâlcită şi nu lămureşte unele lucruri esenţiele. Cum ar fi, aşa cum a menţionat şi directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, Gilbert Danciu, modul în care se vor desfăşura examenele de competenţă. Dacă elevii claselor a XII- a vor mai face cursuri în timpul examenelor de competenţă, cum se vor desfăşura acestea, dacă se vor ţine ore conform orarului. O profesoară care predă în cadrul SAM a pus problema materiilor opţionale pentru bac. Cei de la SAM nu pot alege decât între două materii opţionale, nu dintre trei, aşa cum pot ceilalţi, datorită programei pe care au urmat-o. Și întrebări de acest fel au fost multe. Inspectorul general nu a ştiut să răspundă niciunei întrebări de ordin metodologic. De ce? Pentru că nici el, la rândul lui, nu a fost informat. A răspuns că-i va informa imediat ce şi el va beneficia de informaţii riguroase. De asemenea, a promis că va transmite către minister toate problemele şi doleanţele directorilor din Vale. Nu a promis însă că va avea, vreodată, şi răspunsuri pentru ei. În concluzie, s-au pus miniştrii noştri pe reformat învăţământul şi, aşa cum ne aşteptam, l-au făcut praf. Nu numai elevii sunt debusolaţi, dar şi profesorii, directorii şi chiar inspectoratele. Și această debandadă ruşinoasă din minister va continua probabil până după alegerile prezidenţiale. Până atunci se pare că nimeni nu este în stare să lămurească acestă stare de fapt.  Și, cu toată această debandadă din sistem, ne mai mirăm că părinţii, depăşiţi de situaţie, speriaţi de necunoscut, recurg la metode deja consacrate – mită şi înşelă­-ciune? Directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” spunea după şedinţă că nu se aştepta să fie chemat la o şedinţă pentru a fi acuzat de practici ilicite în calitatea  de profesor. El venise la şedinţă pentru că este directorul unei instituţii care peste câteva luni va organiza probele de bac. Și, în calitate de profesor şi director, este depăşit de situaţie, pentru că nu are informaţii complete. Aşa că profesorii şi părinţii au plecat acasă la fel cum au venit. Nedumeriţi.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter