29.10.2011,  15:17:00 | 0 comentarii | 503 vizualizari
Societăţile care distribuie energia termică au securea deasupra capului: / “Ele nu sunt în stare să dezvolte, ele doar manageriază nişte datorii prezente şi viitoare!”
de Gheorghe OLTEANU

Încerc să-mi imaginez ce-o fi fost, cu o zi-două înainte, în mintea primarilor din Petroşani-Lupeni şi Vulcan, dar, mai ales, a directorilor societăţilor distribuitoare de agent termic din localităţile respective, când au fost invitaţi la consfătuirea de lucru, să-i spun astfel, organizată miercuri, 6 aprilie, la SE Paroşeni.

 

Nu este exclus,

iar asta e doar o bănuială, să le fi fost adus aminte de toate datoriile acumulate cu agentul termic livrat, dar neplătit cu anii. Datorii care, la ora la care citiţi rândurile de faţă, după cum am aflat, ulterior, la conferinţa de presă, se cifrează la 100 de milioane de lei noi.

 

Numai că accentul 

în discuţiile purtate a fost pus pe modul de funcţionare a termoficării din Valea Jiului în perioada următoare. Nu în lunile astea de vară, care or să vină, ci în următorul şi în cei de după criză. Cel puţin asta ni s-a spus nouă, jurnaliştilor, de către doamna Adriana Buşoniu, şef la Serviciul de Prognoză, desemnată de către domnul director Doru Vişan să coordoneze conferinţa de presă.

 

Domnul Florin Mârza, 

directorul SC Termoelectrica SA, şi-a început speech-ul cu o veste bună: “Ne-am propus o analiză şi creionarea unor strategii pentru viitorul termoficării în Valea Jiului în contextul în care, în această perioadă, Termoelectrica va rezolva problema CNH şi, sper eu, că vom reuşi să constituim Complexul Energetic  Hunedoara, ceea ce a fost un deziderat al mai multor generaţii de energeticieni... Vom reuşi să stăm la aceeaşi masă şi vom statua care este rolul huilei în cadrul energeticii din România. Legat de Termocentrala Paroşeni. Ea este într-un proces de a deveni filială a Termoelectrica SA Bucureşti... În felul acesta vom putea accesa un credit de la banca Europeană de Investiţii, care să aducă centrala în parametrii impuşi de condiţionalităţile de mediu. Grupul retehnologizat este unul dintre cele mai bune şi mai flexibile şi s-a văzut în aceste zile în care a pornit o capacite foarte mare, de 800 MW, a Petrom-ului, în probe, echilibrarea sistemului s-a făcut pe acest grup şi nu au fost probleme absolut deloc. Pentru ca această centrală să funcţioneze la parametrii optimi este necesară cogenerarea, adică producerea de agent termic. Noi ne propunem să ducem agentul termic primar în toată Valea Jiului. Am stabilit, împreună cu domnul prefect, cu domnii primari, să facem un studiu pe care-l va comanda Termoelectrica, în care să vedem ce înseamnă termoficarea oraşelor Uricani şi Petrila şi a zonelor care nu au fost luate în calcul sau care au căzut între timp în celelalte municipii şi oraşe ale Văii Jiului... Mă bucur c-a fost un consens, am făcut administraţie, au fost prezenţi şi directorii societăţilor care administrează distribuţia de agent termic şi am stabilit: se va  înfiinţa o asociaţie de dezvoltare intercomunitară cu acest scop. În paralel cu constituirea acesteia, Termoelectrica va elabora acest studiu, astfel încât, când asociaţia va avea dreptul să funcţioneze, să aibă şi documente pentru a se accesa fondurile necesare reabilitării reţelelor de agent termic”. 

 

La fel de entuziast,

fiindcă primarii s-au arătat interesaţi de această asociaţie intercomunitară, a fost şi prefectul Attila Dezsi. De fapt, chiar cu această notificare a început şi intervenţia sa verbală: “Aceasta este voinţa unanim exprimată de către primarii care au reţele de energie termică, Petroşani, Vulcan şi Lupeni. Ceea ce este bine, fiindcă facem încă un pas către conurbaţie. Un pas către acceptarea, în opinia mea, a lucrului în echipă, pe un proiect integrat pe Valea Jiului, şi nu ca fiecare să se concrentreze pe propria ogradă, fără să aibă o interconectivitate  şi interoperativitate în sistemul de energie termică. Consider că după energia termică vor urma şi alte servicii de utilităţi publice care vor fi gândite într-un proiect integrat pe Valea Jiului... Vorbesc, de anul trecut, de necesitatea gândirii integrate, pe Valea Jiului, a tuturor proiectele actuale sau viitoare. De asemenea, acest proiect de termoficare va viza inclusiv posibilitatea de atragere de fonduri guvernamentale,  extraguvernamentale sau, eventual, europene, pentru reabilitarea termică a imobilielor-locuinţe din Valea Jiului, nu doar a magistralei sau a reţelelor principale, ci şi a celor secundare. Avem ca sprijin echipa tehnică a Termoelectrica, domnul director a explicat şi-i mulţumesc c-a acceptat să facă acest studiu, şi cred că, până la urmă, ideea noastră, împreună cu domnul primar, de a realiza o conurbaţie în Valea Jiului, se apropie, chiar dacă nu cu paşi repezi, dar se apropie. Este o acceptare unanimă cel puţin la nivelul Văii Jiului. Sunt convins că, dacă, astfel, s-ar reduce cheltuielile de termoficare, şi cetăţenii ar observa avantajele enorme ale gândirii integrate în Valea Jiului. Scopul reabilitării reţelelor de termoficare ar fi scăderea cheltuielilor cetăţenilor... şi al doilea element important pe care eu vreau să-l subliniez este că CNH are nevoie de Termoelectrica. Și, dacă dorim să gândim integrat extracţia de cărbune, trebuie s-o gândim împreună cu Termoelectrica, fiindcă cele două activităţi sunt ombilicar legate. Or, dacă furnizarea de energie termică, pe lângă cea electrică, se va face la parametrii şi la disponibilitatea mare furnizabilă de  Termoelectrica, sunt convins că beneficul se va simţi inclusiv la unităţile miniere... Vedeţi, o gândire integrată înseamnă atingerea tuturor segmentelor de economie, inclusiv a segmentelor sociale viitoare ulterioare în Valea Jiului...”.

 

Fiindcă fetele de la

televiziunile locale săriseră deja cu întrebări pe domnii Florin Mârza şi Attila Dezsi, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi era cât pe ce să rămână pe dinafară. Noroc cu doamna Adriana Buşoniu care le-a stăvilit elanul televizionistelor şi l-a invitat şi pe primarul Petroşaniului să spună ce are de spus. Iar acesta a grăit în felul următor: “Eu le mulţumesc domnilor prefect şi directorului Mârza pentru sprijinul acordat. Practic, astăzi am mai făcut un pas spre acea conurbaţie sau spre acea entitate administrativă unică în Valea Jiului. Aşa cum am făcut pe apă, primăriile din Valea Jiului vor face, în această lună, hotărâri de consiliu doar pentru constituirea acestei asociaţii intercomunitare, doar pe acest segment al distribuirii de agent termic. Ulterior, va fi o soluţie să existe o singură societate care să o administreze sau să o administreze chiar Termoelectrica. Scopul este ca cetăţenii să beneficieze de servicii mai ieftine şi mai bune... Iată că a sosit momentul în care trebuie să conştientizăm că nu vom rezista decât împreună... Vor urma toate acele activităţi - colectarea deşeurilor, transportul în comun - care pot fi făcute împreună. Cu costuri mai mici  şi de calitate... Datoriile care sunt acum îşi vor urma cursul, dar important este c-am pus bazele unei construcţii de viitor”.

 

În privinţa termenului la

care se va materializa acest proiect, domnul Florin Mârza a răspuns că “noi vom face foarte repede studiul, ADI va fi funcţional în trei luni, după care toată această dezvoltare nu poate fi susţinută de Termoelectrica şi de structurile locale. Trebuie accesate nişte fonduri, iar în Covasna şi Harghita s-a reuşit acest lucru”. Foarte interesant este un alt fapt accentuat, aproape de sfârşitul conferinţei de presă, de către directorul Termoelectrica. Societăţile care se ocupă în prezent de distribuirea agentului termic îşi vor pierde obiectul muncii. Asta, pentru că “aceste societăţi nu le văd în stare să dezvolte, ele administrează şi manageriază nişte datorii prezente şi viitoare. Or, scopul întâlnirii a fost să dăm un sens şi un viitor. Nu am rezolvat problema, dar am început lucru”.  Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter