03.11.2011,  19:23:20 | 0 comentarii | 602 vizualizari
În anul în care criza mai face urât, la Vulcan / Se toacă miliarde de lei pe nedei, festivaluri şi alte chefuri
de Gheorghe OLTEANU

Aş vrea să audă asta şi domnul prim-ministru Emil Boc: în municipiul Vulcan nu se ştie ce-i aia criză financiară. Dimpotrivă. Administraţia publică locală, al cărei ordonator de credit este primarul Gheorghe Ile, dispune de mult mai mulţi bani decât anul trecut. Asta deduci, din moment ce îşi permite să-i prăpădească exact pe chestii din capitolul de cheltuieli cu care premierul le-a atras atenţia primarilor că trebuie să fie mai cumpătaţi.

În 2009, suma avansată

în proiectul de hotărâre privind aprobarea programului acţiunilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive şi de agrement a fost undeva la 3,3 miliarde de lei vechi. O sumă mare, ţinând cont că încă de pe atunci i se simţeau colţii crizei financiare care înainta dinspre vestul continentului înspre ţara noastră.

Ori că doamna criză n-o fi auzit de Vulcan,

ori că administraţia municipalităţii nu mai ştie ce să facă cu banii, mai marii localităţii au crescut cu 1,2 miliarde de lei vechi suma destinată festivităţilor şi chefurilor programate să aibă loc în 2010. Nici mai mult şi nici mai puţin de 455.000 de lei, adică patru miliarde cinci sute cincizeci de mili­oane de lei vechi, a scos la interval primarul Gheorghe Ile, ca să le asigure vulcănenilor un circ pe cinste în acest an.  

Nimeni nu zicecă nu mai trebuie

şi din astea. Petreceri, nedei, serbări de nu ştiu mai care, festivaluri şi alte din astea care toacă la greu banul public. Numai că, într-un an de criză, în care mulţi angajaţi, unii chiar din primărie, vor ajunge pe drumuri, în care foamea îi va face pe unii să-ţi dea în cap, e parcă puţin spus indecent să vii tu, primar, şi să suplimentezi cu 1,2 miliarde banii care se duc pe spectacole, distracţie, haleală, muzică şi băutură. Să nu fi auzit Gheorghe Ile sfatul mai marelui său de partid, Emil Boc? Mira-m-aş. Atunci de ce nu ţine seama de ceea ce le-a zis premierul tuturor primarilor? S-o lase mai uşor cu zilele oraşului, cu aia, cu ailaltă şi să drămuiască foarte atent bugetul local. 

Uitaţi-vă dumneavoastră numai 

cât e trecut la nedeia vulcăneană din acest an: 140.000 de lei. Un miliard patru sute de milioane de lei vechi. S-a sărit calul şi la revelionul pensionarilor, pentru care a fost alocată, de pe acum, suma de 70.000 de lei (şapte sute de milioane, pe înţelesul celor mulţi). 70.000 de lei sunt programaţi şi pentru Pomul de Crăciun. Șapte sute de milioane! Ziua Internaţională a Vârstnicilor - la care în alte oraşe s-a renunţat tocmai pentru că nu sunt bani la buget - o să ne coste 50.000 de lei, adică o jumătate de miliard. Pe Ziua Educatorului se vor duce alţi 30.000 de lei. Și tot aşa, frate, într-o veselie!

Consilierul local Ioan Dorel Șchiopu

a propus ca, la unele manifestări, cheltuielile să fie reduse la jumătate. Peremistul s-a referit la Nedeia Vulcăneană, la Ziua Vârstnicilor, la cea a educatorului, la Serbarea Pomului de Crăciun, la Zilele municipiului Vulcan (astea-s în intervalul 21-25 decembrie, pe lângă nedeia care se ţine-n vară!) şi la Revelionul Pensionarilor. Una peste alta, dacă s-ar fi aprobat amendamentul lui Dorel Șchiopu s-ar fi economisit peste un miliard de lei. Bani pe care consilierul a zis că mai bine ar putea fi folosiţi la anveloparea blocurilor din Vulcan. Normal că amendamentul lui

Ioan Dorel Șchiopu nu a primit votul colegilor săi. Niciunul dintre cei de-ai lui Gheorghe Ile nu s-a arătat interesat să purceadă la economiile despre care le-a amintit, la început de an, mai marele lor de la Bucureşti. Păi cum să facă asta - auzeam spunând pe cineva - din moment ce doar de la chestii de astea, nedei, mese festive şi altele de acest fel, se mai poate ciupi şi pune la o parte câte ceva? Mese festive de pe urma cărora câştigă şi doamna consilier Jeni Bărbiţă, în al cărei restaurant au loc cele mai multe dintre acestea. Oare asta nu-i incompatibilitate? Sau incompatibilitatea apare doar când e vorba de consilierul pesedist Marian Coltescu şi de cel liberal Nicolae Petroi? 

 

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter