29.10.2011,  16:40:13 | 0 comentarii | 967 vizualizari
Pentru 148 de muncitori - salariu sau ajutor social? / Angajaţii Euroserv Clean au luat în 4 luni... 1.000 de lei
de Alina PIPAN

â–º Șefii de la Bucureşti se ascund ca struţii de responsabilitate â–º Angajatelor li s-a spus că dacă vor bani, atunci să meargă la... produs â–º Oare de ce, atunci când se vorbeşte de CNH, discuţia ajunge obligatoriu şi la capitolul şmenuri? â–º Firma este a unui consilier local PDL.

Majoritatea salariaţilor Euroserv Clean fac parte din Sindicatul Vulturul Negru. În cadrul firmei nu sunt permise forme de organizare sindicală. Aşadar, aceştia s-au asociat unui sindicat în afara firmei. Liderul Radu Voinea a fost ieri la Bucureşti să contacteze patronul firmei care-şi lasă oamenii să moară de foame. A primit scuze. Din partea secretarei. Conducerea nu era disponibilă. Reprezentantul firmei în teren, Teodor Bejan, este de părere că sindicatele în acest caz sunt inutile şi incapabile. Problema poate fi rezolvată strict de patron. Care ori dă banii, ori vine să dea explicaţii. 

 

Contracte de muncă în alb

Angajaţii Euroserv Clean sunt speriaţi. Îi sperie ziua de mâine pentru că nu mai au bani de pâine, de întreţinere şi pentru plata ratelor la bancă. Pe la colţuri se aude că vor fi daţi în şomaj. Însă de banii lor nu se mai aude nimic. În octombrie anul trecut, au primit să semneze nişte contracte pentru Euroserv Clean. Printre acelea se aflau şi convenţiile de cedare pentru vechea firmă, Romprest. Noile contracte cu Euroserv Clean au fost semnate în alb, acestea nu menţionau cuantumul salariilor, iar angajaţii nu au primit o copie a contractelor individuale de muncă. Recent, una dintre angajate a cerut copie după cartea de muncă. Solicitarea ei a rămas fără răspuns. Angajaţii nu-şi cunosc bine drepturile şi nici îndatoririle. Știu doar că trebuie să facă treabă, să cureţe. Pentru ce bani şi cu ce materiale, încă se chinuiesc să afle. Din octombrie, când au trecut la noua firmă, şi până în prezent angajaţii au primit doar de trei ori bani. O dată 250 de lei, apoi alţi 250 lei şi, ultima dată, în decembrie, 500 de lei. Banii ăştia nu le ajung nici pentru mâncare şi transport. D-apoi să-şi mai plătească ratele, întreţinerea şi restul. Mulţi dintre angajaţi au rămas fără curent. Alţii au fost somaţi de bancă pentru plata ratelor. În total, în Vale sunt 148 de angajaţi ai Euroserv Clean. Toţi se află în aceeaşi situaţie. Când firma a participat la licitaţie, s-a folosit de aceşti angajaţi pentru a câştiga o licitaţie de 62 de miliarde de lei vechi. Acum nu este în stare să şi-i plătească, dar nici să-şi respecte obligaţiile contractuale cu CNH-ul, pentru că toată curăţenia se face cu cârpa udată în... apă. Săpunul Duru pentru toaletele din sedii ar putea să ajungă doar dacă toată lumea ar merge doar o dată pe săptămână la baie. 

 

Lui Teodor Bejan i-au amorţit degetele de cât a format numărul sediului de la Bucureşti

Angajaţii au dorit în nenumărate rânduri să vorbească cu şefii de la Bucureşti. Nicio şansă. În cel mai bun caz a răspuns o secretară la un fix. Care s-a scuzat că nu este nimeni din conducere. De la o vreme, cam acelaşi lucru îl păţeşte şi reprezentantul firmei în Vale, Teodor Bejan. Dumnealui ar trebui să reprezinte liantul dintre firmă, angajaţi şi conducerea CNH. Doar că nu există comunicare. Deloc.

Firmă aproape falimentară, cu o mână de angajaţi şi contracte ioc, Euroserv Clean, firma unul consilier local pedelist din Bucureşti, l-a prins pe Dumnezeu de picior când a câştigat contractul cu CNH pentru curăţenie. La un preţ de dumping, spune Teodor Bejan, cu angajaţii moşteniţi de la Romprest. Apoi, Bejan a primit explicaţii de genul: nu avem bani de salarii până ce CNH-ul nu ne virează ceva firfirei în cont. 500 de milioane s-au virat în contul firmei deja. Dar, conform lui Teodor Bejan, pentru plata salariilor angajaţilor din Vale sunt necesare 900 de milioane. Conducerea CHN a chemat conducerea firmei la discuţii. Însă aceasta nu s-a prezentat.

De ce nu se reziliază acest contract păgubos pentru toată lumea? Nu se ştie. De ce s-a privatizat partea administrativă a CNH? Ca să facă cine trebuie bani. Dacă aceşti 148 de oameni ar fi angajaţi direct ai CNH, costurile ar fi mai mici, iar oamenii nu ar mai fi trataţi ca nişte animale. Aşa, CNH pierde bani pentru servicii, în loc să-i cheltuiască pe investiţii. Măcar dacă serviciul ar fi prestat ca lumea, aşa cum o prestează firma care oferă serviciile de spălătorie, obligată să spele salopetele şi echipamentele minerilor.

 

„Ni s-a spus, dacă vrem bani să mergem la produs...”. Sindicatul nu-i mai poate apăra, îi poate amăgi în schimb

 „Nici nu mai ştim cui să ne adresăm. Domnul Bejan nu are răspunsuri. La Bucureşti nu răspunde nimeni. Liderul de sindicat nu poate face nimic, pentru că nu-l bagă nimeni în seamă. Și mai suntem şi trataţi ca nişte gunoaie. Ni s-a spus: dacă vrem bani să mergem la produs... Păi ăsta este răspuns?”, se plâng oamenii. Teodor Bejan spune că oamenii au perfectă dreptate să fie nervoşi: „Conducerea de la Bucureşti ar trebui să aibă curaj să comunice cu angajaţii, să le explice situaţia, nici eu nu mai ştiu ce să le spun. Ar trebui să vină să discute cu conducerea CNH. Domnul Jujan i-a mai invitat pe domnii din conducerea firmei la discuţii. Nu s-a întâmplat nimic. Angajaţii au rate, li se taie curentul, au probleme de sănătate, normal că sunt nervoşi. Nici firma nu stă bine, a motivat că nu are bani pentru salarii până ce CNH nu virează bani. Dar măcar să le explice oamenilor”, adaugă Bejan. În cadrul Euroserv Clean nu este permisă asocierea în vederea formării unui sindicat. Aşadar, fostul sindicat existent pe vremea Romprest nu mai este valabil. Oamenii s-au asociat Sindicatului Vulturul Negru. Însă acesta, deşi mandatat de membrii de sindicat să le reprezinte drepturile, nu este recunoscut de patronat ca partener sindical de discuţii. Probabil tocmai de aceea ieri, când a ajuns Radu Voinea la sediul Euroserv Clean din Bucureşti, i s-a închis uşa în nas. Aşadar, acestor oameni cine le reprezintă drepturile? De ce cheltuieşte bani mulţi Compania pe servicii care nu se prestează conform contractului din cauza lipsei materialelor?Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter