29.10.2011,  12:13:54 | 0 comentarii | 440 vizualizari
Proiectul „Înfrăţire-Voluntariat-Cooperare” din cadrul Programului „Europa pentru Cetăţeni” / Petroşaniul - gazda unei conferinţe internaţionale
de Corneliu BRAN

Participă delegaţii din 4 localităţi europene

Lume multă la deschiderea Conferinţei internaţionale „Înfrăţire-Voluntariat-Coo-perare”, desfăşurată ieri în Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroşani. Aşa cum anunţam şi în ediţia de luni a ziarului nostru, nu întâmplător are loc în aceste zile, la Petroşani, această conferinţă, care reuneşte delegaţi din România (Petroşani şi Bucureşti), Ungaria (Varpalota), Italia (Ponte nelle Alpi), Bulgaria (Bansko) şi Austria (Wolfsberg), reprezentanţi ai oraşelor înfrăţite cu municipiul din Valea Jiului, precum şi a oraşului austriac, care este înfrăţit cu municipiul maghiar Varpalota. Aceasta deoarece municipiul Petroşani  a câştigat  acest proiect de aproape 50.000 de euro, în cadrul Programului „Europa pentru Cetăţeni”.

 

Sala de Marmură - arhiplină

Înainte de ora 9:00, sala s-a umplut de invitaţi, gazdele, cei din administraţia publică locală fiind pregătite să-i întâmpine.

Au sosit la Petroşani Marta Talaber - primarul municipiului Varpalota, Csaba Katona - viceprimarul aceleiaşi localităţi, Petar Baryakov - viceprimarul staţiunii bulgare Bansko - şi Veselinka Durachova, secretarul primăriei bulgare, Enrico Collarin - cetăţean de onoare al municipiului Petroşani şi reprezentantul oraşului italian Ponte nelle Alpi şi Herbert Tatsch - reprezentantul oraşului austriac Wolfsberg.

În cursul zilei de ieri îşi mai anunţaseră sosirea la Petroşani Roger de Menech - primarul localităţii Ponte nelle Alpi şi Morena Pavei, - cetăţean de onoare a municipiului Petroşani, un alt reprezentant al delegaţiei italiene.

Din partea română au fost prezenţi, în calitate de amfitrioni, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, secondat de consilierul edilului petroşenean Eduard Wersanski, care este de altfel şi managerul de proiect şi omul care s-a ocupat în mod direct de implementarea acestui proiect, împreună cu soţia dumnealui, Elisabeta Wersanski, şef Serviciu Relaţii Publice, Cultură, Relaţii Externe în cadrul Primăriei Petroşani. De asemenea, tot în calitate de gazde au mai fost prezenţi în sală consilierii locali, Adrian Negoe - secretarul primăriei, şefi de birouri din cadrul administraţiei locale şi o sumedenie de funcţionari. 

Ca invitaţi au fost prezenţi deputatul petroşenean Monica Iacob-Ridzi şi Attila Dezsi, prefectul judeţului Hunedoara. 

Nu în ultimul rând, trebuie marcată prezenţa reprezentanţilor ONG-urilor cu activitate pe bază de voluntariat, partenere în proiect. Și vorbim aici de reprezentanţi ai Crucii Roşii - filiala Petroşani, ai Asociaţiei Pro Parâng Petroşani ai Organizaţiei Caritas Petroşani, ai Casei Pollicino Petroşani şi ai Asociaţiei Petro Aqua Petroşani. Tot în calitate de parteneri, dar făcând parte din structura autorităţilor locale, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai S.V.S.U.  (Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă) Petroşani şi Petrila.

Trebuie marcată şi prezenţa Gabrielei Nicolau din Bucureşti, cosultant în cadrul programului internaţional „Europa pentru Cetăţeni”, cea care a colaborat cu echipa petroşeneană la demararea şi implementarea acestui proiect. Aceasta a mulţumit pentru invitaţie şi a menţionat că este pentru prima dată când este invitată la o acţiune de deschidere a unui astfel de proiect, mulţi uitând să mai invite şi consultantul, după ce şi-au văzut sacii în căruţă. 

Tot în sală s-au mai aflat şi numeroşi cetăţeni din Petroşani, oameni obişnuiţi, pensionari, medici, profesori, precum şi preotul Octavian Pătraşcu, reprezentantul Protopopiatului Ortodox din Petroşani.

 

„Bine aţi venit în cel mai bogat judeţ din România!”

Manifestarea a început cu intonarea Imnului naţional şi a Imnului Europei. După acest moment festiv, a urmat prezentarea speach-urilor de „bun venit”, adresate de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi de Eduard Wersanski, primarul declarând „deschise lucrările conferinţei”. 

Rând pe rând, şi-au exprimat la microfon gândurile faţă de această acţiune deputatul Monica Iacob-Ridzi, prefectul Attila Dezsi, consultantul Gabriela Nicolau, invitaţii străini, printre care i-am evidenţia pe primarul Varpalotei,  viceprimarul localităţii Bansko, reprezentantul localităţii austriece Wolfsberg, şi pe italianul Enrico Collarin.

Ca o sinteză la aceste discursuri, mai ales ale invitaţilor străini, toţi vorbitorii au specificat că participă cu multă bucurie la un astfel de moment, în premieră pentru aceste oraşe. Aceştia au subliniat faptul că denumirea proiectului semnifică clar înfrăţirea dintre localităţi, necesitatea voluntariatului într-o comunitate şi cooperarea dintre instituţii şi administraţia publică locală, dintre localităţi şi ţări, fără frontiere, aşa cum este deviza Uniunii Europene. 

Interesant a fost şi modul de adresare a prefectului Attila Dezsi, care a spus, chiar la începutul discursului: „Bine aţi venit în cel mai bogat judeţ din România!”, lăsând să se înţeleagă clar că judeţul Hunedoara, are pe lângă munţii de aur, cărbune, cuarţ şi aşa mai departe şi numeroase zone răpitoare, unice în lume şi fără asemănare, de la est la vest, începând cu Munţii Retezat şi Vâlcan şi terminând cu Munţii Parâng şi Șureanu, dar şi numeroase tradiţii seculare, oameni destoinici şi localităţi cu istorie.

De asemenea, deputatul Monica Iacob-Ridzi a subliniat că a susţinut „încă din Parlamentul European proiectul Unitate în Diversitate şi nu numai”, menţionând că judeţul Hunedoara se bucură şi în acest moment de prezenţa unui europarlamentar în Parlamentul European, în persoana udemeristului Iuliu Winkler, membru în Comisia de Dezvoltare Regională, „care susţine aceste proiecte atât de necesare nouă tuturor”. Deputatul nu a uitat nici de apropierea unui jubileu: împlinirea a 20 de ani de la aderarea judeţului Hunedoara la Adunarea Regiunilor Europei. Le-a reamintit celor din sală că judeţul nostru a fost al doilea judeţ, după Harghita, „care a făcut acest important pas, decisiv pentru procesul ulterior de integrare, care n-a fost deloc uşor”, din cauza celor „bântuiţi de himerele trecutului roşu”. 

 

Seară de dansuri populare

Au urmat prezentarea ONG-urilor petroşenene, partenere ale acestui proiect, intercalate cu o binevenită „pauză de cafea”, unde cei prezenţi au putut schimba idei şi socializa.

La ora 12:30 gazdele au efectuat o vizită la Casa Pollicino, urmând ca în jurul orei 17:00, delegaţiile Petroşaniului şi Varpalotei să se reîntoarcă la primărie, pentru desfăşurarea şedinţei comune româno-maghiare de consiliu local, aşa cum am mai anunţat (aspecte de la şedinţă în cadrul unui alt material).

 

 

Astăzi

Ziua de astăzi va debuta tot în Sala de Marmură. De la ora 9:30 vor fi prezentate materiale şi un workshop cu tema „Situaţia voluntariatului şi modalităţi de atragere a voluntarilor în structurile administrative”. La ora 11:00 va urma o deplasare la Peştera Bolii, unde va fi organizată şi o expoziţie de fotografii.

Seara de astăzi va debuta cu prezentarea unor aspecte ale voluntariatului din oraşul Wolfsberg, începând cu ora 17:30, tot în Sala de Marmură, acţiunile finalizându-se cu un program artistic cu dansuri populare din ţările participante la conferinţă, un spectacol susţinut de ansamblul artistic al Casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter