03.11.2011,  13:26:58 | 0 comentarii | 462 vizualizari
La întâlnirea cu Compania Judeţeană de Turism, / Emil Părău a fost realist
de Corneliu BRAN

Marţi, 16 martie, 2010, la Motelul Gui din Iscroni a avut loc o întâlnire între reprezentanţii proaspăt înfiinţatei Companii Judeţene de Turism Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, şi investitorii din turismul montan din Valea Jiului, din zona Straja-Lupeni şi Parâng-Petroşani.

Întâlnirea de marţi s-a vrut a fi de fapt o prezentare a primilor paşi făcuţi de nou înfiinţata Companie Judeţeană de Turism de către Consiliul Judeţean, în ceea ce priveşte turismul hunedorean. Care, atenţie, nu se consideră concurenta agenţiilor de turism hunedorene, ci „colaboratoarea” acestora, aşa cum au ţinut să ne spună de câteva ori atât managerii prezenţi, cât şi preşedintele Mircea Moloţ.

Pe de altă parte, echipa de conducere a acestei instituţii a dorit să simtă „pulsul” investitorilor din turismul montan din Valea Jiului, precum şi să se informeze la faţa locului de problemele cu care aceştia se confruntă, încercându-se ca pe viitor, „printr-o colaborare bună între cele două părţi, să se găsească şi unele soluţii în acest sens”.

Primul mare ajutor dat de C.J.T. investitorilor din Vale este promovarea gratuită a zonei Văii Jiului şi a locaţiilor de turism care există la Târgul de Turism organizat la Bucureşti, la ROMEXPO, în perioada 25-28 martie. Unde va exista un stand de 23 de metri pătraţi şi o plasmă, pe care se vor derula imagini şi informaţii care vor cuprinde şi zona Văii Jiului şi munţii săi şi unităţile turistice existente. Și unde vor fi prezentate pliante şi două numere din revista„Turism Hunedoara” (cu un conţinut palid faţă de luxosul tipar...). După care, pe 9 mai, la Bruxelles, de Ziua Europei, operaţiunea va fi repetată. Și tot aşa...

 

Canalizarea şi apa – cele mai mari probleme din Straja

Dacă preşedintele Mircea Moloţ a vorbit mai în glumă, mai în serios de demolarea cu buldozerul a locaţiilor din Straja şi construirea altora noi, cu sprijinul Guvernului, cei prezenţi în sală, care au investiţii în cunoscuta staţiune, nu s-au arătat prea încântaţi de acest lucru, pe motivul că tot ce s-a făcut în Straja a fost făcut din fonduri private, depunându-se multă muncă, pasiune şi suflet. Unul dintre cei care a vorbit cel mai la obiect, despre problemele din Straja, dar şi despre sprijinul pe care Consiliul Judeţean l-ar putea da acolo, a fost Emil Părău, cunoscutul investitor lupenean, care are locaţii de turism atât în Straja, cât şi în Pasul Vâlcan sau Retezat, prin firma „Comexim R”.

„Noi suntem chiar interesaţi să promovăm Straja, iar faptul că acum avem posibilitatea să participăm la Târgul de Turism gratis, în cadrul standului Companiei de Turism, este un lucru extraordinar. Și numai acest sprijin dat nouă şi se justifică deja înfiinţarea acestei companii de turism. Pe de altă parte, vă mulţumim de sprijinul acordat la modernizarea drumului care duce la Straja. Datorită drumului, numărul turiştilor a crescut cu 30-40 la sută, dar, după iarnă, apar gropile şi ne-ar fi de mare ajutor dacă s-ar turna şi stratul de uzură promis. 

De asemenea, Consiliul Judeţean şi dumneavoastră, domnule preşedinte, ne-aţi ajuta enorm dacă s-ar face şi un proiect pentru introducerea canalizării şi a apei potabile în Straja (…). Asta este marea problemă a Strajei, mai ales canalizarea (…). Dacă în anii 1996 în Straja erau doar câteva zeci de turişti acum sunt peste 3.000, este o staţiune a oamenilor normali, nu a celor cu fiţe, o staţiune vie, veselă (…). Noi zicem că nu trebuie demolat în Straja, dumneavoastră ziceţi că da. Știţi bine că cele mai populate cartiere din marile oraşe sunt cele chinezeşti, aşa este şi în Straja dacă ne referim la construcţii, însă să ştiţi, Straja are viaţă în ea şi nu va muri niciodată. Iar ce s-a făcut până acum este doar meritul investiţiilor private, în Straja nu au fost făcute investiţii de stat. De aceea, un proiect pe tema canalizării şi a apei, sprijinit de Consiliul Judeţean, ne-ar fi de mare folos“. Cele spuse de Emil Părău au fost întărite de un alt lupenean, Răducu: „Da, are dreptate! Renunţăm la telegondolă, în favoarea tunurilor de zăpadă şi a canalizării”; o referire strictă la proiectul depus de administraţia lupeneană la minister, care zace acum prin cine ştie ce sertare, cu slabe speranţe de reuşită în condiţiile în care primăria nu are bani să-l susţină deloc.

Reclamă puţină şi personal calificat ioc…

Nicolae Gui, amfitrionul întâlnirii, a pus pe tapet o altă problemă: „Vă mulţumim că v-aţi gândit şi la noi, cei din Valea Jiului, însă sperăm că se vor şi realiza aceste programe comune de care ne-aţi vorbit. Dar să ştiţi, noi suntem trataţi ca ultimii oameni din turism, pentru că mă uit şi eu la ştiri la televizor, ca fiecare, iar acolo se vorbeşte mai mult de alte zone, iar de Parâng şi de Straja foarte puţin (…). O altă problemă a noastră este lipsa personalului calificat. Nu avem ospătari, bucătari, recepţioneri în turismul de la noi, pentru că nu există şcoli care să pregătească aceşti oameni (asta nu-i adevărat – n.r.). Noi nu ştim să facem decât ciorbe şi grătare şi gata. Vă rugăm să aveţi în vedere şi cursuri de calificare, pentru acest gen de meserii şi în Valea Jiului. La care să meargă inclusiv angajaţi de-ai noştri, verificaţi în timp de noi, în care avem încredere”. Unele din răspunsurile date de Mircea Moloţ la aceste probleme expuse mai sus au fost destul de încurajatoare: „Vom încerca să vedem ce putem face cu canalizarea din Straja, am reţinut. Drumul e ca şi făcut, deja am stabilit că, după ce vremea ne va permite, vom da şi stratul de uzură (…). Există două licee în judeţ care pot pregăti astfel de oameni calificaţi în turism, la Deva şi la Balza. Vă rog să-mi daţi un necesar de personal, în aşa fel încât să am o discuţie cu directorii de la cele două licee, ca din septembrie să-şi facă clase pe acest profil. Să ştiţi, aceste licee abia aşteaptă ca elevii lor să facă practică la dumneavoastră, astfel încât, cine o să vă placă, după ce termină şcoala să îl luaţi la afacerea dumneavoastră”.

În aşteptarea drumului salvator…

Observaţi că am vorbit mai mult de Straja, de problemele acestei staţiuni, decât de Parâng. Asta şi deoarece sala a fost pe trei sferturi plină de investitori de-acolo şi doar de un sfert de investitori din Parâng. Deşi prezenţi în sală, Simota şi Rus s-au cam abţinut să-şi expună probleme pe care le întâmpină. Să spună că în Parâng e o problemă mare cu apa, cu canalizarea, cu drumul, cu parcarea… Singura voce mai dârză din această zonă s-a auzit a fi aceea a unei femei. Este vorba de preşedintele Asociaţiei Cabanierilor din Parâng, care a cerut şefului de la judeţ să sprijine refacerea porţiunii de drum care duce spre zona turistică din Parâng, rămasă neasfaltată, de la Cabana Rusu în sus. Preşedintele Moloţ i-a explicat doamnei că acea bucată de drum aparţine de primărie şi să se adreseze primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, pentru că nu prea are cum să rezolve această problemă. Fiind total surprins că Primăria Petroşani le spune cabanierilor din Parâng că acel drum ar fi în ograda Consiliului Judeţean.

Din lipsă de spaţiu, vă prezentăm, pe scurt şi alte probleme din turism ridicate de investitori, marţi: demolarea barăcilor de la Iscroni (care fac de râs toată Valea Jiului), câinii comunitari (care  sperie orice turist venit în Vale), imaginea neagră şi hidoasă a faţadelor blocurilor, drumurile (mai ales drumurile spre Voineasa sau şoseaua Petroşani-Simeria), lipsa marcajelor şi indicatoarelor turistice, demolarea construcţiilor miniere dezafectate, trotuarele şi spaţiile verzi, lipsa locurilor de parcare în zonele turistice aglomerate.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter