03.11.2011,  12:55:24 | 0 comentarii | 477 vizualizari
A trecut în patrimoniul CJH / Teren pentru deponeu ecologic la Petrila
de Ziarul Vaii Jiului

Pentru realizarea în viitor a unui deponeu ecologic la Petrila, prin proiectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Hunedoara”, consilierii judeţeni au hotărât ieri trecerea unui teren din localitate în patrimoniul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara.

Gestionarea deşeurilor menajere a devenit o problemă deosebit de importantă pentru autorităţile administraţiei publice locale din judeţul Hunedoara, care împreună trebuie să găsească soluţii adecvate problemelor de conformare cu legislaţia de mediu, în condiţiile în care, în anul 2009, în judeţul nostru au fost închise sau sistate 4 depozite de deşeuri neconforme din mediul urban: Geoagiu, Călan, Uricani  şi Lupeni, precum şi toate depozitele din mediul rural. Au rămas în funcţiune provizorie 5 depozite (neconforme),  care  vor fi închise etapizat până în anul 2016, după cum urmează:  Rapolt–Uroi (2010), Deva (2015),  Orăştie  (2015),  Aninoasa  (2016) şi  Vulcan  (2016). După mai multe iniţiative eşuate de construire a unor deponeuri ecologice conforme, la ora actuală a rămas posibilă o singură soluţie: accesarea unei finanţări din fonduri europene pentru realizarea unui „S.I.G.D.– Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor în Judeţul Hunedoara”,  proiect care se poate finanţa din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial - POS Mediu în cadrul Axei prioritare 2 - “Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”. Valoarea maximă a finanţării acordate pentru costurile totale eligibile este de 98 % (80 % fonduri europene şi 18 % buget de stat), iar beneficiarul trebuie să asigure restul de 2 %. Judeţul Hunedoara este unul din cele 7 judeţe selectate şi incluse în proiectul  „Sprijin pentru AM POS Mediu în vederea pregătirii portofoliului de proiecte finanţate prin Axa 2 din POS Mediu”, ce vizează aprobarea de către Comisia Europeană a aplicaţiei de finanţare pentru proiectul “Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Hunedoara” care va previziona pentru următorii 30 de ani sistemul de colectare a deşeurilor, funcţionarea staţiilor de transfer, a staţiilor de sortare şi a depozitelor noi de deşeuri conforme. Una dintre condiţiile de eligibilitate a proiectului este ca terenurile pe amplasamentul cărora se vor realiza deponeurile zonale conforme să aparţină proprietăţii publice a judeţului Hunedoara. Oricum, este foarte clar că de acum încolo România trebuie să respecte absolut toate normele europene în domeniu şi de aceea autorităţile judeţene vor fi nevoite să rezolve cu prioritate problemele legate de deponeurile ecologice.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter