07.11.2011,  21:09:57 | 0 comentarii | 503 vizualizari
Primul interviu al directorului general al CNH, Nicolae Drăgoi / „Sincer, sper să reuşim să păstrăm locurile de muncă din minerit, oamenii să-şi ia salariile în fiecare lună. În acest moment nu pot să avansez ideea angajărilor la CNH”
de Ziarul Vaii Jiului

â–º După ce l-au impus politic pe Drăgoi, şmecherii politici zic că nu mai politizează CNH â–º Imediat după instalarea în funcţia de director general al Companiei Naţionale a Huilei, vineri, 13 martie, Nicolae Drăgoi a ieşit pentru prima dată în faţa Văii Jiului, la Mondo TV, în emisiunea lui Ionuţ Drăgotesc, „Punctul pe I”. Alături de noul director ge­neral al CNH, a stat ex-preşedintele PSD Lupeni, Cornel Resmeriţă, organizaţie care a propus şi a susţinut numirea conducătorului Companiei â–º Dublul interviu a scos la iveală la modul declarativ, deocamdată, intenţia de a nu se politiza CNH, că în cazul Paroşeni s-a minţit pentru a elimina persoana Drăgoi, că de astăzi, luni, 16 martie, începe negocierea cu sindicatele, că fostul director general Daniel Surulescu a fost numit director adjunct la Staţia de Salvare Minieră şi că primarul Resmeriţă va fi primul care „se va pune în cui”, dacă în aceşti patru ani de mandat al PSD, Valea Jiului nu se va stabiliza economic â–º  Ziarul Văii Jiului vă redă cea mai mare parte a acestor prime declaraţii publice prin interviul realizat de Ionuţ Drăgotesc.

Ionuţ Drăgotesc: Ce înseamnă, domnule Nicolae Drăgoi, pentru dumnevoastră această numire? O provocare, o mare responsabilitate? Sigur este o numire cu iz politic, aşa cum a fost şi în 2000 şi în 2004...

Nicolae Drăgoi: Este o mare responsabilitate, ţinând cont că sunt 11.000 de angajaţi, ţinând cont că trebuie să le asigur salariul şi, în primul rând, trebuie să le asigur locul de muncă. De la acest principiu al păstrării locurilor de muncă, va trebui să găsesc o capacitate de a purta un dialog cu sindicatele în vederea noului Contract Colectiv de Muncă, negocieri care vor începe luni, 16 martie. Cred că vom găsi înţelepciunea să ducem la bun sfârşit aceste discuţii ţinând cont că majoritatea liderilor de sindicat au experienţă în sindicat şi cred că şi ei doresc binele minerilor şi păstrarea locurilor de muncă. 

I. Drăgotesc: Toată lumea ştie că Valea Jiului traversează o perioadă nu prea bună în contextul economic actual, cu atât mai mult o uriaşă responsabilitate apasă pe umerii directorului general,  de a menţine măcar activitatea minieră din Valea Jiului…

Cornel Resmeriţă: Este cel mai important lucru că încă din primele zile a fost de acord să şi negocieze cu sindicatele, care se ştie că sunt foarte abile şi sunt experimentate. Dumnealui din start a acceptat această dispută, pentru că este o dispută negocierea contractului colectiv de muncă, între ceea ce poate să facă administraţia şi ceea ce cer sindicatele. Nu prea îmi amintesc să se fi întâmplat asta până acum, pentru că foşti directori generali au fost lăsaţi 2-3 săptămâni pentru informare-preluare. Domnul Drăgoi are la dispoziţie sâmbătă-duminică pentru a se pregăti pentru această întâlnire.

I. Drăgotesc: Ne-am obişnuit ca atunci când un director general este numit, acesta să instaleze o nouă echipă, cel mai probabil cu acelaşi carnet de partid, echipă care din patru în patru ani se schimbă. Nu v-aţi gândit să stabilizaţi o echipă, care indiferent de culoarea  puterii  vremurilor, PSD, PNL, PD-L, PRM etc., să rămână acolo ca un nucleu de bază?

N. Drăgoi: Voi face o analiză foarte amănunţită asupra conducerii CNH şi asupra conducerilor unităţilor miniere, dar nu vom face schimbări de dragul schimbării. Sper să reuşesc promovarea în funcţii de conducere pe criterii de competenţă. Poate vă surprinde ceea ce spun acum, dar peste patru ani când va veni vremea ca alt susţinut politic să preia destinele CNH, să nu existe discuţii că s-au făcut numiri politice şi să fie nevoiţi să plece şi ceilalţi. Deci, aceştia să rămână, să nu se mai pună problema schimbării lor pentru că au fost numiţi pe criterii politice. Deci, vom vedea ce vom face, nu se va ajunge la şefii de sectoare. Vom promova competenţa.

I. Drăgotesc: Domnule Resmeriţă, aţi lucrat în minerit. Cum credeţi că ar trebui abordată CNH în această situaţie economică specială?

C. Resmeriţă: Cu foarte multă înţelepciune. A fost o greşeală enormă să politizezi totul şi îl sfătuiesc pe domnul Drăgoi să nu politizeze CNH, dar să-şi pună oameni de încredere, pentru că în minerit asta este cel mai important lucru. Să ţi se spună la timp dacă sunt probleme într-un abataj, să ţi se spună dacă este sau nu este metan, să ai mare încredere în şefii de sectoare în inginerii şefi securitate minieră şi mai ales în directorii care trebuie să informeze corect cu absolut toate evenimentele care se întâmplă în unitatea respectivă sau posibile evenimente care se pot întâmpla. După patru ani aş vrea să se vorbească despre dumnealui aşa cum vorbesc eu despre persoanele care m-au îndrumat în minerit, unii dintre ei sunt în viaţă şi sunt foarte fericit să mă întâlnesc cu dumnealor. Sunt foarte mândru că am crescut pe lângă dumnealor şi am învăţat lucruri deosebite. Vreau să subliniez că trebuie să dispară acea îngâmfare, pentru că mulţi dintre cei care s-au văzut şefi, la 3-4 zile după ce s-au văzut şefi, nu mai stăteau de vorbă cu angajaţii sau nu mai răspundeau la telefoane...

I. Drăgotesc: De ce are nevoie CNH ca prioritate?

N. Drăgoi: Principala prioritate este ştergerea datoriilor, după care vom putea avea şi noi acces la bani de investiţii, bani care vor veni de la diferite bănci cu o garantare din partea statului. Va urma să analizăm aceste posibilităţi de a investi.

I. Drăgotesc: Va fi destul de greu…

N. Drăgoi: Nu va fi greu în momentul în care noi nu vom avea datorii. În acel moment altfel se va pune problema.

I. Drăgotesc: Domnule Resmeriţă, până acum, la CNH, Daniel Surulescu a beneficiat de un guvern liberal, un guvern aflat la putere. Acum, Nicolae Drăgoi, de asemenea, beneficiază de un guvern social-democrat la putere. Este nevoie de voinţă politică, de decizie politică în cazul CNH. Aţi avut discuţii la nivelul „0” al statului privind angrenarea mai multor forţe privind salvarea Companiei?

C. Resmeriţă: Este nevoie de voinţă politică şi mai ales de decizie politică, pentru că fără decizie politică nu se pot şterge datoriile istorice, nu se pot face lucruri de care CNH-ul are mare nevoie. Veţi vedea că toate partidele puternice vor susţine CNH, fiindcă eu sunt sigur că la fiecare unitate minieră vor fi atât directori liberali, cât şi ai PD-L, PSD. Vreau să vă spun că s-a discutat chiar şi cu dumnealor, liberalii, numirea domnului Drăgoi, nu numai între noi la PSD sau eu cu dl. Ridzi. S-a discutat practic la scenă deschisă. Dacă se va impune o schimbare pe undeva, nu va fi neapărat PSD. Da, decizia politică este foarte importantă. Noi l-am chemat pe Zoltan Lacataş la Geoagiu. Acesta a avut o întâlnire înainte cu deputatul Cristian Resmeriţă, cu Bebe Nica, iar la Geoagiu, cu preşedintele Mircea Geoană şi au ridicat problema deciziei politice. Un lucru l-a scos în evidenţă Zoltan Lacataş şi anume că pe dumnealor nu i-a ajutat sau nu i-a susţinut niciodată un parlamentar sau nu a fost lângă dumnealor un parlamentar. Eu pot să le garantez susţinerea. Valea Jiului are trei parlamentari, unul dintre ei este şi ministru. Sunt sigur că cei doi parlamentari, şi sunt sigur că şi d-na Monica Ridzi, la ambiţia dumneaei, pe lângă Cristi Resmeriţă şi senatorul Cosmin Nicula, vor fi alături de director şi de sindicate pentru a rezolva problemele mineritului. 

I. Drăgotesc: La acest moment, nu avem voie cu un deputat de Valea Jiului, cu un senator de Valea Jiului, un ministru de Valea Jiului, apoi din judeţ avem miniştrii secretari de stat, să nu duduie Valea… Domnilor, vă agăţăm în cui după patru ani dacă nu duduie economia în zonă!

C. Resmeriţă: Mă agăţ singur în cui. După patru ani dacă nu reuşim să stabilizăm cel puţin Valea Jiului, eu voi fi unul dintre oamenii care nu va mai candida la funcţia de primar. Dacă nu vom reuşi măcar să stabilizăm Valea cu toţi aceşti oameni, înseamnă că nimeni nu mai poate face nimic. În momentul de faţă avem deputat şi ministru din estul Văii Jiului, avem senator de Valea Jiului, avem ministrul Finanţelor din judeţul Hunedoara, pe dl. Pogea, avem pe ministrul Economiei, Videanu, care este corect şi s-a văzut şi la numirea lui Nicolae Drăgoi că nu s-a lăsat influenţat, pentru că a fost o vâlvă ieşită din comun. Deci avem resurse. 

I. Drăgotesc: Ce se va întâmpla cu Daniel Surulescu, care, sigur, a făcut lucruri de apreciat? Am înţeles că a fost anunţat printr-o hârtie că i-a încetat mandatul fără nicio altă precizare…

N. Drăgoi: Începând de luni, domnul Surulescu va fi director adjunct la Staţia de Salvare Minieră. Era un post neocupat acolo şi printr-o decizie dată de mine după şedinţa consiliului de administraţie a ocupat acest post. Am discutat cu dânsul, dânsul a fost de acord…

I. Drăgotesc: Cum v-aţi înţeles cu el? Presa a scos la lumină că aţi fi avut un

conflict cu dl. Surulescu.

N. Drăgoi: Nici vorbă de aşa ceva. 

I. Drăgotesc: Vă veţi baza pe sprijinul politic, pe cei menţionaţi aici, deputaţi, senatori, miniştri? Veţi bate des la uşile acestora? 

N. Drăgoi: Da, ne vom baza pe sprijinul deputatului Cristi Resmeriţă şi al senatorului Cosmin Nicula, chiar dânşii au spus că vor fi alături de CNH şi de minerii Văii Jiului. Mă voi baza pe dânşii.

I. Drăgotesc: Cum aţi cataloga acel incident de la Paroşeni, în urma căruia au existat reacţii diverse, iar la un moment dat s-a spus că Drăgoi este unul dintre vinovaţi? 

C. Resmeriţă: Persoanele făcute cunoscute înainte de a fi numite, se încearcă a fi duse în ridicol. S-a constatat că la mina Paroşeni nu s-a întâmplat nimic. Un domn din conducerea CNH, pe care îl respect foarte mult, a vrut să se întâlnească cu mine şi să discutăm. Au fost pur şi simplu porniţi pe domnul Drăgoi, care nu avea nici cea mai mică vină şi s-a canalizat această situaţie spre dumnealui. Această situaţie a ajuns chiar la Mircea Geoană, cu rapoarte făcute contra domnului Drăgoi, care nu a fost uşor să le demontăm, dar ITM nu poate să mintă, Staţia de Salvare nu pot să mintă. Mai mult, faptul că ne-a ajutat Dumnezeu şi nu a fost nicio victimă, a fost un merit deosebit al şefului de sector aeraj Nicolae Drăgoi şi al inginerului şef securitate minieră. Încă o dată vă spun că nu a fost nimic greşit din ceea ce înseamnă muncă în domeniul securităţii miniere. S-a constatat că s-a rupt o stea şi lanţul, s-a constatat şi la deschiderea abatajului că nu există nici monoxid, nu a existat absolut nimic şi se pare că abatajul a fost închis o lună de zile degeaba. Am pierdut cărbunele pe o lună de zile degeaba, dar mai precaut a fost aşa. Asta m-a şi determinat să ies în presă, când am văzut cine a făcut raportul respectiv, fiindcă pe nedrept a încercat să-l atace pe dl. Drăgoi. Dacă vroiau să atace pe cineva, trebuia să atace pe cei ce au făcut propunerea, în speţă pe mine. S-a încercat să ne scoată omul din cursă.

I. Drăgotesc: Ce s-a întâmplat acolo, în mină, domnule Drăgoi?

N. Drăgoi: A fost o aprindere de metan de intensitate forte mică, cauzată de un defect apărut la un transportor pe abatajul frontal, panoul II, stratul 5 , bloc 3, orizontul 50, la EM Paroşeni.

S-a făcut o anchetă direcţionată pe paşi greşiţi, deci orientată direct spre sectorul de aeraj. Nu vreau să comentez prea multe. La deschiderea abatajului, după o lună de zile, în prezenţa specialiştilor de la ITM, respectiv a domnului Bercea – un specialist foarte renumit în minerit – şi unui coleg de-al dumnealui, am găsit în şponul transportorului bucăţi de metal de diametrul centimetrilor pătraţi, albăstrui, proveniţi din ruperea stelei de la transportor şi a lanţului, bucăţi care ar fi sărit spre zona spaţiului exploatat sau spre tavanul lucrării miniere şi ar fi aprins o pânză foarte mică de metan. Problema este că s-a minţit în această anchetă. S-a spus că energia electrică a fost decuplată, dar monitorizarea acelui abataj ne-a dus la cauza reală, nu se putea minţi acolo. Îmi aduc foarte bine aminte: la ora 8:28 au apărut agitaţii de monoxid, pe calculatorul din dispeceratul unităţii s-a descoperit că s-a cuplat transportorul la ora 8:27 min. şi 34 secunde. Deci cele 26 de secunde diferenţa până la ora 8:28, dădeau secundă pe secundă, cu viteza aerului de 1,3-1,4 metri pe secundă cu apariţia gazelor. A fost o probă de netăgăduit. Acum nu mai vreau să discut (…)

I. Drăgotesc: Ce ar trebui să se întâmple poimâine la CNH pentru ca frunţile să se mai descreţească? Pentru că dacă nu există voinţă, inclusiv cea politică, Valea Jiului fără minerit va arăta cum arată oraşul Aninoasa, în condiţiile în care nu mai are exploatarea minieră…

N. Drăgoi: În acest moment sunt şapte exploatări miniere. Vom încerca în perioada următoare să creştem producţia. La momentul actual avem, undeva, la 8.000 t/ zi, cu producţia de sâmbătă şi duminică. Peste 3 zile nu vor fi mari schimbări, dar într-o lună de zile sperăm să ajungem la 9.000 şi peste 9.000 t/ zi. Vom ajunge acolo prin redeschiderea unui sector de la mina Lupeni - care a fost închis în luna ianuarie datorită problemelor apărute la un siloz – şi redeschiderii panoului II de la mina Paroşeni. Aceasta este ţinta imediată, pentru că pierdem că nu vindem cantitatea de huilă planificată şi nu luăm subvenţia pentru aceeaşi cantitate pe care nu o vindem.

I. Drăgotesc: Cum credeţi că vom depăşi această criză?

N. Drăgoi: Sincer, sper să reuşim să păstrăm locurile de muncă din minerit, oamenii să-şi ia salariile în fiecare lună. În acest moment nu pot să avansez ideea angajărilor la CNH. Ce pot să vă spun este că în acest an se va face o reducere de personal pe cale naturală, ca urmare a îndeplinirii condiţiilor de pensionare, undeva în jurul a 600 de salariaţi. După ce vom depăşi această criză, vom putea vorbi şi de angajări.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter