29.10.2011,  13:02:17 | 0 comentarii | 565 vizualizari
Am trăit să o vedem şi pe asta… / Parcul care curentează şi blocuri pe post de paratrăsnet…
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Descărcările electrice sunt un pericol foarte mare pentru om şi gospodării sau animale. În anii trecuţi şi în acest an am fost martori cu toţii, şi în Valea Jiului, la câteva evenimente nedorite în acest sens, printre care oi şi oameni trăsniţi, ori gospodării aprinse. Chiar la Petrila… 

V-aţi pus vreodată întrebarea dacă puteţi să locuiţi lângă un stâlp de înaltă tensiune, la nici 20 de metri de apartament, mai ales în zilele când plouă, tună şi fulgeră violent? La această întrebare încercăm să răspundem în cele ce urmează.

 

Blocuri de locuit la circa 15 metri de stâlpul de înaltă tensiune!!!

Și locuitorii din Petrila, de pe strada Republicii sau Mihai Eminescu, îşi pun mereu această întrebare, unora fiindu-le frică, mai ales vara, nu atât de vieţile lor cât mai mult de cele ale copiilor. De ce? Deoarece exact prin dreptul geamului lor, la circa 15 metri, se află un stâlp de oţel de câţiva zeci de metri înălţime, care “găzduieşte” trecerea firelor de înaltă tensiune.

„Când plouă e urgie. Mereu ne este frică de fulgere, pentru că avem stâlpii ăştia chiar lângă bloc, sau chiar lângă casele noastre. Ne rugăm la Dumnezeu să nu ni se întâmple nimic rău, mai ales copiilor şi nepoţilor”, ne spune pensionarul Vasile D. Acesta susţine că stâlpii respectivi n-au fost acolo de când lumea, „au apărut undeva prin 2002”. Nu ştim dacă 2002 este anul corect sau cetăţeanul respectiv are o scăpare de memorie, dar ştim că acesta este adevărul: oamenii sunt îngroziţi de stâlpii de înaltă tensiune de-acolo. Însă, din moment ce nici viceprimarul n-a ştiut sau n-a vrut să ne răspundă, va fi şi mai greu să mai aflăm câte ceva din dosarul tehnic al acestei lucrări periculoase pentru siguranţa cetăţenilor din zonă.

 

ARDDZI a atras un grant de 600 de milioane pentru un parc care te poate curenta…

Înainte au fost coteţe şi garaje. Primăria le-a demolat pentru că nu aveau autorizaţii şi se aflau pe marginea pârâului Moşici, în zona Cap de Linie Lonea. Acum, totul s-a transformat în parc, cu sprijinul unui grup de iniţiativă, care a accesat un grant prin ARDDZI. E bună ideea unui parc. Dar nu a unuia care să aibă, exact pe mijlocul lui, un alt stâlp de înaltă tensiune, un adevărat monstru de oţel care face să treacă, ca şi precedentul, o reţea de înaltă tensiune şi care la prima ploaie poate fi un adevărat „călău”.

„După Revoluţie, au fost montaţi stâlpii ăştia, dar nu mai ştiu anul. Vin de undeva de la mină şi nu ştim până unde se continuă. Cert este că sunt periculoşi când e vreme rea”, ne spune şi Ion K. 

În timp ce colegii de la Kapital TV fac şi ei o filmare, luând cadre cu acest subiect, viceprimarul Ramaşcanu încearcă să-şi aducă aminte anul când stâlpii au fost montaţi. Oricum, el nu era pe-atunci în primărie. Dumnealui crede că conducerea comunistă de dinainte de 1990 este de vină, dar şi fosta firmă care se ocupa de investiţii şi distribuţie din cadrul IRH. „Nu cred că domnii au dreptate, cred că stâlpii ăştia sunt mult mai vechi”, concluzionează viceprimarul Petrilei.

Totuşi, parcul e din zilele noastre, iar  viceprimarul şi conducerea primăriei trebuiau să ia în calcul şi existenţa stâlpilor de înaltă tensiune, atunci când au dat acceptul să se facă acolo parcul.

 

Întrebări fără răspuns, ca de obicei?

În tot acest timp o sumedenie de întrebări ne vin în minte. Oare mai marii Enel-ului ştiu de această situaţie? Aceşti stâlpi din zona Cap de Linie Lonea nu prea aveau ce căuta la o aşa apropiere de zonele locuite. Astfel, sunt puse în pericol vieţile locatarilor din blocul 321 de pe strada Republicii, cât şi a celor din blocul A4 de pe strada Mihai Eminescu, ca să nu mai vorbim de copiii care se joacă în parcul nou amenajat printr-un grant european, din imediata apropiere a pârâului Moşici.

Cum de nimeni dintre autorităţile locale nu s-a gândit cum va fi parcul respectiv, cu locuri de joacă pentru copii şi cu foişor pentru pensionari (un mare pericol de trăsnet!), cu un astfel de gigant de oţel exact în mijloc (!), prin care trece înaltă tensiune? Grant, grant, fonduri europene, fonduri europene, dar parcă este prea periculos ce se poate întâmpla, domnilor.

Întrebăm şi noi nu dăm cu parul: dacă se va întâmpla, Doamne fereşte, o mare tragedie, cine va fi vinovat de ea, Enel-ul, ARDDZI-ul (prin care s-a realizat proiectul cu lucrările la acest parc, pe un grant de 600 de milioane de lei, la iniţiativa unui grup de cetăţeni) sau Primăria Petrila, ori toate trei? Ori cei care au dat avizele? 

Noi nu facem decât să atragem atenţia... 

 

Oricând, atunci când e furtună, copiii sau oamenii pot fi loviţi de fulgere, stâlpii de înaltă tensiune din zona Cap de Linie Lonea fiind prea aproape de blocuri sau exact în mijlocul unui mic părculeţ de cartier, dotat cu spaţii de joacă pentru copii şi foişor!

 

Dacă nu se va remedia situaţia, ARDDZI  a făcut la Petrila o investiţie ratată - pe schema unui grant european de 600 de milioane de lei - din pricina unui stâlp de înaltă tensiune!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter