29.10.2011,  18:41:14 | 0 comentarii | 391 vizualizari
La Petroşani, / Telegondola va aduce... căldura
de Corneliu BRAN

Proiectul municipalităţii petroşenene privind dezvoltarea domeniului schiabil în Perâng, în care este prevăzută şi construcţia unei Telegondole se mai lasă cu o scânteie de un viitor scandal, deocamdată de-abia mocnit. Este vorba de viitoarele defrişări a celor aproximativ 50 de hectare de pădure, care vor trebui sacrificate în dauna acestui proiect.

Deja se aud voci care susţin că „în Parâng va fi un nou dezastru ecologic”, dar şi alte voci care susţin că masa lemnoasă rezultată din aceste defrişări, în opinia lor ilegale, vor fi doar alte şi alte „afaceri de clan sau de partid”. Cum lipsa informaţiei poate naşte uneori monştri, în timp ce zvonurile se pot  transforma câteodată şi în realitate (vorba aceea cu fumul şi focul…), am încercat să aflăm care este substratul acestui început de scandal.

 

Pădure contra... pădure

Ne-am adresat directorului Marian Popescu din Primăria municipiului Petroşani, unul dintre cei în măsură să ne spună ce şi cum va fi cu aceste păduri tăiate, cât de legală este operaţiunea res­pectivă şi unde vor merge banii de pe lemnele re­zultate, în urma tăierii copacilor respectivi. N-am fost deloc surprinşi să vedem că şi la primărie se cunoşteau aceste „argumente”, colportate de cetăţeni. Aşa am aflat că lucrurile nu stau şi nu vor sta deloc aşa, iar „dezastrul ecologic” „nu va fi nicidecum un dezastru”, iar proiectul respectiv se doreşte „a aduce bunăstare turismului local”. Cel puţin aşa susţine Marian Popescu. Care din start ne-a spus că totul este perfect legal, iar toate lucrările care se vor face vor respecta strict legile ţării, „proiectul fiind respectat aşa cum a fost el aprobat”. Ing. Popescu ne-a declarat: „Deşi timpul este scurt, vorbim de anul acesta, dacă vremea de afară ne va permite, vom face defrişarea copacilor crescuţi răzleţ, vorbesc aici de copacii care nu fac parte din fondul forestier. De altfel, terenul respectiv are destinaţia păşune, deci nicidecum pădure. Referitor la defrişarea pădurilor de care se tot vorbeşte, este adevărat, vom tăia copacii dintr-o pădure, dar numai în momentul când vom avea toate aprobările necesare. În momentul de faţă, este demarat studiul pedostaţional pentru a se putea face apoi scoaterea definitivă din fondul forestier a pădurii respective. Este vorba de aproximativ 50 de hectare de pădure, iar pe spaţiul respectiv vor fi construite căi de acces, pârtii, construcţii necesare alimentarii cu apă şi curent şi altele, totul fiind prevăzut în proiect, pe ansamblul lui. Este important de ştiut de către cetăţeni şi faptul că pentru terenul acesta administraţia locală trebuie să dea la schimb un alt teren, cu aceleaşi caracteristici de sol şi de dimensiuni, un loc în care va trebui plantată imediat o altă pădure. Deja este identificat terenul, pe care este făcut acest studiu, iar mediul, prin ROMSILVA, trebuie să ne dea acceptul, bineînţeles după ce acest studiu va fi înaintat şi aprobat la ministerul de resort”.

 

Căldură sănătoase cu lemne bolnave

Directorul Popescu a mai încercat apoi să scoată un as din mânecă, cu care speră „să se încheie definitiv aceste poveşti referitoare la aşa-zisul dezastrul ecologic” şi la „vinderea lemnului pentru cine ştie ce interese de clan”, susţinând că arborii respectivi ar suferi oricum de o boală şi de aceea lemnul respectiv nu ar fi unul de calitate, lucru constatat de specialiştii silvici. Ar rezulta atunci, logic, că această masă lemnoasă nu va putea fi folosită decât eventual ca lemn de foc şi cam pentru nimic altceva:

„Cu masa lemnoasă încă nu ştim exact ce vom face, deoarece pădurea respectivă este atacată de licheni, care au afectat serios calitatea lemnului. De aceea, până acum, lemnul de-acolo nu s-a exploatat, deşi pădurea ar fi avut demult vârsta necesară tăierii, conform legii. Iar ceea ce eu vă spun nu este părerea mea, sau a nu ştiu cui din primărie, este constatarea celor de la ocolul silvic. Tocmai de asta, dumnealor şi-au dat acordul rapid, şi nu vorbesc doar de cei de la ocolul silvic, vorbesc şi de domnii de la direcţia silvică. Totuşi, cu lemnul respectiv va trebui să facem ceva. Probabil că el va asigura, în mod gratuit, căldura pe un an-doi persoanelor cu probleme sociale din municipiul nostru, cetăţeni care au ca sursă de căldură, în sezonul rece, sobele clasice şi care, poate, nu-şi permit să cumpere lemn de foc. Dar încă nu am stabilit exact. Aceasta este doar o variantă, rămâne ca la momentul respectiv să se stabilească exact ce se va întâmpla cu masa lemnoasă rezultată”.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter