29.10.2011,  16:44:51 | 0 comentarii | 513 vizualizari
Apel către DSP Hunedoara: / Opriţi sursa de apă aşa-zis potabilă, „BULBUC”, din comuna Baru!
de Corneliu BRAN

â–º Sute de oameni beau apă netratată dintr-o sursă suplimentară total ilegală! â–º După zeci de miliarde investite de Guvernul României, numeroşi cetăţeni ai comunei Baru „beneficiază” acum de o apă, care le poate pune în pericol sănătatea â–º S.O.S. organelor abilitate ale statului!

 

Comuna Baru, de la „perla comunelor hunedorene” la statutul de „gaura neagră post-decembristă”

Comuna Baru din apropiere de Petroşani are câteva mii de locuitori. Oameni ca noi toţi, cu probleme şi bucurii, cu simpatii şi antipatii politice, cu nevoi şi bunăstare. Orăşenii ar putea spune că cei din Baru sunt nişte fericiţi că nu stau la oraş, stresul şi grijile zilnice fiind mai mici. Dar, în realitate, lucrurile nu stau deloc aşa. Ba din contră, grijile sunt tot la fel faţă de ziua de mâine ca şi la oraş, iar nevoile cetăţenilor din comună sunt chiar mai mari decât într-un oraş.

După ce înainte de 1990 Baru-Mare a fost la un pas să fie declarat oraş, asemenea Aninoasei din Vale de exemplu, localitatea având câteva mici fabrici, depozite şi ateliere bine dezvoltate, dar şi blocuri noi construite, sediu administrativ şi magazine, cam aproape tot ce-i trebuie unui orăşel situat între munţi şi câmpie, astăzi comuna se zbate în sărăcie, degradare şi preocupare privind ziua de mâine.  După ce a părăsit funcţia de primar, din partea PNL-ului, încercând să intre în deputăţie, primarul Răducanu, proaspăt reales primar, dar de pe listele PD-L, îşi reia mandatul de unde l-a lăsat, încercând să rezolve ceea ce a promis în campaniile electorale din 2004, 2008 şi, mai ales în cea din ianuarie 2011.  Suntem de părere că primarul Răducanu ar trebui să înceapă cu capitolul „apa potabilă”, pentru că ceea ce se întâmplă acum în Baru poate fi considerat un real pericol public pentru sănătatea populaţiei din Baru-Mare, mai ales a celor 600 de oameni din blocuri sau din instituţiile publice, din şcoală sau grădiniţă care folosesc apa potabilă din sursa „Bulbuc”!  Iar când spunem asta ştim ce vorbim, pentru că am fost la faţa locului.

La fel ca şi noi au procedat şi inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara şi nu ne îndoim că dumnealor nu sunt în asentimentul a ceea ce vom scrie mai jos, cum nu ne îndoim de faptul că vor face tot ce trebuie pentru stoparea acestui pericol major, sănătatea populaţiei fiind pe primul plan, în detrimentul oricăror interese.  Iar organele abilitate ale statului român sunt chemate să facă lumină într-un caz fără precedent pe raza judeţului Hunedoara! Aceasta dacă România mai funcţionează ca un stat de drept normal.

 

Vieţile şi sănătatea a 600 de cetăţeni - în pericol

Am descins în Baru, miercuri, 2 februarie 2011, după-amiază, fiind aşteptaţi de un grup de patru persoane. Aceştia ne-au spus imediat ce am ajuns: „Mergem în munte cu dumneavoastră să vedeţi de unde beau apă 600 - 1.000 de cetăţeni. Și să vedeţi ce porcării se fac şi cum sănătatea oamenilor este tratată cu indiferenţă de mai marii comunei, cu primarul în frunte”. 

Într-un autoturism de teren, timp de 40 de minute, pe un drum forestier plin de zăpadă, îngheţat pe alocuri, am urcat, nu fără destule emoţii, culmea muntelui Muncel, aşa cum îl numesc localnicii. Destinaţia: „sursa de captare de apă potabilă Bulbuc”.  Din start trebuie să vă spunem că printre cei 4 cetăţeni se aflau şi doi abilitaţi. Este vorba de şeful Serviciului Public Local Apă-Canal, Acxente Bolesc (fostul contracandidat liberal al primarului portocaliu la ultimele alegeri) şi de un alt angajat al acestui serviciu public din primărie, Constantin Silion. Ajunşi la faţa locului, am văzut imediat că lucrurile nu sunt deloc în regulă, iar după explicaţiile făcute de cei doi oameni din cadrul serviciului din primărie care se ocupă în mod expres cu distribuirea apei potabile în comună, ne-am dat şi mai mult seama că cei 600 de cetăţeni, care se alimentează direct din această sursă de apă (şi alte câteva sute indirect - vorbim de locuitori din Livadia şi din cealaltă parte a comunei Petros care se alimentează cu apă dintr-o altă sursă, Șipot, o lucrare făcută de primărie prin fonduri SAPARD, de 25 de miliarde de lei, dar care n-are nici ea, acum, debit suficient, o reţea de apă care are o vană de legătură cu reţeaua Bulbuc, deschisă în anumite momente de persoane neautorizate, conform declaraţiei făcute de Acxente Bolesc!) sunt expuşi permanent la grave pericole de sănătate! Mai mult, susţinem, fără să greşim, că în comuna Baru, din această cauză, sunt puse în discuţie chiar vieţile cetăţenilor, dacă ţinem cont că ei beau acum o apă neclorinată total (!), dintr-o altă sursă decât cea autorizată, dintr-o sursă externă de colectare de pârâie (deci, nu dintr-un izvor subteran sau bazin de colectare a apei autorizat). Aceasta după ce apa respectivă trece pe lângă două stâne, hoituri de animale, vegetaţie uscată şi putrezită şi aşa mai departe! La fel de grav ni se pare şi că responsabilii de apă sunt daţi la o parte când e vorba de anumite „intervenţii tehnice”, privind mărirea debitului de apă pe coloana de apă, intervenindu-se uneori cu lucrări făcute de persoane care n-au nicio treabă cu primăria sau cu serviciul specializat! Oricând, din cauza acestor lucrări, pot interveni contaminări la apa potabilă de pe această coloană de apă, o lucrare efectuată cu 22 de miliarde de lei printr-un program derulat prin Ministerul Mediului, care se dovedeşte acum că s-a cam „realizat” degeaba, iar banii ministerului au cam fost aruncaţi pe Apa Sâmbetei!  Facem un apel de urgenţă, tuturor organelor competente ale statului, să se autosesizeze şi le reamintim faptul că această situaţie nu durează de azi, de ieri, ci din 2009 încoace (când primarul era liberal, iar toată lumea din comună trăia în linişte şi pace!?), iar până acum nu au fost luate măsuri! Grav, foarte grav ce se întâmplă în comuna Baru!

 

După zeci de miliarde investite de guvern, „LA BARU MARE CETÄ‚ȚENII TOT NU BENEFICIAZÄ‚ ÎNCÄ‚ DE O APÄ‚ POTABILÄ‚”

Dar iată ce ne-au declarat la faţa locului unii dintre cei patru cetăţeni. Declaraţiile pot fi luate în atenţie de Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara, de Prefectură şi Consiliul Judeţean Hunedoara, prin serviciile şi direcţiile abilitate şi de toate celelalte organe abilitate ale Statului Român: Acxente Bolesc, şef Serviciu Public Local Apă-Canal: „În calitate de şef de Serviciu Public Local Apă-Canal din Primăria comunei Baru am făcut două sesizări scrise la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara (pe care vi le înmânez în copie), una făcută săptămâna trecută şi cea de-a doua făcută pe data de 1 februarie 2011. În prima sesizare, ca şef de serviciu abilitat, am luat poziţie faţă de alimentarea satelor Baru şi Baru Părişor şi o parte din Petros din sursa de apă potabilă Bulbuc.

A doua sesizare am făcut-o imediat după inspecţia efectuată în data de 31 ianuarie 2011 (luni) de către inspectorul petroşenean Lasconi, din cadrul DSP Hunedoara, care a venit la faţa locului, inclusiv la sursă sus în munte, de unde a luat şi probă de apă. Această sesizare (a doua) am făcut-o deoarece în data de 1 februarie 2011, dimineaţa, la o zi după ce domnul inspector a fost, domnul Daniel Răducanu, împreună cu un grup de 5-6 cetăţeni din Baru-Petros şi un cetăţean din afara comunei, Miron Țolea, neautorizat de serviciul nostru specializat de Apă-Canal, au participat în zona captării de apă potabilă la introducerea unei conducte de polietilenă într-un pârâu (numit Pârâul Dealului), racordată apoi la sursa Bulbuc, pentru a mări debitul de apă care ajunge apoi în locuinţele cetăţenilor.

Un pârâu deschis, care vine de undeva de sus din munte pe o distanţă de aproximativ 4 kilometri, un pârâu unde sunt tot felul de deversări, inclusiv de la două stâne de pe munte şi care trece peste frunze, aluviuni, lemne putrezite. Un pârâu care nu poate fi introdus sub nicio formă în reţeaua de distribuţie a apei potabile, reţea care este prevăzută legal să fie alimentată doar din sursa Bulbuc - izvor subteran şi captare subterană.

Ca să se cunoască bine problema, în 2009 s-a realizat de către primarul Răducanu un proiect Reabilitare şi extindere apă potabilă sursa Bulbuc, derulat prin Ministerul Mediului, în valoare de 22 de miliarde de lei vechi. Numai că debitul stabilit prin acest proiect nu este cel real, este mult mai mic, din cauză că firma constructoare a făcut ceva greşeli în momentul lucrării. Această lucrare, efectuată de S.C. VIVA CONSTRUCT din Deva, nu a fost pusă în funcţie, procesul verbal de punere în funcţie nefiind semnat nici la data de astăzi! De ce? Pentru că în urma executării lucrărilor s-a pierdut izvorul din stâncă şi a rămas un debit foarte mic, care nu poate asigura alimentarea cu apă a comunei Baru. Acolo unde este izvorul subteran în camera de captare, în urma reabilitării, pentru că au folosit ciocane de abataj de mină CA 14, s-a „reuşit” să se spargă nişte pereţi despărţitori. Au făcut o cuvă de inox, motivând că apa se pierde prin pereţii laterali, spărgând cu ciocanele de abataj pereţii despărţitori care existau, producându-se astfel o fisură mare în stâncă, izvorul pierzându-se în proporţie de 60-70%, ieşind acum undeva la 30 de metri sub sursa de captare! Debitul după proiect trebuia să fie 7 litri/ secundă, iar el este undeva la 2 litri pe secundă! Mai grav este că între reţeaua de distribuţie din sursa Bulbuc, care alimentează satul Baru, Bărişor, Muncel (o parte din Petros) şi reţeaua de distribuţie din sursa Șipot, care alimentează cea de-a doua parte a satului Petros şi satul Livadia, există o conductă de legătură, acţionată de o vană de închidere-deschidere. Din cauza faptului că nici pe sursa Șipot nu există o presiune adecvată, tot din cauza unor probleme tehnice de execuţie a unui alt proiect derulat pe fonduri SAPARD (fonduri de aproximativ 25 de miliarde de lei), vana de care v-am spus este deschisă în mod regulat de către cetăţeni neautorizaţi în acest sens (în mod special domnul Daniel Simion care n-are nicio legătură cu primăria sau cu apa)! Astfel, calitatea apei potabile din sursa Șipot este şi ea la rândul ei, ca şi sursa Bulbuc, afectată, acest fapt putând duce la îmbolnăvirea gravă a cetăţenilor care folosesc această sursă de apă. Eu, în calitate de şef serviciu responsabil de apă, am interzis celor patru angajaţi aflaţi în subordinea mea să deschidă această vană, fiind conştient de riscuri. Dar se pare că alţii n-au nicio treabă… Am vrut să iau taurul de coarne, nu din răzbunare politică sau altceva, dar aşa nu se mai poate, vorbim de sănătatea oamenilor! Eu am avut o poziţie scrisă faţă de acest subiect încă din septembrie 2009, când s-a încheiat lucrarea, cu mai multe obiecţii scrise negru pe alb faţă de această lucrare, în calitate de şef de serviciu public. Poziţie scrisă, care este înregistrată, unde a semnat şi constructorul. E vorba de un proces-verbal, cu număr de înregistrare. Domnul Daniel Răducanu, în calitate de primar, a fost la vremea respectivă de acord cu obiecţiile mele, constructorul a fost de acord şi s-a specificat că într-o perioadă de 30 de zile să se remedieze aceste probleme. O parte din ele s-au remediat, dar problema cea mai importantă, a izvorului şi a debitului de apă, nu s-a remediat! Datorită faptului că debitul este foarte scăzut şi bazinele de înmagazinare nu primesc decât apă foarte puţină, fiind tot timpul goale, chiar dacă s-a montat o staţie de clorinare, nu se poate face clorinare, un lucru foarte grav. Acum, ce fac? Au montat o ţeavă de la o altă sursă de apă, neautorizată, ca să mărească debitul! Vă daţi seama ce măgărie?  De asta vreau să atrag din nou atenţia celor din cadrul DSP Hunedoara şi tuturor factorilor de răspundere, inclusiv ministerului prin banii căruia s-a realizat acest proiect - un munte de bani, că la Baru Mare cetăţenii nu beneficiază de o apă potabilă, de neacceptat pentru sănătatea oamenilor care o consumă! La farmacia din Baru cetăţenii cumpără foarte mult Zentel, un medicament care se ştie că este folosit pentru eliminarea viermilor intestinali, care s-ar putea să fie şi de la apă. Acum e frig, să spunem că microbii sunt paralizaţi, dar după încălzirea vremii şi topirea zăpezii ce va fi? Am avut mai multe discuţii cu domnul Daniel Răducanu pe această temă. În una dintre acestea dumnealui mi-a spus că eu să mă ocup de sursa Șipot, iar el se va ocupa de sursa Bulbuc şi să nu mă mai bag peste dumnealui. Eu i-am spus că conducta montată în acest pârâu nu este în regulă, pentru că dacă se întâmplă ceva cu oamenii, primul intru eu în puşcărie, ca şef de serviciu public direct răspunzător de Apă-Canal, şi apoi dumnealui, pentru că a dispus montarea acestei conducte. Precizez că în momentul în care s-a montat conducta, domnul primar mi-a spus că se montează această conductă de o firmă, dar nu mi-a cerut acordul, în calitate de şef de serviciu! Domnul primar dorea de fapt să arate cetăţenilor, în scop electoral, că este apă la robinete, nespunând şi sursa! Pe de altă parte dorea să acopere faptul că, s-a pierdut izvorul din captare trecut în proiect, proiect pentru care guvernul a plătit 22 de miliarde de lei! Iar până se va pune în aplicare un alt proiect, care să mărească debitul de apă existent, să se ascundă acest fapt. Cer public oprirea conductei de apă din pârâu, neautorizată, o sursă de infecţie a populaţiei cu tot felul de boli, unele foarte grave! Eu am anunţat oamenii din sat, le-am spus de unde vine apa şi de ce este neagră la chiuvetă, le-am spus că este netratată şi că sunt în pericol. Dar cine ştie câţi înţeleg acest lucru... Singura măsura este demontarea acestei conducte suplimentare, chiar cu riscul ca apa să nu mai ajungă la chiuvete, iar domnul primar să răspundă de proiectul care n-a fost implementat cu succes, deşi Ministerul Mediului a plătit 22 de miliarde de lei. Să se ia procesul-verbal din 2009 unde eu am semnalat aceste nereguli. Și ultimele două sesizări făcute de mine la DSP Hunedoara. Atât am avut de zis deocamdată!”. Valentin Oprişor, cetăţean al comunei Baru: „Noi, pe Valea Streiului avem alimentarea de la izvorul Șipot. Din 2008 de când eu mi-am construit o casă aici în comună, am atras atenţia primarului Daniel Răducanu că ceea ce face nu este un lucru sănătos, pentru că nu s-a respectat proiectul de 539.000 de euro de cel mandatat să facă această lucrare. Lucrările au fost făcute de proastă calitate. Nu s-au respectat diametrele ţevilor, astfel că, din această cauză de două săptămâni, toţi cetăţenii de pe Valea Streiului umblăm cu găleţile să ne aducem apă în casă. Suntem în pericol de a ni se defecta centralele termice (prin evaporare şi lipsă de presiune), deci de a sta şi în frig. La stilul dictatorial pe care îl are primarul Răducanu, este firesc ceea ce se întâmplă. Domnia sa nu ţine cont de părerile niciunui om, nici măcar de angajaţii şi subordonaţii dumnealui, specializaţi în domeniu. Noi nu cerem altceva decât un trai decent, demn de secolul XXI, nu să umblăm ca în secolul XVI, să ne cărăm apă cu găleata, dintr-o apă, Strei, unde se balegă toate vacile. Și vrem să fim puşi la adăpost de instituţiile statului, deci să nu fim puşi în pericol cu sănătatea, bând o apă fără să ştim ce bem. Am trimis personal un mail ministrului Sănătăţii, domnului Attila Cseke şi secretariatului Ministerului Sănătăţii, pe data de 1 februarie 2011, rugându-i cu disperare să ne ajute în situaţia asta, pentru că nu vrem să devenim un focar de infecţie pentru tot colegiul, ţinând cont că tot Streiul acesta curge de la noi în jos. Nu sunt membru de partid, n-am nicio treabă cu lupta politică, dar în calitate de cetăţean am dreptul să sesizez aceste grave nereguli care se întâmplă în comuna Baru”.

 

Inspectorul Lasconi crede că apa de la Baru ar avea „cocomârle”

Reprezentantul DSP Hunedoara, menţionat în material că a mers la faţa locului, inspectorul Lasconi, din Petroşani, a rămas surprins când l-am căutat şi l-am întrebat de situaţia apei potabile din comuna Baru. Deşi n-a vrut să ne dea toate datele, a recunoscut telefonic că a fost la Baru, la faţa locului, în munte, la sursa de apă potabilă Bulbuc. A recunoscut şi faptul că situaţia nu este deloc în regulă, că sursa suplimentară de apă nu este autorizată şi că prezintă un pericol grav de toxiinfecţii şi alte boli grave (hepatită, dizenterie etc.), chiar dacă nu avea încă rezultatul analizei de apă, susţinând că acesta aproape nici nu contează, apa care vine pe conducta suplimentară trebuind a fi oprită imediat (nu a confirmat ziua de vineri, cea susţinută de Acxente Bolesc, dar a confirmat că sursa suplimentară de apă trebuie oprită imediat): „Mă surprinde că mă sunaţi, de unde aţi avut numărul meu? Prea multe nu pot să vă spun, suntem în investigaţii acolo. Mai multe amănunte aflaţi de la şefii mei, de la doamna Andreescu (…). Da, am fost acolo, nu am făcut poze că nici aparat foto nu avem - am tot solicitat acest lucru, ce să facem, stăm cam prost cu dotarea (…). Aşteptăm buletinul de analiză azi şi pe urmă hotărâm (…). Acolo este clar, este o apă de suprafaţă… Absolut, nu e bine ce se întâmplă, iar cum noi ne ocupăm de sănătatea populaţiei vă daţi seama că se vor lua măsuri, dar mai multe nu pot să vă spun, şefii mei însă da… Sigur se va face tot ce trebuie, cu analiză a apei sau nu, acolo nu e în regulă. Apa poate să aibă cocomârle, cum le zic eu, iar când e vorba de sănătatea oamenilor nu se stă la discuţii”.

 

Primarul îl aprobă pe Bolesc, dar mai vrea un proiect, unul care să repare definitiv problema debitului de apă!

L-am sunat şi pe primarul Răducanu, care se afla la prima zi de nou mandat de primar. Ne-a spus că nu poate vorbi prea mult, că este cu şefii de servicii şi cu o parte din personalul primăriei la o şedinţă serioasă. În final, auzind despre ce este vorba ne-a declarat că ceea ce susţine Acxente Bolesc este absolut justificat, menţionând că sursa de apă Bulbuc nu este autorizată, decât sursa Șipot (deci şi mai grav decât ne-a spus Bolesc, în sensul că se distribuie apă cetăţenilor, neautorizată în niciun fel, asta spunându-ne nu oricine, ci chiar primarul comunei!). Și ne-a mai spus că printr-un alt proiect, de data aceasta de la un alt minister, se va regla problema debitului (oamenii din Baru or să intre în Cartea Recordurilor: aproape 100 de miliarde de lei ca să alimenteze nici 4.000 de cetăţeni!): „Astăzi am dat o dispoziţie a primarului, în care am luat toate sesizările care au fost făcute de şeful de serviciu Apă-Canal Acxente Bolesc, cerând să se verifice toate aspectele. Consider că sesizările dumnealui sunt pe bună dreptate justificate şi de aceea vrem să vedem ce soluţii găsim. Sursa Bulbuc nu este autorizată, decât sursa Șipot. La sursa Bulbuc debitul de apă nu este suficient, de aceea ne gândim ca suplimentarea acestui debit să o facem din sursa Pârâul Rece, printr-un proiect aprobat de Ministerul Dezvoltării şi Turismului, fiind vorba de 4 kilometri de aducţiune (…). Întrebaţi la Ministerul Mediului alte detalii de vechiul proiect, eu nu sunt nici constructor şi nici nu lucrez în domeniul acesta. Repet, de la 1 noiembrie 2009 încoace dânsul ce a făcut? Domnul Bolesc a fost şi în comisia de licitaţie a lucrărilor, e şef de serviciu, deci, cu ce sunt eu de vină? Sper să fiţi imparţiali şi să scrieţi cu obiectivitate”. Concluziile să le tragă fiecare despre acest caz şocant, nemaiîntâlnit în zona Văii Jiului şi în judeţul Hunedoara, fiind vorba de sănătatea a mii de oameni şi de cheltuirea - până acum - a zeci de miliarde de lei publici.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter