29.10.2011,  16:46:24 | 0 comentarii | 404 vizualizari
Moartea Văii Jiului se priveşte de la înălţime: / Telegondola cu hopuri, bomboana de pe colivă?
de Ziarul Vaii Jiului

Defect la inaugurarea oficială a telegondolei din Vulcan. Nu cunosc despre cât de punctuală este doamna ministru Elena Gabriela Udrea la întâlnirile de la Cotroceni sau la cele ale Cabinetului Boc, dar, în ce priveşte Valea Jiului, Blonda de la Guvern şi-a dat examenul.

 

Data trecută, 

când cu conferinţa de presă de la Primăria Petroşani, şefa de la Turism a întârziat trei ore bune. Ar fi trebuit să apară la ora 14.00, dar madame Nuţi a intrat în sală când deja era aproape de cinci după-amiaza. A făcut un mic progres cu vizita de vineri, 4 februarie. Cea ocazionată de inaugurarea telegondolei de la Vulcan, când s-a lăsat aşteptată doar o oră şi treizeci de minute. Pilde din cărţile de istorie ne amintesc de Regele Carol I al României, despre care se vorbea că, la orice întâlniri, obişnuia să vină cu un minut înaintea celorlalţi. Numai că, la acesta, punctualitatea îi era dictată de caracterul şi de sângele prusac care-i curgea prin vene. Or, la Pleşcoi, n-am auzit să se se fi aciuit nici măcar sămânţă de sas.

 

Dar ce mai contează

o întârziere de oră şi jumătate, când e vorba de zâna blondă şi bună rău din a cărei baghetă ministerială magică a ieşit minunea de investiţie  de aproape zece milioane de euro? Prima de acest fel din Valea Jiului, despre care se speră să facă din Pasul Vâlcan o atracţie turistică naţională. Noroc că nu a fost frig, pe la unu şi jumătate soarele încălzea destul de bine, aşa că lumea venită la eveniment a uitat repede şi, cu câteva excepţii, i-a iertat întârzierea. Aceasta nu i-a venit însă şi de la femeia în vârstă care a întrebat-o ce a avut cu pensia ei, de i-a tăiat-o. Conversaţia care se încropise între doamna ministru şi pensionară a fost întreruptă delicat cu vorbele “lăsaţi-o în pace!” lătrate de către unul dintre cei care-i făceau culoar prin mulţime.

 

Pe platforma

staţiei de îmbarcare, lucrătorii cei noi ai obiectivului, echipaţi de sus până jos în albastru (de ce nu portocaliu?) şi purtând pe spatele salopetei înscrisul “Primăria Vulcan”, erau cu ochii în patru şi păzeau cabinele ca pe ochii din cap. Din când în când, din garaj - cel al telegondolei, nu ăla al lui construit ilegal undeva pe lângă gară -, ieşea consilierul local Barbu Pompiliu, însoţit de cei pe care-i introducea, pe rând, în interior, ca-i hidrateze cu ţuică fiartă, ceai sau cafea.  Mă dau mai aproape de domnul director Nicolae Fara şi-l întreb dacă şef peste telegondolă a fost numit, aşa cum se auzise, fratele său. Nu, îmi replică dumnealui. Fratele său lucrează tot la Pregoterm. La telegondolă a fost pus şef inginerul Cosmin Capriş. Un tânăr capabil, am aflat ulterior, dar care are un grad de rudenie apropiat cu directorul Nicolae Fara. Îi este nepot după soră. De fapt, nu-i de mirare că mai toţi din cei pentru care a fost creat impresionantul număr de locuri de muncă de la telegondolă - zece în total -  sunt agreaţi ai mai marilor de la Primăria municipiului Vulcan.

 

Când, la orizont,

şi-a făcut apariţia gipanul doamnei Elena Udrea, spre platformă a venit în pas vioi primarul Gheorghe Ile. Se mişca ca titirezul, iar indicaţiile sale au început să curgă din el una după alta. Presa mai acolo! Unde-s preoţii? Să vină aici! Părinte, să faceţi doar slujba de sfinţire, i-a şoptit el tainic unuia dintre preoţi, pentru ca, programul fiind în întârziere, nu cumva aceştia să se întindă prea mult. Doamnelor şi domnilor consilieri, haideţi şi luaţi loc aici! i-a îndemnat ei pe aleşii care, până atunci, stătuseră grupaţi, pe culori politice, undeva în spatele camerei de comandă a instalaţiei. Taie ecoul ăla! s-a răstit el la Ciarli care butona la sonorizare. În fine, după ce a înotat delicat printre cei care, în majoritate, au întâmpinat-o cu simpatie, ministrul Elena Udrea a ajuns la telegondolă. Aici, Gheorghe Ile i-a făcut cunoştinţă cu soţia lui, cu Attila Dezsi - (prefectul judeţului, cu Costel Avram - vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cu primarii din Vale care-i acceptaseră invitaţia de a veni la inaugurare şi cu fiecare consilier local în parte. 

 

 

Apoi, aşa cum îi stă bine

unei gazde echipate cu eşarfă tricoloră, tot primarul a fost cel care s-a apropiat de microfon şi a luat primul cuvântul. Unul în care, fireşte, a ridicat în slăvi telegondola şi pe cea căreia i se datorează investiţia portocalie. Investiţie care, după cum anticipează vizionarul Gheorghe Ile, va face ca munţii Vâlcan să fie asediaţi de mii de turişti, iar ca vulcănenilor să le meargă ca-n sânul lui Adam din turism şi după ce minele se vor fi închis. Cam pe aceeaşi linie, cu referire la investiţiile de acest gen şi din alţi munţi ai patriei, a mers şi discursul Elenei Udrea. În plus, ministresa nu a uitat să laude priceperea guvernului din care face parte. A amintit despre mărirea pensiilor ciuntite şi despre cei zece mii de euro nerambursabili pe care-i pot primi tinerii care vor să deschidă o afacere. De parcă n-ar şti că vor fi foarte puţini tinerii care vor avea curajul să se apuce de afaceri în condiţiile nesigure şi în brambureala legislativă generate de guvernarea micului prim-ministru Boc.

 

După ce,

tot în doi, dar de astă dată împreună cu ministrul Elena Udrea - viceprimăriţa Angela Stoica fiind lăsată undeva în spate -, Gheorghe Ile a tăiat panglica inaugurală, a venit rândul preoţilor. Care au stropit cu apă sfinţită şi au binecuvântat telegondola şi pe toţi cei care vor călători cu ea. Și pe cei care vor merge pe sub ea, am adăugat eu cu voce joasă, dar îndeajuns ca să fie auzită de către unul dintre cei doi tipi cu cască în ureche care erau lângă mine şi care făceau parte din suita doamnei ministru. După asta, primarul Gheorghe Ile a făcut pe profesorul. Cu un băţ arătător el i-a arătat ministresei, pe nişte desene, până unde se va întinde etapa a doua a telegondolei, de capătul căreia va porni, apoi, telescaunul care va face legătura cu staţiunea Straja. Odată terminată lecţia de geografie, s-a dat liber la îmbarcare. Aşa îmbrâncituri şi dă-i, şi-mpinge nu am mai văzut de la cozile de la ulei, carne, ouă şi zahăr de pe vremea lui Ceauşescu. 

 

Deşi o cabină

este calculată să transporte opt persoane şi cu toate că paznicii au făcut cordon viu, în unele s-au înghesuit chiar şi zece inşi. Era de aşteptat ca, la atâta amar de oameni pe care funia-i trăgea în sus, instalaţia să dea semne că nu mai poate. Cineva care a ajuns mai târziu la îmbarcare mi-a spus că a simţit miros de cauciuc ars. Subsemnatul a avut noroc că nu s-a numărat printre pasagerii care au stat agăţaţi în aer timp de trei sferturi de ceas. O cabină dacă pierdeam când am plecat de sus şi ăla eram. În fine, din moment ce au existat probleme şi a doua zi, sâmbătă - când sutele de oameni care au venit să se dea cu telegondola au fost trimişi la plimbare -, se pare că defecţiunea ivită vineri, la inaugurare, e mult mai serioasă şi-i depăşeşte la cunoştinţe pe troliştii cu pile aleşi de Ile şi trimişi să fie şcoliţi la Sinaia.

 

Unii şopteau 

că asta ar fi un blestem şi s-ar trage de la graba cu care, împreună cu viceprimăriţa Angela Stoica, primarul a făcut, înainte cu o săptămână, acea “inaugurare în doi”. Despre care, după neinspirata idee de a posta fotografiile pe facebook-ul primăriei, s-a auzit în toată ţara. Bine că doamna ministru Elena Gabriela Udrea a ajuns mai târziu la staţia de întoarcere şi nu a avut ocazia să rămână în aer. Altfel nu-mi închipui pe unde ar fi scos cămaşa primarul Gheorghe Ile în eventualitatea că Zeus de la Cotroceni l-ar fi luat la rost şi i-ar fi cerut înciudat explicaţii referitoare la cum de şi-a permis să o ţină pe doamna ministru aproape trei sferturi de ceas în poziţia aceea. (Gheorghe OLTEANU)

 

 

Și sâmbătă, / Telegondola inaugurată de Elena Udrea a dat rateuri

Dacă vineri un senzor s-a pus în calea inaugurării fără cusur a telegondolei de zece milioane de euro, sâmbătă vântul a complotat împotriva instalaţiei de transport a turiştilor inaugurată de Udrea. 

Sâmbătă povestea s-a repetat. Telegondola de la Vulcan s-a defectat iarăşi, bineînţeles în timp ce ducea turiştii în staţiune. De această dată vântul a fost de vină, au explicat angajaţii instalaţiei. „A fost vânt puternic şi a trebuit să se oprească instalaţia. Aşa spune normativul, la vânt de peste 50 de km pe oră, instalaţia de transport trebuie oprită pentru a se evita accidente”.  (Maximilian GÂNJU)

 

 

Reportaj imparţial la inaugurarea telegondolei portocalii din Vulcan. / Din punct de vedere tehnic, 1.800 de oameni pe oră ar putea urca la cota 1300. Dacă le vor permite „senzorul”, vântul şi... situaţia financiară

 

 

Telegondola portocalie din Vulcan a ţinut, în aceste ultime zile, prima pagină a ziarelor centrale şi locale din România. Buletinele de ştiri de la radio şi televiziune au început cu ştiri despre iminenta sa inaugurare. Interesul ţării pentru această investiţie a fost enorm iar argumentele pro şi contra au fost scrise şi rostite cu patimă de politicieni, ziarişti şi oameni de rând. Venirea la inaugurarea „obiectivului” a d-nei ministru  Elena Udrea a adus în Vulcan atâta presă cât nu a mai fost în Vale de pe  vremea mineriadelor. Ce a făcut ca 72 de cabine portocalii care pleacă de la altitudinea de 772 m şi ajung la cota 1300 m în 8 minute şi 40 de secunde să ţină trează atenţia generală, de câteva săptămâni bune? Preţul? Culoarea? Amplasamentul? Diferenţa de nivel? Viteza de operare? Capacitatea de transport?

 

Răspunsuri certe într-o societate incertă

În afara unor răspunsuri certe la ultimele întrebări (528 m - diferenţă de nivel, 6m/ sec - viteza de operare, 1800 persoane pe oră - capacitate de transport) rămân în discuţie doar primele trei chestiuni. Răspunsurile la aceste grele întrebări se dau, în funcţie de interes, în mai toate mijloacele de informare în masă de la noi. Nu mai există, azi, un interes general, ci doar interese pe chestiuni concrete şi punctuale. Din punctul de vedere al unui locuitor al Văii, e bine că acest obiectiv s-a făcut deşi, tot din punct de vedere obiectiv, l-am fi văzut în locuri unde eficienţa lui ar fi fost mult mai mare. Dar acest lucru nu poate fi imputat primarului Gheorghe Ile. Acesta şi Angela Stoica s-au dovedit nişte oameni eficienţi şi foarte hotărâţi. Dimpotrivă... Doamna ministru a sosit la telegondolă cu o întârziere de o oră şi un sfert faţa de ora programată.

 

O întâmplare cu... Tudor Arghezi

Aici, ca să-i putem găsi o scuză valabilă, vom povesti o întâmplare cu autorul Cuvintelor potrivite. După ani buni în care a fost scos din literatură, noul regim a zis că e mai bine să-l aibă aliat decât duşman pe marele poet. Drept pentru care îi propun să-l facă academician şi îi trimit o maşină (o Volgă neagră - automobilul oficial al timpului) pentru a-l aduce la Academie. Maşina întârzie o jumătate de oră şi oficialul din Volga sovietică îşi cere scuze pentru nedorita întârziere. Arghezi le-a spus că faţă de întârzierea istorică cu care i-au propus intrarea în Academie, o jumătate de oră chiar nu mai însemna nimic.

 

Toate bune şi frumoase, mai puţin starea naţiunii

Aşa au stat lucrurile şi la Vulcan. Valea aştepta de 20 de ani o investiţie de anvergură în turism şi a avut parte doar de nesfârşite mese rotunde şi de un guvernator care le organiza (cu fursecuri&sucuri - serioasă investiţie ministerială!) şi le raporta la centru. 

La Vulcan, d-na ministru a fost extrem de fericită, un sentiment pe care l-a menţionat, imediat, şi pe blogul său. Ea a stat în mijlocul oficialilor, a schiorilor, a preoţilor de toate confesiunile, a călătorilor (moca!) cu telegondola şi a simpatizanţilor care au primit-o extrem de generos. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat când a stat faţă în faţă cu o pensionară care i-a reproşat, în numele tuturor bugetarilor, diminuarea drastică a veniturilor  pe care contau. Spiritul civic a fost salvat în Valea Jiului, doar de o biată femeie bolnavă şi extrem de deprimată. Aici e de discutat despre moralitatea investiţiei: nu poţi oferi oamenilor pâinea (şi medicamentele) de zi cu zi dar oferi, în schimb, comunităţii din care fac parte un... cozonac. E bine? E de rău?

 

Aviz turiştilor: să fie dotaţi cu termos şi de-ale gurii de-acasă

A doua întârziere din program s-a datorat unui senzor care - alarmat de puhoiul de lume care se înghesuia, la cota 1300, în jurul doamnei ministru - a decuplat transportul pe cablu vreme de trei sferturi de oră. Doamna ministru ar fi vrut, în acest timp mort, să stea cu lumea la o cafea sau la un suc, dar în împrejurimi nu era niciun obiectiv turistic care să-i poată oferi aşa ceva. Aşa ceva nu se găsea nici la plecare, nici la sosire. Dacă lumea ar vrea să cheltuiască bani la telegondola din Vulcan trebuie să aibă asupra sa doar 10 lei, cât costă un drum dus-întors.

La Brazi – stafful PDL et. comp

Dacă la munte nu puteai lua un ceai, la capătul celălalt al telegondolei, la cota 772, Elena Udrea era aşteptată, cu tot fastul cuvenit, La Brazi unde, datorită decalării programului, nu a mai putut ajunge. S-au bucurat, în absenţa d-nei ministru, de o masă ministerială stafful pedelist şi invitaţii săi.

 

Părău a “răpit-o” pe Udrea

Elena Udrea  a fost „răpită” operativ de Milu Părău care, însoţit de prefectul Dezsi Attila (de loc din Lupeni),  au dus-o, până nu se lăsa seara, în Straja.

 

Costel Avram a fost eficient

Costel Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a profitat de faptul că a stat mereu, datorită funcţiei sale, în dreapta d-nei ministru şi i-a vorbit, ca om al Văii Jiului, despre cele trei proiecte depuse de Consiliul Judeţean la Guvern pentru a rezolva accesul civilizat al turiştilor în Straja, în Pasul Vâlcan şi în munţii Parâng. Elena Udrea i-a promis tot sprijinul şi a zis că într-o lună va ieşi o hotărâre de guvern în acest sens. Drept pentru care, la ieşirea din telegondolă, cei doi s-au îmbrăţişat cu căldură. (Pentru că nimic nu e întâmplător în viaţă, ăsta  va fi şi norocul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Banii care vor veni de la guvern pentru Valea Jiului vor putea elibera din bugetul  judeţean sume suplimentare pentru rezolvarea unei investiţii absolut necesare în drumul de acces la sanctuarul dacic. Până în prezent acolo puteau ajunge, cu forţe intacte, doar căutătorii de kosoni...). I-am mai văzut învârtindu-se, eficient şi jovial, în jurul doamnei ministru, urmând-o până la pârtia de schi, pe primarii Ilie Păducel şi Ilie Botgros. Aşteptăm, acum, cu interes şi investiţiile în estul Văii Jiului. (Mihai BARBU)

 

 

 

 

 

 

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter