04.11.2011,  13:11:03 | 0 comentarii | 633 vizualizari
Vine decembrie, deci începe nebunia cererilor de la Casa de Pensii… / Actualul sistem de obţinere a biletelor de tratament favorizează „piloşii şi bogătaşii”
de Corneliu BRAN

Problema biletelor de tratament pentru pensionari nu este de azi, de ieri. Cum nici problema biletelor gratuite pentru C.F.R., care nu sunt livrate la timp vârstnicilor, nu este nouă. „Țara celor trei Guverne”, cum este azi numită România de forurile financiare internaţionale, nu a făcut mai nimic în acest sens, deşi corul de nemulţumiri este tot mai mare în fiecare an.

 

 

Cum mai avem o lună de zile şi iar va exista un potop de cereri la Casa de Pensii, pentru pensionarii care doresc să meargă în diferite staţiuni balneare pentru a-şi trata bolile şi pentru a se putea relaxa după un an stresant, încercăm să abordăm acest subiect din prisma unui pensionar. Care ne-a declarat că acest sistem de depuneri de cereri în luna decembrie este unul total aiurea şi favorizează, prin sistemul de relaţii şi pile şi prin lipsa de profesionalism a funcţionarilor de la casele de pensii, două clase de pensionari: cei cu pensiile mari şi cei „piloşi”.

Tiberiu Tomuş este un pensionar din Petroşani care a muncit o viaţă de om pentru a-şi întreţine familia. Mai mult, omul nostru a fost hărţuit în permanenţă şi marginalizat de oamenii fostului regim comunist, doar pe motiv că nu avea aceleaşi idei cu „tovarăşii”, din această cauză actualul pensionar suferind şi o perioadă de detenţie în închisorile comuniste. În momentul de faţă face parte din Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din Petroşani, unde are funcţia de casier. Acum, la 20 de ani de la căderea dictatorului Ceauşescu, Tiberiu Tomuş este destul de nemulţumit de vremurile pe care le trăim, în mod special de problemele legate de pensia destul de mică în raport cu munca prestată, de scandalul politic şi frământările financiar-economice pe care le traversează ţara, de lipsa de reacţie a autorităţilor locale la diverse propuneri sau probleme ale oamenilor, de nesim­ţirea parveniţilor îmbuibaţi care au acces pe scara socială prin tot felul de şmecherii şi hoţii, dar nu prin muncă cinstită. Dar una dintre cele mai mari nemulţumiri ale dumnealui rămâne chestiunea biletelor de tratament pentru pensionari: „Cei de la pensii ne scot ochii să facem cerere în decembrie pentru bilete la băi, iar biletele la băi vin doar pentru lunile friguroase (ianuarie, februarie, martie). Pentru lunile călduroase, din mai încolo, nu mai vin bilete pentru toată lumea. Vin doar prefe­-ren­ţial, doar pentru bogă­taşi sau în cercul lor de relaţii şi cunoştinţe. Doar acestora li se aprobă. Nouă, sărăntocilor, nu! Deşi am muncit cu toţii o viaţă, ne-am îmbolnăvit muncind, iar contribuţia am plătit-o la fel ca şi ceilalţi. De ce trebuie încurajat de către stat acest sistem? De ce trebuie depusă cererea în decembrie şi nu în mai, dacă vrei să mergi la băi în iunie, sau în august dacă vrei în septembrie? Ce este aşa de greu, că nu înţeleg, ca omul să-şi facă cerere la băi cu o lună-două înainte, dar nu cu 10 luni sau mai ştiu eu cât… Noi dorim ca să facem cerere şi în anul în care intrăm, în orice lună a anului. În acest fel ne putem face nişte calcule, ne putem pregăti de mers şi aşa mai departe. Or acum, omul face cerere în decembrie, pentru septembrie anul viitor, iar în mai moare, deci nu mai apucă biletul. Asta se vrea să moară omul şi să nu mai meargă?”, ne-a declarat Tiberiu Tomuş. În legătură cu biletele gratuite pentru tren, casierul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Petroşani, Tiberiu Tomuş, ne-a declarat: „Sunt profund nemulţumit de Casa de Pensii, care nu dă la timp biletele de transport pe calea ferată oamenilor noştri din cadrul Asociaţiei Deţinuţilor Politici. Nu odată s-a întâmplat, ci mai mulţi ani la rând. Sper ca anul acesta să nu mai întârzie aceste bilete, deoarece în luna ianuarie poate că oamenii vor să circule cu trenul şi nu au aceste bilete”.

Sperăm ca cine are urechi să audă şi să facă rectificările de rigoare. Cu cât mai repede cu atât mai bine, pentru că pentru aceşti oameni timpul e foarte preţios.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter