03.11.2011,  12:57:42 | 0 comentarii | 1171 vizualizari
Interviu cu colonel Dorin Ioan David, directorul Direcţiei Judeţene de Informaţii Hunedoara: / "Structurile sistemului de securitate naţională trebuie să-şi deschidă sincer uşile, iar societatea civilă trebuie să depăşească prejudecăţile"
de Ziarul Vaii Jiului

Serviciul Român de Informaţii a împlinit 20 de ani. O vârstă la care, ca şi în viaţa omului, au fost depăşite şi copilăria şi adolescenţa. Dincolo de discuţii şi păreri de tot felul, Serviciul Român de Informaţii se prezintă acum cu o nouă faţă, cu structuri moderne, un serviciu de informaţii adaptat la vremurile pe care le trăim. La ceas aniversar, am stat de vorbă cu nimeni altul decât şeful SRI-ului hunedorean, colonelul Dorin Ioan David.

Reporter: Se împlinesc douăzeci de ani de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii. O vârstă rotundă care înseamnă, în acelaşi timp, şi o perioadă complexă. Cum vedeţi instituţia astăzi în comparaţie cu cea din anii trecuţi?
Colonel Dorin Ioan David: Cei 20 de ani parcurşi de la momentul înfiinţării au reprezentat pentru Serviciul Român de Informaţii o perioadă de maturizare şi transformare, astfel încât astăzi se poate vorbi despre SRI ca fiind o instituţie de intelligence modernă, o instituţie fundamentală a statului român, un garant al securităţii naţionale şi, nu în ultimul rând, un partener viabil în sistemul de securitate euro-atlantic.
De asemenea, acest interval a presupus adaptarea Serviciului la mutaţiile generate de dinamica riscurilor şi ameninţărilor, evoluţia şi acumularea de expertiză în domeniu determinând transformarea acestuia într-o instituţie flexibilă, capabilă să răspundă competent provocărilor variate la adresa securităţii naţionale ceea ce reprezintă un atu strategic pentru România.
Reporter: La bilanţul prezentat de către George Maior, directorul SRI, acesta a subliniat faptul că instituţia a reuşit, de la an la an, să devină din ce în ce mai modernă, mai eficientă. Din punctul dumneavoastră de vedere ce au însemnat aceste modernizări, cum au contribuit la activitatea instituţiei şi care ar fi unele exemple din care să înţelegem această evoluţie?
Colonel Dorin Ioan David: Parcurgerea acestui proces de evoluţie, adaptare şi transformare a înregistrat finalitatea scontată, Serviciul Român de Informaţii fiind o instituţie solidă, capabilă să înţeleagă fenomenele care guvernează actualul mediu de securitate şi mecanismele de acţiune a actorilor ce gravitează în acest spaţiu şi, mai ales, să răspundă provocărilor de securitate specifice acestui secol XXI.
Am devenit o instituţie adaptată standardelor de performanţă impuse de comunitatea euro-atlantică, respectată de factorii de decizie ai statului, de partenerii externi şi, inclusiv, de opinia publică.
Anul 2010 reprezintă un an important atât pentru faptul că este un moment aniversar, cât şi pentru că marchează finalul procesului de transformare început în urmă cu patru ani. Cred că am reuşit să devenim un serviciu de informaţii eficient, flexibil, capabil să reacţioneze rapid şi, mai ales, o instituţie nu doar cu norme şi proceduri noi, ci şi cu o atitudine pro-activă şi cu o mentalitate nouă.
Reporter: Știm că în SRI sunt foarte mulţi tineri. Există o concurenţă mare între cei care vor să îmbrăţişeze şi să avanseze în cariera de ofiţer de informaţii? Mai exact, este căutată această carieră?
Colonel Dorin Ioan David: În urma parcurgerii acestor procese de transformare şi adaptare, la nivelul Serviciului, s-a născut actuala generaţie de ofiţeri de informaţii care face din SRI un loc de concentrare a cunoaşterii ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.
Instituţia noastră este formată din oameni preponderent tineri a căror medie de vârstă este de 36 de ani, ceea ce conferă energia instituţională necesară modernizării şi adaptării continue.
De asemenea, Serviciul acordă o importanţă deosebită atragerii specialiştilor de valoare, promovării şi dezvoltării profesionale. Deziderat important al serviciilor de informaţii, îmbinarea inteligenţei, practicilor creative şi a tehnologiilor avansate nu se poate realiza fără o investiţie majoră în resursa umană.
Reporter: Mai sunt unii oameni care insistă să facă comparaţie între SRI şi fosta Securitate. Ce le-aţi spune acestora pentru a-i convinge că între fostul serviciu secret din perioada comunistă şi SRI nu există nicio legătură?
Colonel Dorin Ioan David: Procesul de transformare a Serviciului Român de Informaţii a fost marcat şi de o serie de dificultăţi derivate din neracordarea cadrului legislativ la evoluţiile de securitate caracterizate prin dinamică şi imprevizibil, precum şi din asocierea frecventă cu fosta Securitate, asociere ce s-a repercutat direct şi pe termen lung asupra imaginii publice a SRI.
Prima misiune a Serviciului Român de Informaţii este Apărarea Constituţiei cu toate obligaţiile, drepturile şi libertăţile garantate de legea noastră fundamentală. Din această perspectivă SRI este un garant al ordinii democratice a statului român, o instituţie care-şi face datoria cu mijloacele specifice activităţii de informaţii.
Reporter: Luând în considerare tensiunile internaţionale care opun civilizaţiei o mulţime de grupări teroriste care sunt mijloacele prin care instituţia dumneavoastră, specialiştii ei, încearcă să prevină producerea unor atentate?
Colonel Dorin Ioan David: Perioada pe care o traversăm este una cotată ca extrem de solicitantă, situaţie datorată pe de o parte ameninţărilor ce trebuie gestionate, generate de criza economică, criminalitatea organizată, criminalitatea cibernetică, terorismul internaţional etc., şi, pe de alta, obligaţiilor ce ne revin de a susţine promovarea, prin informaţii corecte şi de calitate, a unor decizii cu impact major asupra obiectivelor de securitate ale României.
Rezultatele înregistrate sunt posibile datorită realizării unor operaţiuni complexe care presupun asumarea, de către ofiţerii Serviciului, alături de partenerii interne şi externi, a unor riscuri considerabile şi a unor sacrificii personale.
Reporter: Dacă ne puteţi spune măcar ca idee, ori ca date statistice, câteva din lucrurile deosebite cu care SRI-ul hunedorean se poate mândri, realizări sau acţiuni mai importante...
Colonel Dorin Ioan David: În plan local, Serviciul a dezvoltat relaţii fructuoase de cooperare cu celelalte instituţii ce fac parte din sistemul naţional de apărare şi securitate. De asemenea, am înregistrat o serie de rezultate pozitive în urma colaborării foarte bune cu factorii de decizie abilitaţi la nivel local şi cu organele de aplicare a legii.
Reporter: Se observă, în ultima vreme, o deschidere tot mai mare a Serviciului Român de Informaţii către public, lucru cu totul inedit. Ce acţiuni va mai organiza SRI pentru a deschide canale de comunicare cu societatea civilă, cu cetăţenii?
Colonel Dorin Ioan David: Formarea culturii de securitate intră în obligaţiile societăţii civile, dar şi a structurilor din sistemul securităţii naţionale, inclusiv a Serviciului Român de Informaţii. Este de datoria acestora să contribuie la creşterea calităţii informaţiilor publice care abordează teme de securitate naţională, într-o lumină clară, pragmatică şi raţională.
Pentru ca societatea civilă să devină un partener în formarea culturii de securitate este necesară o mişcare în dublu sens: structurile sistemului de securitate naţională trebuie să-şi deschidă sincer uşile, iar societatea civilă trebuie să depăşească prejudecăţile. Nu este un proces tocmai uşor, dar se poate realiza.
Un prim pas în acest sens a fost făcut de SRI prin organizarea, în anul 2008, a mesei rotunde Societate, Democraţie, Intelligence sau prin organizarea Summit-ului Tinerilor Atlantişti.
De altfel, Direcţia Judeţeană de Informaţii Hunedoara a organizat în anul 2009 două activităţi de comunicare publică, cu teme de maximă actualitate, ce au avut un impact pozitiv la nivelul societăţii civile şi al factorilor de putere din judeţ.
Bineînţeles, deschiderea instituţiei noastre către opinia publică incumbă respectarea unui principiu important: secretul trebuie dozat şi calibrat atent, în limite constituţionale care evită abuzurile, dar care protejează securitatea, respectând valorile fundamentale, etice ale ordinii de drept. Structurile de informaţii îşi pot câştiga, astfel, credibilitatea necesară pentru a beneficia de sprijin public pe termen lung, esenţial în munca ofiţerilor de informaţii aflaţi pe teren în căutare de suport şi surse bune, dar şi pentru a atrage vârfurile intelectuale ale societăţii civile, capabile să producă analiză şi prognoză la nivel înalt.
 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter