03.11.2011,  10:41:33 | 0 comentarii | 533 vizualizari
Povestiri din Cartierul Brăteanu (VIII)
de Ziarul Vaii Jiului
Veronica. 66 de ani. Accident vascular. A lucrat toată viaţa la lămpărie, la mina Lupeni, până când a făcut un accident vascular. Veronica s-a născut acum 66 de ani, la Lupeni. A fost căsătorită, dar soţul ei a divorţat de ea. Neavând copii, a rămas în grija rudelor. Dar cum este imobilizată la pat, şi are nevoie de îngrijire şi supraveghere permanentă, rudele au luat hotărârea de a o aduce la Centru unde este din anul 2003.
Victor. 86 de ani. Handicap congenital. S-a născut acum 86 de ani cu un handicap congenital puternic. Este în Centru din anul 1999. Are mintea unui copil de 2 ani. Pentru că dl. Victor, efectiv, nu ştie să facă nimic, are nevoie tot timpul de îngrijire şi atenţie. Îi plac lucrurile foarte colorate şi singurele lui momente de fericire adevărată sunt atunci când familia îl mai vizitează din când în când. 
Martin şi Ion. Doi prieteni harnici. Povestea lor este una interesantă şi frumoasă în acelaşi timp. Ei sunt exemplul perfect că prietenia şi dragostea pentru cel de lângă tine nu au limite şi nu se uită la handicapul pe care îl ai. Ei sunt „hărnicuţii” Centrului. Unde e nevoie de o mână de ajutor, hop!,  apar şi ei. Fie că e vorba de curăţat cartofi sau de cărat haine murdare. Ei sunt diferiţi şi, în acelaşi timp, asemănători. Dl. Martin s-a născut acum 71 de ani, în Petrila, şi este în Centru din anul 1995. În ciudat aparenţelor, este un om citit, a făcut şcoala la ruşi. Cu timpul, boala lui s-a agravat şi acum suferă din punct de vedere neuropsihic. Este un bărbat mic de statură şi şchiop, dar are un suflet mare şi este foarte credincios. Dl. Martin a văzut că nu are sens să îţi plângi de milă şi să îţi aştepţi sfârşitul şi îşi continuă viaţa cum poate el. Åži-a făcut chiar şi o prietenă în Centru, de care are grijă, o ajută să meargă, se plimbă de mână prin Centru şi tot timpul sunt ocupaţi cu ceva. Dragostea nu are limite şi nici vârstă, deşi ei păstrează distanţa şi bunul-simţ. Dl. Ion s-a născut acum 71 de ani la Lupeni şi este în Centru din anul 1995.
El şi dl. Martin sunt de nedespărţit, mai ales că sunt şi colegi de cameră. Dl. Ion este surdomut şi nu are pe nimeni în afară de prietenul lui. Åži, deşi dl. Martin are prietenă, nu îl deranjează foarte tare, şi nu îl opreşte să îi iubească pe amândoi aşa cum poate şi ştie el.
Mariana. 80 de ani. Pisicaru şef. Iubeşte păpuşile. S-a născut acum 80 de ani în Petroşani. A fost femeie de serviciu la o şcoală, fiind o persoană foarte activă, nu a fost căsătorită şi nu are pe nimeni. La bătrâneţe şi-a dat seama că nu poate să se descurce de una singură.
Åži-a vândut casa şi tot ce avea prin ea şi a venit de una singură la Centru, unde este din anul 1999. Singurele ei plăceri sunt păpuşile de pluş şi pisicile pe care le iubeşte şi are grijă de ele într-un mod obsesiv, de unde şi-a luat porecla prin Centru de „pisicarul şef”. 
Ana. 90 de ani. Luptă în contra bătrâneţii. Este o femeie mică de statură şi iute de picior. Ana s-a născut acum 90 de ani, în Petroşani, şi a fost toată viaţa frizeriţă. Când a ajuns-o şi pe ea bătrâneţea şi-a pierdut vederea. Neavând familie care să aibă grijă de ea, ajutată de o vecină, şi-a vândut casa cu tot de prin ea şi şi-a făcut actele pentru Centru, unde a ajuns în anul 2001. D-na Ana este singură. Nu are pe nimeni care să o viziteze, mai venea din când în când vecina ei prin vizite dar, de câţiva ani, vizitele au încetat. D-na Ana este foarte sfătoasă, şi are ca duşman declarat bătrâneţea şi învaţă pe toată lumea cât de grea şi de urâtă poate fi ea.
Eugenia. 95 de ani. Aristocrată. S-a născut acum 95 de ani, în judeţul Bacău. Provine dintr-o familie aristocrată. Soţul ei a fost judecător, o figură importantă a oraşului Bacău. Dar, după ce soţul ei a murit, s-a decis să vină în Valea Jiului la fiica ei, care se stabilise aici. După o perioadă în care lucrurile nu au mers foarte bine între ele, d-na Eugenia a decis că cel mai bine pentru ea ar fi să vină în Centru, unde e din anul 2008. D-na Eugenia este o femeie sofisticată care încă şi-a păstrat stilul strict de viaţă (de exemplu, mănâncă de foarte multe ori numai banane). De când este în Centru nu a fost niciodată vizitată de fiica ei.
Vasilică. 68 de ani. Telespectator. Născut în urmă cu 68 de ani, în judeţul Galaţi, a venit în Valea Jiului de tânăr să îşi găsească ceva de muncă. Foarte mult timp a lucrat în Petrila la Pod-fabrică, la fabrica de cărămizi. Încetul cu încetul, a pus ban peste ban şi s-a hotărât să se stabilească definitiv în Valea Jiului. Însă s-a îmbolnăvit şi, neavând pe nimeni, a fost nevoit să trăiască singur în mizerie până când Serviciul de asistenţă socială de pe lângă Primăria Petrila i-a făcut actele necesare şi l-a adus la Centru, unde este din anul 1991. La început era activ, mai făcea treabă, nu se ascundea nici măcar de muncile grele pentru un om bolnav, cum ar fi tăiatul lemnelor. Dar acum, dl. Vasilică este imobilizat la pat, nu se mai poate mişca deloc, necesită îngrijire 24 de ore din 24. Singura lui bucurie, singurul lucru care îl mai poate înveseli este televizorul care îl mai ajută să treacă peste boala şi singurătatea care îi macină bătrâneţea.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter