03.11.2011,  19:57:54 | 0 comentarii | 449 vizualizari
“Chenli” sau cum Primăria Vulcan nu poate trăi fără impozite şi taxe locale majorate
de Gheorghe OLTEANU

Ultima şedinţă din anul trecut a Consiliului Local al municipiului Vulcan a început bine. Și s-a terminat cu o veste care, din cauza unei gafe verbale, a stârnit zâmbete. Veţi vedea la urmă despre ce-i vorba. Cele şaisprezece proiecte de hotărâre au trecut ca pe apă. Primarul Gheorghe Ile trebuie să-şi fi făcut cruce cu limba-n cerul gurii după ce consilierii au fost de acord cu mărirea cu 20 la sută a nivelului taxelor şi impozitelor locale pe 2010.

 

Proiectul acesta 

a fost primul în dosarul de şedinţă. E posibil ca acela care-i semnează nota de fundamentare, recte Gheorghe Ile, să fi avut, la început, un pic de teamă. Trece? Nu trece? Asta, fiindcă, în noiembrie, un consilier a lansat o propu­nere acceptată de colegii lui: să o amânăm, ca să vedem ce mai fac şi alţii. A venit şedinţa din decembrie în care s-a votat pentru. Se vede treaba că aleşii noştri locali s-au uitat doar la cei care au umblat la taxe şi impozite. În sensul că le-au făcut mai mari.

 

Taxele şi impozitele 

plătite pentru 2010 de către constribuabilii locali vulcăneni au crescut cu douăzeci de procente. Asta înseamnă că, la 100 de lei, vechiul milion, mai adăugăm 20 de lei, două sute de mii, faţă de anul trecut. Edilii locali le tot spun vulcănenilor că-i nevoie de bani. Pentru aia, pentru ailaltă, pentru mai nu ştiu ce. Dar ştiţi dumneavoastră,  stimaţi concitadinii, pe ce s-au dus banii din taxe şi impozite locale în anul 2007, bunăoară? Nu? Vă spun eu atunci. În 2007, aşadar, la bugetul local s-au adunat, din impozitele şi taxele pe proprietate, terenuri, clădiri plătite de persoanele juridice şi fizice, 2.186.003 de lei. Noi. Eu nu le zic RON-i, fiindcă nu-mi place cum sună. Cu suma asta de bani, aproape 22 de miliarde de lei din cei vechi, s-au plătit cheltuielile cu personalul din Primăria Vulcan! Care, de fapt, au fost de 2.275.776 de lei. Mai mari, deci, decât birul adunat de pe popor. De unde s-a pus diferenţa? Nu ştiu, întrebaţi-i pe aleşi.

 

Nu vă vine să credeţi? 

Atunci continui cu ce s-a petrecut cu banii din taxele şi impozitele locale din 2008. Când, în buget, ar fi trebuit să intre 5.138.651 de lei, dar s-au adunat numai 3.546.152 de lei. Din această ultimă sumă, 1.592.489 de lei fiind bani recuperaţi din taxele şi impozitele neplătite în anii anteriori. 2.976.141 de lei, aproape treizeci de miliarde din cei 3.546.152 de lei, treizeci şi cinci de miliarde şi ceva pe limba veche, s-au dus pe cheltuieli salariale publice, pe contribuţii şi tichete-cadou. Nu am pus la socoteală cheltuielile de deplasare, bunuri şi servicii. Care, şi astea, adunate, ajung la 499.500 de lei. Una peste alta, în 2008 Primăria municipiului Vulcan a cheltuit 6.302.699 de lei. Sunt cifre pe care nu le-am scos din burtă, ci pe care le-am luat din documente oficiale. Semnate de însuşi domnul primar Gheorghe Ile.

 

Acum să vă descreţesc un pic frunţile 

cu vestea despre care v-am pomenit la început. La ultimul punct al şedinţei, la „Diverse”, primarul Gheorghe Ile le-a spus consilierilor despre cadoul primit de copiii de la clubul „Șansa”. E vorba de „şaisprezece calculatoare de la Bil Ghei”, a grăit domnul primar, fără să sesizeze zâmbetele şi comentariile răutăcioase ale câtorva consilieri locali. Gândesc că nu mai trebuie să vă spun de ce. V-aţi dat singuri seama. Pe mine gafa asta verbală m-a dus cu gândul cu ani în urmă. Când era la modă un mare hit, „Without You” („Fără Tine”) al lui Harry Nilsson. Căruia nimeni nu-i zicea aşa, ci „Chenli”. După refrenul din cântec „I can’t live...” („Nu pot trăi...”). Ba, ca să dea mai pe englezeşte, unii îl scriau „Ken Lee”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter