03.11.2011,  10:35:49 | 0 comentarii | 466 vizualizari
În timp ce ministerul se face că plouă şi oferă tot felul de scuze de adormit copiii, / Doctoranzii înscrişi în Programul „Socrates” aşteaptă cu disperare banii pe burse
de Corneliu BRAN

Programul european SOCRATES oferă şi studenţilor din România posibilitatea să studieze în universităţi din Europa, pe o perioada de maximum 12 luni, cu recunoaşterea disciplinelor studiate, în acord cu sistemul de credite transferabile.

Exact 20 de doctoranzi de la Universitatea din Petroşani sunt înscrişi la acest program. Conform tuturor datelor, ei ar fi trebuit să primească pentru aceasta o bursă, echivalentul a aproximativ 450 de euro (1.870 lei). Spunem „ar fi trebuit” deoarece lucrurile nu stau întocmai aşa… Ceea ce dovedeşte că ministerul una scrie pe hârtie şi alta face, chiar dacă banii provin din fonduri europene şi nu de la bugetul statului.
Harababura ce caracterizează acest minister ar trebui să-i dea serios de gândit ministrului Funeriu, apropo de micile „războaie” începute cu profesorii, în care dumnealui încearcă să arate că doar cadrele didactice sunt de vină, iar ministerul nu. Mai bine ministrul s-ar concentra pe partea administrativă şi organizatorică a unităţilor de învăţământ decât pe latura politică. Cel puţin aşa i-ar sta bine unui ministru adevărat al educaţiei. Prof. univ. dr. Eugen Cozma, şeful catedrei de Inginerie minieră şi securitate în industrie de la Universitatea  Petroşani, susţine că în momentul de faţă, din cauza degringoladei care a cuprins ministerul de resort, bursele pentru cei 20 de doctoranzi n-au mai ajuns. Penibilul situaţiei este că o parte dintre aceşti studenţi au apucat să plece la unităţi de învăţământ din Franţa sau Italia pe baza că vor primi aceşti bani, iar acum trebuie să se susţină practic doar pe banii proprii, aşteptând nişte bani care cine ştie când vor mai veni.  „Ca şi în alte facultăţi şi la noi se derulează Programul Socrates, care prevede burse pentru doctoranzi. Însă situaţia a ajuns de-a dreptul jenantă anul acesta. Motivul invocat de cei de la Bucureşti este unul de nimic: din cauză că s-ar fi schimbat un director de departament de la minister, care se ocupa de această problemă, doctoranzii bursieri au rămas în momentul de faţă cu bursa pe hârtie, în timp ce banii mai aşteaptă! Se promite în fiecare lună, ba chiar săptămână, că se rezolvă, dar, de la 1 octombrie 2009 şi până la sfârşitul lunii mai 2009, încă nu s-a rezolvat nimic. Nu ştiu ce se întâmplă, cum nu ştiu nici studenţii noştri. Nici nu ştiu ce să mai spun. Eu am tot făcut apel la minister, am tot întrebat… Mi s-a tot spus că s-au omis să se întocmească, în prima fază, nişte acte, apoi că s-a lucrat la ele şi că se rezolvă. Dar de rezolvat încă nu s-a rezolvat nimic. Gravitatea situaţiei constă în faptul că unii dintre cei care erau siguri că vor primi aceste burse sunt deja plecaţi în străinătate, în Franţa, la Nancy şi în Italia, la Torino. Aceşti doctoranzi sunt acolo de ceva timp, dar cum nu au primit deloc aceşti bani, stau acolo pe banii lor. De câteva luni de zile aşteaptă aceşti bani, unii dintre ei au ajuns chiar disperaţi, pentru că nu este uşor ca român să stai pe banii tăi în străinătate atâta vreme”. Programul Socrates şi bursele aferente acestuia se finanţează din fonduri europene. Bursa este de 1.870 lei, iar în cazul celor plecaţi la instituţii de învăţământ superior din străinătate ea se dublează.  „Sunt grupate mai multe universităţi din ţară la acest program. Universitatea Petroşani este grupată cu universităţile din Baia Mare şi Ploieşti. Universitatea din Petroşani are înscrişi în program 20 de absolvenţi de facultate, 10 înscrişi în anul universitar 2008-2009 şi alţi 10 în anul în curs, 2009-2010”, ne-a mai declarat profesorul Eugen Cozma.
 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter