29.10.2011,  16:49:50 | 0 comentarii | 451 vizualizari
La Vulcan, despre reducerea cheltuielilor cu acţiunile cultural-sportive / De la 475.000 de lei la 334.000 de lei sau cum s-a îndreptat o aberaţie
de Gheorghe OLTEANU

Cum probabil vă amintiţi - fiindcă am scris despre asta, în comisia de specialitate a Consiliului Local al municipiului Vulcan discuţiile nu s-au încheiat cu un punct de vedere comun. Aşa se face că “proiectul de hotărâre privind aprobarea programului acţiunilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive şi de agrement pentru anul 2011” a ajuns în şedinţa din 27 ianuarie a.c. însoţit de două tabele.
 
Primul, aşa cum a fost
pus în mapa de şedinţă, este semnat de consilierii Tudorel Cărăşel (PNL), Cristian Merişanu (PSD) şi Simion Spiridon (PSD), acesta din urmă fiind şi preşedintele acestei comisii. Pe tabelul dumnealor apar doar numele acţiunilor cultural-sportive, data la care este programată să se desfăşoare fiecare, dar fără suma de bani de care acţiunea ar urma să beneficieze, pentru a fi înfăptuită. De fapt, nu apare nici suma totală de bani - 475.000 de lei (patru miliarde şapte sute cincizeci de milioane din cei vechi) - care ar fi fost repartizată acestor acţiuni.
 
Pe celălalt tabel,
pe care se văd semnătura domnului consilier Pompiliu Barbu şi cea a doamnei consilier Eugenia Bărbiţă, ambii PD-L, găsim, la sfârşit de tot, şi suma întreagă de 475.000 de lei, dar şi pe cele alocate fiecărei acţiuni în parte. S-a ajuns la asta, deoarece consilierul PSD Simion Spiridon (în foto), susţinut de ceilalţi doi colegi ai lui din comisie, nu a fost de acord ca unei acţiuni sau alteia să i se acorde din start o anumită sumă de bani. Dumnealui a propus ca, mai întâi, să se vină cu un proiect de hotărâre privind acţiunea respectivă, şi doar după aceea organizatorilor acesteia să li se dea banii necesari, în vederea desfăşurării ei.
 
Deşi, până la urmă,
în plenul consiliului local amendamentul său a căzut, domnul Simion Spiridon a rămas fidel ideii sale. Fapt care s-a observat la sfârşit de tot, când, proiectul de hotărâre fiind supus la vot, domnia sa s-a abţinut hotărât. Nu greşesc dacă spun că mai bine de două ore şi-au dat cu părerea consilierii locali în privinţa acestui proiect de hotărâre.
 
La care au fost făcute 
observaţii pertinente. Cum este aceea a doamnei consilier local PD-L Malvine Socaci. Care pe bune s-a mirat cum de omagiul adus poetului Mihai Eminescu a fost programat în zilele de 8 şi 9 mai, “în această struţo-cămilă care cuprinde festivalul de folclor şi de muzică uşoară pentru copii şi tineret şi festivalul de arte frumoase”. Când, o ştie şi ultimul elev cu cinci la română, poetul a plecat la cele veşnice în ziua de 15 a lunii iunie. “Fie că li se va da ceva pentru asta, fie că nu, a fost de părere doamna profesoară, elevii liceului vor marca evenimentul în centrul de documentare al colegiului, aşa cum au făcut-o şi în 15 ianuarie, data naşterii lui Eminescu”.
 
După ce s-a făcut 
un pic ordine în “ghiveciul” programului acţiunilor, în sensul că unele au fost incluse în programul nedeii vulcănene, s-a ajuns la bani. La acest punct, cel care a vorbit la obiect a fost consilierul PRM Ioan Dorel Șchiopu. Care a sesizat că este mai puţin important faptul că pe tabel apar sau nu sume, ci mai interesant de văzut este suma de aproape cinci miliarde de lei alocată acestui gen de acţiuni. Jenant de mare într-un an în care criza financiară îi arde rău de tot la buzunar pe vulcăneni. “Consider că este o sumă nepotrivită, şi-a argumentat el punctul de vedere. În 2009 s-au alocat 334.000 de lei, în 2010 suma a crescut la 455.000 de lei, iar acum, în 2011, aceasta a ajuns la 475.000 de lei. Total nepotrivită“. Și a propus ca suma din 2011 să fie egală cu aceea care s-a alocat în 2009: 334.000 de lei. Trei miliarde trei sute patruzeci de milioane de lei vechi. “Asta, pentru că acţiuni culturale şi artistice se pot face şi cu bani puţini”, a considerat peremistul Ioan Dorel Șchiopu.
 
Credeţi sau nu,
dar amendamentul lui Ioan Dorel Șchiopu a trecut, fiind votat şi de către consilierii PD-L. Ceea ce pe unii i-a dus cu gândul la faptul că această problemă a fost acceptată dinainte de primarul Gheorghe Ile, atunci când, cu o zi înainte, a discutat între patru ochi cu Ioan Dorel Șchiopu. Acceptată, desigur, cu condiţia ca şi consilierul să-l susţină cu votul lui la proiectul cu organizarea poliţiei locale. S-a discutat mult de tot şi referitor la apariţia sau nu a fiecărei sume de bani în dreptul acţiunii programate. Fiecare tabără şi-a susţinut punctul ei de vedere. Până la urmă, s-a ajuns la părerea că aceasta trebuie să fie evidenţiată dinainte. Fiindcă există doar câteva zile, la sfârşit de lună, când se pot face plăţi. Eliberarea banilor doar în urma votării unui proiect de hotărâre cu acţiunea respectivă ar pune în pericol însăşi desfăşurarea ei. Bun, odată pusă la punct şi chestia asta, ce trebuie făcut mai departe este treaba comisiei de cultură-sport. Adică suma de 334.000 de lei, propusă de Ioan Dorel Șchiopu şi aprobată de consilieri, să fie defalcată pe fiecare acţiune în parte.
 
“Consider că este o realizare,
- mi-a zis, după şedinţă, consilierul local Ioan Dorel Șchiopu -, pentru că este întâia oară, în ultimii ani, când s-a aprobat reducerea cheltuielilor la acest gen de acţiuni. Cheltuieli care mie mi s-au părut exagerate, mai ales că au tot crescut nesimţit de mult în aceşti ani de criză. Practic, este o îndreptare a aberaţiei din 2010 când s-au alocat în plus 1,2 miliarde de lei faţă de 2009”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter