06.11.2011,  13:20:07 | 0 comentarii | 386 vizualizari
Comisarul şef Titel Brăgaru – comandantul Poliţiei municipiului Petroşani: / “Colectivul Poliţiei municipiului Petroşani este numărul unu în judeţ şi acolo trebuie să rămână”
de Corneliu BRAN

- Domnule comandant, sunteţi mai nou aici, la poliţia din Petroşani. Vă rugăm să ne spuneţi cum aţi găsit situaţia la instituţia pe care acum o conduceţi?

- Da, în primul rând vreau să salut toţi cititorii ziarului dumneavoastră! E adevărat, sunt mai nou, doar din data de 1 ianuarie 2009, când am fost numit şeful Poliţiei municipiului Petroşani. În ceea ce priveşte situaţia operativă şi problemele găsite la Petroşani, în primul rând vreau să-i mulţumesc domnului Florin Nicolae, fostul comandant, care s-a pensionat, pentru profesionalismul cu care a condus această instituţie. Apoi, vreau să le mulţumesc colegilor mei actuali, care sunt un colectiv foarte bun. Dar am găsit şi lucruri pe care acţionăm acum, punctual, în activitatea pe care o desfăşurăm, ce ţin de situaţia operativă. Ce pot să vă spun în momentul de faţă este următorul aspect, cred că prin activităţile şi acţiunile pe care le desfăşurăm stăpânim o parte a situaţiei operative şi credem că cetăţeanul din municipiul Petroşani are siguranţa că poate să se plimbe pe stradă liniştit.

- Înainte să veniţi aici, aţi fost comandant şi la poliţia din Vulcan. Puteţi să faceţi o comparaţie între cele două secţii de poliţie?

- La Petroşani este o situaţie operativă mult mai complexă, indiscutabil, faţă de Vulcan. Deoarece Petroşaniul este ca o capitală a Văii Jiului, folosesc termenul ăsta, unde absolut toată lumea vine, sub o formă sau alta, pentru diferite probleme, motive, cumpărături. Asta aduce şi acea specificitate a Petroşaniului şi a situaţiei operative. Clienţii noştri vin din toată Valea Jiului.

- Credeţi că cetăţeanul de rând este mulţumit de activitatea poliţiştilor petroşeneni? La ce să se aştepte cetăţeanul de rând de la poliţiştii din Petroşani pe viitor? Va avea oare siguranţă mai mare şi cetăţeanul din Aeroport, sau din alt cartier mai îndepărtat de centru?

- Cred că cetăţenii din municipiul Petroşani, în medie sau în marea lor majoritate, sunt mulţumiţi de activitatea poliţiei din municipiu. Există o operativitate extraordinar de bună la poliţia noastră, există o colaborare extraordinar de bună cu Parchetul Petroşani – lucru care duce la rezolvarea dosarelor penale într-un termen real şi cât mai scurt posibil – iar cetăţeanul din Aeroport, când are o problemă, este rugat să apeleze cu încredere la poliţia Petroşani, prin acel apel de urgenţă 112. Noi avem situaţii în care de obicei – şi este şi o dispoziţie în acest sens – trebuie să ajungem la faţa locului, acolo unde suntem solicitaţi, undeva sub 10 minute. Sunt situaţii în care putem ajunge cu puţin peste 10 minute, dar, în general, se ajunge undeva sub 10 minute, chiar şi mai puţin în unele cazuri.

- Să trecem şi la câteva întrebări mai incomode, ca să spunem aşa… Ce aţi găsit rău, sau în neregulă, la Poliţia municipiului Petroşani?

- “Rău” nu am găsit nimic, pentru că nu poţi să spui că ai găsit ceva rău la o poliţie de municipiu care a fost printre primele locuri pe judeţ cam tot timpul. Sunt nişte chestii punctuale de activitate, care au fost identificate a nu fi aşa cum trebuie şi pe care deja am acţionat. Dar nu poţi să spui că la o poliţie care este pe primul loc în judeţul Hunedoara mai poţi găsi ceva rău… Media pe toată activităţile e bună, dar se poate acţiona şi mai bine de-atât pe toate planurile pe care noi le desfăşurăm. De altfel, noi am început o acţiune, “Strada 2009”, coordonată de Ministerul de Interne, în care avem desfăşurate activităţi vizavi de barurile care ne făceau nouă probleme privind ordinea şi disciplina publică. Prin colaborarea cu primăria am redus acele programe de funcţionare pentru barurile de noapte respective, care ne făceau greutăţi, cu precizarea că ne făceau probleme în primul rând datorită scandalurilor, dar şi din cauza unor alte activităţi ilicite care se desfăşurau acolo.

- Au apărut consumatorii “profe­sionişti” de droguri şi la Petroşani?

- Sunt droguri şi pe la noi, dar vreau să precizez că nu sunt droguri de risc, din fericire Valea Jiului şi Petroşaniul se înscriu într-o aceeaşi medie. Nu sunt bani mulţi şi, deci, nu există posibilitatea achiziţionării de droguri de risc. Din păcate, Valea Jiului, deci şi Petroşaniul, se înscriu în trendul cu consumul de ketamină, cu precizarea că colegii noştri de la Crimă organizată desfăşoară intense activităţi pe această temă, în Petroşani şi în toată Valea Jiului.

- Domnule comandant, când veţi rezolva două probleme pe care noi ziariştii le-am tot scris, de ne-am plictisit? Parcările ilegale, ar fi prima dintre ele… Exemple concrete: în faţa magazinului Jiul, pe Bulevard în mai multe zone, lângă piaţă, ba chiar şi lângă trecerea de pietoni din faţa Poliţiei municipiului, spaţii verzi în cartiere…

- Datorită competenţelor care s-au dat poliţiei comunitare, vor veni şi ei în sprijinul nostru printr-un compartiment de poliţie rutieră. Deci, vor avea şi ei competenţe pe parcări, practic activităţile pe această temă se vor dubla, vor fi atât ale poliţiei cât şi ale poliţiei comunitare. Suntem acum într-o reorganizare a Ministerului de Interne şi a I.G.P.R.-ului în special, în care una dintre propuneri este ca poliţia rutieră să revină înapoi la poliţiile municipale şi orăşeneşti, sub directa comandă a şefului poliţiei din localitatea respectivă. Problema pe care mi-aţi spus-o este şi una de educaţie din partea fiecărui conducător auto. Dacă un conducător auto vede semnul cu staţionare interzisă şi totuşi parchează, cetăţeanul respectiv sfidează orice regulă de bun-simţ şi de bună conduită… Vom acţiona punctual pe această problemă, eu vă garantez că vom acţiona fără a ţine cont de numele sau de funcţia celui care parchează în locuri nepermise. Atâta timp cât voi sta la Petroşani, vă garantez că, indiferent de numele celui care a parcat ilegal, se vor lua măsuri legale de stopa acest fenomen. Mi se pare absurd ca cineva să uzeze de numele lui sau de o funcţie pentru a parca ilegal maşina prin tot municipiul. Sunt lucruri care nu trebuie acceptate.

- A doua chestiune despre care s-a tot scris este problema pieţei. Circulă prin piaţă tot felul de “vânzători ambulanţi”, care mai de care mai “pestriţi”, din mai multe puncte de vedere, cred că înţelegeţi la ce ne referim… Chiar nu se pot stopa tot felul de astfel de oameni, care agasează cetăţenii, vârându-le sub nas tot felul de obiecte, marea majoritate a acestora fără acte de provenienţă?

- Cu piaţa chiar nu aţi remarcat ceva schimbări, eu zic că sunt…

- Am remarcat ceva, dar foarte puţin deocamdată…

- În piaţă s-au făcut o serie de acţiuni ale poliţiei, urmează să se mai facă, nu putem garanta că în Piaţa “Centrală” Petroşani va fi totul perfect… Dar încercăm prin activităţi specifice şi prin alte metode operative ale noastre să limităm aceste mici activităţi ilicite de vânzări de telefoane, sau de vânzări de ţigări netimbrate…

- Nu numai acestea, ci şi vânzări de obiecte furate, probabil, din tiruri, pe care anumiţi “texani”, veniţi de prin alte părţi ale ţării, care s-au aciuat aici, le flutură prin piaţă…

- Sunt chestiuni pe care le ştim, din nou vă spun că împreună cu poliţia comunitară, care va avea componentă şi pe această activitate, vom încerca să le diminuăm. Și mă gândesc aici că o prezenţă, aproape zilnică, prin piaţă a oamenilor noştri şi a celor de la poliţia comunitară va stopa aceste activităţi ilicite. Știţi că pe vremuri era un poliţist desemnat, care răspundea doar de piaţă. Fiind prezent tot timpul acolo, aceste fenomene nu existau pe-atunci la nivelul la care sunt acum. Cred că aceasta este ideea cea mai bună, prezenţa poliţiştilor în permanenţă prin piaţă, asta în funcţie şi de posibilităţile logistice pe care le avem în momentul de faţă.

- Cum staţi cu NUP–urile la Poliţia municipiului Petroşani?

- Soluţiile de “neîncepere a urmăririi penale” sunt propuse de noi şi acceptate şi dispuse de Parchetul Petroşani. Numărul lor depinde din ce punct de vedere privim situaţia. Pentru că multe din reclamaţiile care se depun la poliţia din Petroşani sunt infracţiuni de lovire, de ameninţare, care sunt la plângerea prealabilă. Pe parcursul cercetării, oamenii se pot împăca şi atunci soluţia este clară, aceea de neîncepere a urmăririi penale.

- Dar pentru cazurile mai grave?

- Nu avem cazuri grele în care să propunem neînceperea urmăririi penale, atât pe economic, cât şi pe judiciar.

- Din punctul dumneavoastră de vedere cum ar trebui să arate poliţistul modern?

- Din punctul meu de vedere, poliţistul modern trebuie să fie un poliţist corect, instruit, educat şi un om care ştie să se adapteze la dinamismul societăţii civile. 

- Sunteţi de acord cu politizarea Poliţiei Române?

- Nu înţeleg termenul de “politizare”.

- Aţi văzut ce s-a întâmplat şi cu alegerea ministrului de la Interne, sau au fost multe alte exemple în cadrul ministerului, sau a secţiilor de poliţie judeţene sau municipale, în care unii comandanţi au fost numiţi pe funcţii pur şi simplu doar pe criterii politice şi mai puţin profesionale…

- Un ministru face parte din Guvernul României, care ţine deci de latura politică. Este normal să fie ales pe criterii politice, inclusiv echipa managerială, nicio problemă. Dar mai în jos, pe scara ierarhică, eu nu reţin să fie implicaţii politice în nominalizări… În poliţie este nevoie de profesionişti, de oameni neutri. Prin statutul poliţistului noi suntem neutri, nu avem voie, se specifică foarte clar acest lucru, să avem implicaţii politice. E contrar deontologiei profesionale ca un poliţist să fie implicat politic. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter