03.11.2011,  10:44:30 | 0 comentarii | 533 vizualizari
Povestiri din Cartierul Brăteanu (VII)
de Ziarul Vaii Jiului

Ion. 81 de ani. Oligofrenie gr. II. Ion s-a născut acum 81 de ani în judeţul Hunedoara, prin zona Å¢ării Haţegului. D-lui Ion viaţa nu i-a dat nicio şansă. S-a născut cu oligofrenie de gradul II. De aceea nu poate vorbi absolut deloc, iar de auzit aude foarte rău.

Când era tânăr, a lucrat pe la C.A.P.-urile din zonă, unde îngrijea animalele. Fiind tăcut şi nebăgat în seamă de oameni, dl. Ion a fost întovărăşit toată viaţa numai de animale, alături de care şi-a găsit liniştea sufletească. Timpul a trecut şi dl. Ion a îmbătrânit, pierzându-şi puterile. Singura persoană care îl putea ajuta la bătrâneţe era sora lui, dar nici ea, fiind bătrână şi neputincioasă, nu a reuşit să aibă grijă de bătrânul cu minte de copil. Astfel că în anul 2001 dl. Ion a ajuns la Centru, unde, la început, nu i-a fost uşor. A simţit el că aici nu mai este „casa” lui, iar primele luni au fost grele pentru omul mărunţel şi adus de spate.

Mintea lui inocentă nu a putut înţelege că aici, în Centru, oameni specializaţi vor putea să aibă grijă de el şi de nevoile lui. Astfel, dl. Ion făcea crize în fiecare zi, îşi arunca hainele de pe el, urla, se culca pe jos în mizerie. Dar, treptat, lucrurile s-au liniştit. Åži dl. Ion îşi continuă viaţa, singur, nevizitat de nimeni. Însă, îngrijit cum se cuvine şi iubit aşa cum ar trebuit să fie iubit orice om.


Anica. 66 de ani. Alzheimer. În urmă cu  66 de ani, undeva prin judeţul Iaşi, s-a născut Anica. Ea şi soţul ei sunt din acelaşi sat. S-au căsătorit de tineri. Au făcut şi un copil. Împinşi de greutăţile vieţii, au decis că ar fi mai bine pentru familia lor să vină în Valea Jiului, unde soţul ei putea să se angajeze la mină. Viaţa lor a mers bine până când d-na Anica s-a îmbolnăvit de Alzheimer. Din păcate, familia ei a încercat cât a putut să aibă grijă de ea. Cum însă un bolnav de Alzheimer are tot timpul nevoie de atenţie şi permanentă supraveghere, a decis că cea mai bună soluţie pentru ea ar fi un Centru, unde d-na Anica ar putea fi îngrijită cum se cuvine.

Aşa se face că în anul 2008, chiar în ajun de Crăciun, d-na Anica a păşit pentru prima oară în curtea înzăpezită a Centrului. D-na Anica nu este singură, familia nu a abandonat-o, din partea băiatului are o nepoată care e studentă la medicină, unde, poate, s-a dus să găsească pe viitor un leac pentru boala bunicii ei. D-na Anica este vizitată tot timpul de familie. Din păcate, nu recunoaşte pe nimeni în afară de soţul ei. Paradoxal, când îşi vede soţul, în loc să fie fericită, mai mult se întristează, iar prezenţa lui parcă o deranjează. Nu în mod negativ, dar sărmana femeie poate îşi aduce aminte că a avut şi ea odată o viaţă şi o familie şi acum ea stă departe de ei. 


Maria. 69 de ani. Tulburări de personalitate. S-a născut acum 69 de ani în judeţul Cluj. A fost căsătorită, dar soţul a divorţat după ce d-na Maria a început să aibă tulburări de personalitate. D-na Maria a suferit încă de mică, problemele ei apărând imediat după ce s-a născut băiatul ei. După ce băiatul a luat-o pe căi greşite, a pierdut contactul cu realitatea. După câteva scandaluri violente, d-na Maria a ajuns la Zam. Aici a stat internată doi ani. A ajuns în Centru în anul 2005. Actele i-au fost întocmite de personalul de la Zam. D-na Maria este o femeie mărunţică şi cochetă. Tot timpul are unghiile făcute şi părul vopsit. E clar că-i place să se îngrijească. Nu ai spune că, de când a ajuns în Centru, nu a fost vizitată de nimeni. Niciodată. Acum singura ei preocupare sunt florile, care îi plac foarte mult. Majoritatea florilor din Centru sunt îngrijite şi dădăcite de ea.


Gizela. 84 de ani. Primul asistat. Este primul beneficiar care a ajuns în Centrul din Lonea. S-a născut acum 84 de ani, în Lupeni. Este aici din anul 1979, adică de 31 de ani. Este singură pe lumea aceasta, unicele ei rude au fost fraţii ei, care au murit între timp. D-na Gizela s-a născut cu probleme psihice şi singurele fiinţe care au fost alături de ea au fost animalele, de care are şi acum grijă şi le iubeşte nespus. Nu a fost căsătorită şi nu are copii. Se pare că  singurătatea nu a fost o povară. Nu arată lumii că ea este singură decât când îi curg lacrimi pe obraz şi pomeneşte de mama ei. Deşi bătrâneţea şi-a pus amprenta, d-na Gizela are o frumuseţe stranie şi o tristeţe în suflet care dispare doar când este un animal prin preajma ei. 


Eleonora. 50 de ani. Cea mai tânără. S-a născut acum 50 de ani, în Petroşani şi este cea mai tânără beneficiară din Centru, unde a ajuns în luna octombrie a anului 2009. A avut o viaţă grea şi zbuciumată. A lucrat de tânără pe şantierele din Valea Jiului şi nu numai. Multe dintre blocurile din Petrila, în special blocurile de pe strada Minei, poartă amprenta ei. Este o femeie mică de statură şi a fost plină de viaţă până în momentul în care s-a îmbolnăvit de epilepsie. Acum singurele ei plăceri sunt telenovelele şi cititul cărţilor. E singura lume în care d-na Eleonora mai poate evada. (va urma)

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter