06.11.2011,  19:09:00 | 0 comentarii | 943 vizualizari
Cine este vinovatul: Guvernul BOC sau ANPA? / Åži pensionarii-pescari sunt batjocoriţi şi umiliţi!
de Corneliu BRAN

Prin Hotărârea de Guvern 1016/2008 s-a stabilit cuantumul taxelor percepute de statul român pentru autorizarea activităţilor de pescuit şi acvacultură, prin emiterea permiselor, licenţelor şi autorizaţiilor de pescuit de către Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA).

Asta-i legea…
Pentru pescuitul recreativ-sportiv s-a stabilit, prin Hotărârea de Guvern respectivă, ca începând cu data de 1 ianuarie 2009 să fie percepute următoarele taxe pentru permisele de pescuit, valabile pentru anul în curs: 30 de lei pentru persoanele adulte, 10 lei pentru elevi şi studenţi şi GRATUIT pentru pensionari şi persoanele cu handicap grav. Din câte se vede, pensionarii amatori de pescuit sportiv-recreativ au, după lege, gratuitate în obţinerea acestor permise. Dar modelul românesc de schimbări de situaţie nu se dezminte nici de data aceasta pentru că, veţi vedea, lucrurile în teritoriu nu stau tocmai aşa. De ce? Pentru că în România legile fie nu se respectă, fie se interpretează după cum vor unii sau alţii, fie se schimbă şi preschimbă de la o lună la alta.

Asta-i… tocmeala
Vă veţi întreba, desigur, de ce spunem toate astea? Pentru că aşa stau lucrurile, pensionarii fiind batjocoriţi din nou, chiar şi în acest domeniu, după ce au muncit o viaţă pentru ei şi familiile lor, dar şi pentru ţărişoara aceasta. Nu este prima dată când „protecţia socială” îşi face din nou de cap la adresa bătrânilor. Vezi cazul „medicamentelor compensate”, vezi cazul aşa-ziselor “gratuităţi” în anumite taxe şi impozite (care o dată sunt, altă dată nu mai sunt…), vezi decalajul enorm între pensiile mari şi pensiile mici – la aceeaşi perioadă de timp muncită, în aceleaşi condiţii de muncă, dar… vezi Doamne, în perioade de timp diferite, de parcă asta ar conta şi munca n-ar fi fost aceeaşi. Åži câte şi mai câte.
Revenind la cazul nostru, să vedem unde constă batjocura ordinară la adresa pescarilor de vârsta a treia.
În primul rând, permisele NU au fost eliberate de la 1 ianuarie 2009, deoarece s-a tot tergiversat tipărirea lor de către ANPA. În cele din urmă, ele
s-au eliberat, începând cu 24 martie. Dar, surpriză, chiar dacă era cu o săptămână înainte de Ziua Păcălelilor, 1 aprilie, permisele respective s-au tipărit conform cererilor asociaţiilor de pescari sportivi din ţară, însă numai cele cu va­loare de 30 de lei şi 10 lei (bani care vor intra la bugetul de stat). În timp ce permisele gratuite au fost tipărite într-un număr foarte mic. Atât de mic, încât permisele gratuite acoperă în momentul de faţă doar un procent de 10% din necesarul solicitat de asociaţiile de pescari sportivi de pe cuprinsul ţării!

Bătrânii pescari sar acum la beregata şefilor de asociaţii de pescuit
Åžtiind de Hotărârea de Guvern respectivă, normal că pensionarii, amatori de pescuit, înscrişi în asociaţii de profil, sar acum în capul şefilor de asociaţii, spunându-le acestora ceva de genul: „Băi, ăştia, pe noi nu ne interesează ce spuneţi voi, scrie la lege? Scrie! Atunci mie îmi eliberaţi permis gratuit! Åži cum de fostul meu coleg de muncă, pensionar şi el, a primit permisul gratis, iar eu nu? Ce, are două perechi de…”. Åži uite aşa, pe lângă ridicolul situaţiei în sine, ANPA a reuşit să bage şi vrajba în asociaţiile de pescari, mulţi dintre bătrânii pescari neînţelegând deloc situaţia!
În momentul de faţă, pensionarii trebuie să plătească pentru eliberarea unui permis cei 30 de lei, dacă vor să pescuiască legal, bani pe care nu ar trebui să-i dea din buzunar!
Culmea absurdului este faptul că aşa conştiincioşi cum îi ştim, pensionarii amatori de pescuit s-au grăbit să-şi plătească cotizaţiile la zi către asociaţiile de pescari unde sunt înscrişi, începând chiar cu data de 3 ianuarie 2009, tocmai în ideea de a putea beneficia de gratuitate la permisele de pescuit, „după cum spune legea…”.

Pescarii pensionari hunedoreni sunt batjocoriţi şi umiliţi tocmai de angajaţii ANPA!
Mai mult, pescarii pensionari hunedoreni, deci şi cei din Valea Jiului, care au mers la pescuit destul de recent în alte judeţe limitrofe, întrucât în Valea Jiului nu se poate pescui în această perioadă a anului (prohibiţie la salmonide), au întâmpinat serioase probleme din partea… inspectorilor piscicoli (!!!). Adică tocmai din partea reprezentanţilor ANPA în teritoriu, care cunoşteau desigur această situaţie hilară, dar şi umilitoare pentru pensio­nari.

Cine poate repara porcăria asta?
Această încurcătură – ca să o numim elegant, că de fapt porcărie se numeşte! – poate fi descâlcită tot de către ANPA, prin tipărirea rapidă a unui număr corect de permise pentru pensionarii amatori de pescuit recreativ-sportiv, număr dat de către asociaţiile de pescuit din teritoriu.
Probabil că încâlceala provine tot de la bani, anul acesta fiind declarat „an de criză economică”, cei de la ANPA s-au văzut în imposibilitatea de a mai tipări un număr mare de astfel de permise, calculându-şi greşit, în 2008, bugetul pe acest an. Dar asta nu este vina pensio­narilor în niciun caz, iar cine a greşit să-şi repare acum greşeala! Ar mai fi şi varianta ca fiecare persoană care primeşte un permis gratuit să plătească totuşi 1 leu pentru tipărire. Nu ar fi o noutate, aşa s-a procedat în 2008. Astfel, o reducere de 29 de lei tot ar fi ceva pentru pensionari, mai ales pentru cei cu pensiile mici.
Hunedoara - judeţul cu cei mai mulţi pensionari înscrişi în asociaţiile de pescuit!
Această situaţie proastă afectează cel mai tare judeţul Hunedoara, care, dacă nu ştiaţi, are cei mai mulţi pensio­nari din ţară înscrişi în asociaţiile de pescuit! Iar în Valea Jiului, de asemenea, sunt foarte mulţi înscrişi în astfel de asociaţii. Ca să vă faceţi o părere, doar în municipiul Lupeni sunt înscrişi la Asociaţia Pescarilor Sportivi “Salmo Carpatica” 150 de pensionari, dintre care doar 15 au primit permise gratuite! Se putea ţine cont şi de acest aspect de către cei de la ANPA, atunci când au luat “măsura” de a încălca legea…
De luni, 13 aprilie 2009, a început prohibiţia la toate speciile de peşte, iar pe data de 1 mai 2009 prohibiţia la păstrăv se va ridica. Deci, amatorii de păstrăv din Vale vor putea pescui. Poate că până la 1 mai se va rezolva şi problema pensionarilor amatori de pescuit, în pri­vinţa permiselor gratuite, conform legii. Speranţa moare ultima…
Gheorghe Pană, secretarul Asociaţiei Pescarilor Sportivi “Salmo Carpatica” din Lupeni, ţine să atragă atenţia pescarilor pensionari din Lupeni, înscrişi în asociaţia respectivă: “Le atrag atenţia membrilor noştri pensionari că dacă întâmpină pro­bleme în teritoriu privind permisul de pescuit, să se adreseze conducerii asociaţiei noastre, pentru lămurirea cât mai urgentă a situaţiei. Tot pe această cale, aducem la cunoştinţă pescarilor că, în conformitate cu Art. 2 din Ordinul Ministerului Agriculturii nr. 753/2008, practicarea pescuitului recreativ-sportiv se face în baza permisului de pescuit eliberat de ANPA şi este VALABIL pe TOATE bazinele piscicole naturale din ţară (munte, şes, Dunăre, Marea Neagră, lacuri de acumulare). Spun asta, deoarece unii membri
s-au arătat încurcaţi, neştiind cu exactitate unde au voie să pescuiască în baza acestui permis de pescuit şi unde nu”. 
 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter