29.10.2011,  14:14:57 | 0 comentarii | 418 vizualizari
Cu privirea sumbră şi spre minerit, / Un deputat liberal prezice decesul Termocentralei Mintia
de Ziarul Vaii Jiului

Deputatul PNL, Bogdan Țîmpău, încearcă să stârnească un adevărat scandal politic, dar şi spaima angajaţilor, susţinând că ştie cu siguranţă că Termocentrala de la Mintia şi mineritul din Valea Jiului sunt prevăzute să dispară. El a făcut astfel de declaraţii într-o conferinţă de presă care a avut loc ieri la Deva.

 

Mintia e în urmă 

Deputatul hunedorean susţine că a adunat, mai multă vreme, documente şi răspunsuri ale autorităţilor guvernamentale. Din acestea reiese că Termocentrala Mintia şi, prin derivaţie, mineritul din Valea Jiului sunt duse, cu bună ştiinţă, de către actuala pute­re către dispariţie. El pune pe jar întregul judeţ Hunedoara, spunând că atât angajaţii de la Mintia, cât şi populaţia Devei şi, bineînţeles, populaţia şi mineritul din Valea Jiului ar fi în pragul unei catastrofe. 

Bogdan Țîmpău spune că, în ce priveşte termocentrala, ea este ţinută în regim de „neperformanţă”, în mod voit. „…trebuie să ţinem cont că neperformanţa acestei termocentrale este dorinţa practic de a nu face aceste investiţii din partea guvernului. Este o condamnare şi a Văii Jiului. Soluţia pentru problemele Văii Jiului nu sunt în Valea Jiului. Soluţia pentru problemele Văii Jiului, am spus-o şi o repet, este la Mintia”, a declarat deputatul PNL.

„Toate termocentralele din România, nu doar cea de la Mintia, se află în situaţia de a face investiţii. Dar în timp ce la Rovinari, Turceni sau la alte termocentrale investiţiile sunt în derulare şi se apropie de termenul lor de finalizare, la Mintia nu sunt finali­zate nici măcar studiile de fezabilitate, nici proiectele tehnice”, mai spune Bogdan Țîmpău.

 

Ca devean, Țîmpău nu e de acord cu guvernul

„Pericolele care ameninţă funcţionarea termocentralei de la Mintia sunt multiple. În principal, este dezinteresul celor care guvernează România, interesul Ministerului Industriei faţă de această unitate, pe care ei o definesc într-unul dintre răspunsurile pe care le-am primit la întrebările mele ca fiind o unitate marginală. Eu nu sunt de acord cu domniile lor, cetăţean al Devei fiind. (…)  Cele trei mari grupuri de arderi de la nivelul Termocentralei de la Mintia se află în pericolul de a fi închise treptat. Primul grup mai are, până la sfârşitul anului 2015, mai puţin de 6.000 de ore de funcţionare, adică aproape sub 300 de zile de funcţionare, cel de-al doilea grup va fi închis la finalul acestui an, iar grupul al treilea mai poate funcţiona până la finalul anului 2013, fiecare instalaţie mare de ardere reunind câte două grupuri energeti­ce. În lipsa unor investiţii, pentru a îndeplini aceste condiţii, în lipsa interesului guvernanţilor, această termocentrală se va închide”, a declarat Bogdan Țîmpău.

 

Bai mare şi în Valea Jiului

Potrivit deputatului liberal, urmează şi închiderea minelor din Vale, după prezumtivul deces al termocentralei.

„Închiderea termocentralei nu foloseşte nici cetăţenilor Văii Jiului, nici celor din nordului judeţului şi nici guvernului, care va trebui să asigure protecţie socială pentru mii de disponibilizaţi. Acest dezinteres creează probleme foarte mari pentru cei care vor guverna pe viitor România şi pentru cetăţenii judeţului Hunedoara”, a mai spus deputatul PNL.

 

Directorul termocentralei contrazice ştirile alarmiste ale lui Țîmpău

Mircea Borca, directorul general al Termocentralei Mintia, spune că deputatul liberal foloseşte informaţii fără suport real şi pur politicianiste: „Lucrurile sunt clare, din punctul meu de vedere, în sensul că toate investiţiile care sunt necesare la Termocentrala Mintia au fost demarate, din momentul în care eu am ajuns director general. În strategia energetică a României pentru următorii 20 de ani, Electrocentrale Mintia este prinsă cu două grupuri energetice reabilitate şi cu investiţiile de mediu reali­zate. S-au demarat studii de fezabilitate pentru desulfurare la grupurile 3 şi 4, reabilitarea grupului 4, denoxare la grupurile 3 şi 4, respectiv evacuare în şlam dens. Se poartă negocieri pentru realizarea unui obiectiv de anvergură, un grup energetic de 660 de megawaţi”.

 

„Nu putem lăsa dezvoltarea economică a judeţului pe seama deputatului!”

Fostul subprefect Dorin Gligor afirmă şi el că deputatul liberal agită spiritele pe baza unor informaţii fără fundament: „Dacă stau bine să mă gândesc, într-o strategie PSD din perioada 2008-2009 era prevăzută închiderea termocentralei, şi de aici cred că îşi trage deputatul informaţiile. Nu putem lăsa dezvoltarea economică a judeţului pe seama deputatului. Nu îmi amintesc de semnale trase nici la falimentul regiei judeţene de drumuri (SC Drumuri şi Poduri SA, firmă „patronată” de directori PNL, n.r.), adică ceea ce ar fi însemnat responsa­bilitate. A trecut vremea în care guvernul lua o mie de miliarde de lei de la pensionari sau de la şcoli pentru a da aceşti bani unui director care conduce în numele unui partid. Cred că acele vremuri au trecut şi de aici apar neînţelegeri”. 

 

 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter