03.11.2011,  19:32:22 | 0 comentarii | 608 vizualizari
Acum doi ani, / Gheorghe Ile ar fi vrut să încalece Asociaţia Pensionarilor din Vulcan
de Gheorghe OLTEANU

Oficial, în acte, se numeşte Asociaţia Pensionarilor din Vulcan. Însă cei care-i trec pragul cel puţin o dată pe lună îi zic mai simplu: Casa Pensionarilor. Adresa la care ea figurează este strada Nicolae Bălcescu, nr. 3. Și, ce-i interesant de tot, mai nimeni nu vine pe strada asta, ca să ajungă la ea.

 

La Casa Pensionarilor din Vulcan

se ajunge cel mai uşor coborând scările din imediata apropiere a Bisericii Ortodoxe nr.1. Pe unde îşi fac drum cei care merg la gară şi puţinii vulcăneni care-şi mai au gospodăriile în vecinătatea ei. Casa aceasta este imediat cum treci de magistrală. Conducta prin care agentul termic de la Uzina Paroşeni se duce până-n Petroşani.

 

Biroul domnului ing. Dumitru Cocotă, 

preşedintele asociaţiei, se află imediat pe dreapta, cum intri pe hol. Tot în partea asta a clădirii mai sunt sala de şedinţe şi casieria. Magazia în care se ţin toate cele pe care omul le duce cu el în pământ se află în partea din spate. 

Domnul ing. Dumitru Cocotă este preşedinte din ianuarie 2009. Atunci a fost ales, fiindcă, o jumătate de an înainte, în 2008, a fost interimar. Vom mai povesti ceva mai încolo despre treburi legate de perioada asta. Duminică, 24 ianuarie, pensionarii din Vulcan au avut adunare generală. La Vulcan cel puţin, adunările generale ale pensionarilor nu se fac pe bază de invitaţii. Se pune un afiş, oamenii află unii de la alţii şi vine cine vrea. Nimeni nu este oprit la uşă pe motiv că tu n-ai ce căuta aici. Aşa ceva nu s-a întâmplat nicicând la Vulcan.

 

Adunarea de duminică a avut ca scop

prezentarea bilanţului pe 2009 şi a programului asociaţiei pe acest an. Fiind o asociaţie a oamenilor în vârstă, a căror primă grijă este să se ştie asiguraţi cu toate cele necesare atunci când vor da colţul, scopul său de bază este acela de acordare a ajutoarelor de deces. Suma pe care o primesc urmaşii celui decedat este în funcţie de numărul de ani cotizaţi de cel care a pus mâinile pe piept. În 2009, bunăoară, din cotizaţii au fost strânşi 87.000 de lei. Opt sute şaptezeci de mili­oane. Din suma asta, atenţie mare, 76.520 de lei s-au dus numai pe astfel de ajutoare. Diferenţa de zece mii de lei, o sută de milioane, cum socotesc încă pensionarii, a mers pe întreţinerea sediului şi pe indemnizaţiile personalului asociaţiei - preşe/dinte, casier, paznic, consiliu de administraţie. Să nu credeţi că aceştia iau sume cu care se pricopsesc. Nicidecum. Domnul ing. Dumitru Cocotă, bunăoară, ia net în mână 350 de lei. Ceilalţi, normal, primesc mai puţin decât dumnealui.

 

Cotizaţia lunară pe care pensionarii vulcăneni

au plătit-o în 2009 a fost aceeaşi ca în 2008: 2 lei/lună/persoană. înând seama că, în alte oraşe, pensionarii plătesc 3-4 lei de persoană, cotizaţia care se cere la Vulcan este cea mai mică din Valea Jiului. Deşi cotizaţia din 2009 a fost la nivelul celei din 2008, ajutorul de deces a crescut anul trecut cu 122 de lei. În condiţiile în care, o repet, cotizaţia nu s-a majorat cu niciun bănuţ. Și, pe lângă că ajutorul de deces a fost mai mare cu peste un milion, asociaţia şi-a cumpărat o autoutilitară nou-nouţă. Un Mercedes Vito, care le va face şi mai plăcut ultimul drum celor care beneficiază de serviciile sale. Numai că - deo­camdată, ca să ştii că, atunci când vei muri, vei fi dus la cimitir cu Mercedesul - trebuie să cotizezi lunar, aparte, 1 leu.  Tot în 2009, după cum spune domnul ing. Dumitru Cocotă, “s-a diversificat şi gama de materiale funerare la zece faţă de 3, câte erau înainte”. Asta, mai pe înţeles, înseamnă că omul are de unde să aleagă. Poate să cumpere şi sicrie care costă 1, 2 sau 4 milioane, dar se poate dota şi cu unele al căror preţ merge de la 2 la 12 milioane de lei vechi. Totul în funcţie de posibilităţi şi de cum aleg moştenitorii.

 

La adunarea din 24 ianuarie,

membrii asociaţiei au fost de acord să mai dea un leu la cotizaţie, astfel ca aceasta să fie, de acum încolo, de 3 lei/lună/persoană. A crescut cotizaţia şi, în funcţie de vechimea cotizantului, va fi mai mare şi ajutorul de deces. De luat aminte este că indemnizaţiile despre care spuneam ceva mai sus nu au crescut deloc. Nici nu s-a pus problema asta, aflu de la domnul ing. Dumitru Cocotă. Asociaţia Pensionarilor din Vulcan mai dispune de un fond financiar destinat împrumuturilor. Din acesta, în 2009 au luat bani 124 de membri, dobânda percepută fiind de 5 la sută.

 

În activitatea Asociaţiei Pensionarilor din Vulcan

nu au existat momente tensionate majore, care să se lase cu scandal. Dovadă că rosturile celor 3600 de membri ai asociaţiei au fost păstorite cum trebuie. Un moment mai tensionat s-a înregistrat în 2008. Atunci când domnul Vasile Sima, care a condus asociaţia timp de şaisprezece ani, a zis că-i momentul să se retragă, iar interimatul, până la alegeri, l-a asigurat ing. Dumitru Cocotă. Acela a fost momentul care a agitat spiritele. Pensionarului Gheorghe Ile, care, ca primar, a crezut că poate da ordine şi aici, i s-a zbârlit mustaţa şi a făcut urât. Că de ce el nu a fost înştiinţat cine este pus preşedinte? Plus că, în consiliul de administraţie, ar fi vrut să-şi găsească loc câţiva oameni de-ai lui. A fost domolit repede. I s-a pus sub ochelari Statutul Asociaţiei Pensionarilor din oraşul Vulcan, care, la art.2, spune clar că: “Asociaţia pensionarilor este independentă şi apolitică“.

 

Treaba asta trebuie să-l fi enervat tare

pe primarul Gheorghe Ile, din moment ce, în 2009, el nu şi-a mai plătit deloc cotizaţia. Ca atare, conform articolului 9 al aceluiaşi statut, “Neplata cotizaţiei timp de 11 luni atrage după sine excluderea din asociaţie”, pensionarul

Gheorghe Ile nu mai face parte din asociaţie. Normal că se poate reînscrie, numai că, în acest caz, după cum zice următorul articol din statut, are calitatea de membru nou. Iar ajutorul de deces i se acordă, asta este prevăzut la art. 11, “după trecerea a 12 luni de la data înscrierii”.

 

Este posibil ca tocmai în urma acestor evenimente,

care n-au fost deloc pe placul lui, primarul Gheorghe Ile să fi venit cu acea ofertă generoasă adresată Asociaţiei Pensionarilor din Petroşani: de a-i acorda spaţiul necesar deschiderii unei fili­ale în municipiul Vulcan. Ce a urmărit, de fapt, prin asta? Nu-i greu de ghicit. Numai că, în acest caz, ar cam trebui să-şi tempereze atât de cunoscutele sale porniri impulsive. Vulcanul are de 60 de ani asociaţia asta de pensionari, care a fost condusă de oameni pe care lumea nu-i arată cu degetul. La ultima adunare generală, domnul Vasile Sima a fost ales preşedinte de onoare al asociaţiei. Domnul ing. Dumitru Cocotă merge pe aceeaşi linie. Nu este omul care să se cocoşeze în faţa cuiva sau să se lase călcat în picioare. La asta ar trebuie să cugete, în primul rând, Gheorghe Ile. Fiindcă, azi-mâine, i se duce mandatul de primar şi rămâne doar cu statutul de pensionar...


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter