06.11.2011,  16:28:35 | 0 comentarii | 540 vizualizari
Sărăcia accentuează tensiunile din minerit / Sintagma „nu încape în buget” irită la maxim sindicatele
de Ziarul Vaii Jiului

Vineri, 24 aprilie, dată la care a expirat cea de-a treia prelungire a Contractului Colectiv de Muncă, s-au reîntâlnit comisia de negociere a sindicatelor din huilă şi administraţia Companiei. În cadrul acestei întâlniri, s-a stabilit o nouă prelungire a CCM până la data de 1 iunie, cu speranţa că până atunci va fi stabilit şi transmis bugetul  CNH pe anul 2009. Cu ocazia aceasta, directorul general, Nicolae Drăgoi a comunicat sindica­liştilor că forma de buget transmisă de Companie a fost retrimisă de Ministerul Muncii către Ministerul Economiei şi de acolo va ajunge înapoi la CNH, pentru că există mai multe obiecţii privind modul de întocmire a acestuia. Este vorba de mult discutatul buget despre care sindicatele au susţinut că a fost făcut fără a fi consultate şi care s-a dove­dit a fi nereal. 

Nemulţumirea sindicatelor încă persistă, pentru că acestea consi­deră că sunt, în continuare, tratate în bătaie de joc, deşi nu au cerut nimic în plus faţă de CCM-ul de anul trecut, precizând că vor doar ca salariaţii să-şi păstreze drepturile. De partea cealaltă, administraţia a „răsuflat”, spunând că sindicatele au beneficiat de o creştere salarială de 11% negociată cu fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, în toamna anului trecut şi aplicabilă din 2009, iar când s-a discutat, acum, o creştere de 5% pe ramură, CNH-ului i s-a refuzat acest lucru.

De partea cealaltă, liderii sindicali spun că a fost doar o prevedere legală care trebuia aplicată de administraţie. În plus, sindicatele susţin că au înţeles că nu se pot acorda cele 5 procente, în urma analizării situaţiei economice a Companiei. Dar nu vor accepta să piardă drepturile pe care le au salariaţii în actualul CCM, aşa cum vehiculează administraţia prin sintagma „nu încape în buget”.

  „Este adevărat că în perioada septembrie-octombrie s-a discutat adoptarea grilei conform Hotărârii de Guvern nr. 1051, hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, indici de ierarhizare, şi au crescut salariile. Dar aceea a fost o prevedere legală pe care angajatorul trebuia s-o pună în practică. Repet, dorim doar să păstrăm sporurile existente. Cert este că în cele trei runde de întâlniri s-a discutat să ne dea acea creştere de 5% de la 1 aprilie. Am plecat de la acele întâlniri ştiind că da, ni se va da. Apoi s-au întors. Nu ne-au spus categoric nu, doar că ni s-a transmis că să vedem, că nu încape în buget… Noi am dat dovadă de flexibilitate, am înţeles că e situaţie de criză, am înţeles că situaţia Companiei este cum este, deci nu cerem nimic, dar nici nu acceptăm să pierdem din ceea ce există. Uitaţi-vă la profesori şi celelalte categorii profesionale nemulţumite. Ei sunt supăraţi că nu li s-a dat ceea ce li

s-a promis, dar în niciun caz nu au pierdut ceva din ceea ce aveau. Să nu ne trateze în bătaie de joc! Dorinţa noastră este să prelungim actualul CCM până la 1 aprilie 2010, dar să vii acum, după 4-5 luni şi să spui că nu mai încap sporurile pentru că ai dat anul trecut, e nesimţire!” - a declarat liderul Uniunii Sindicale Mine Energie Valea Jiului, Ioan Temneanu.

Și preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş, susţine acelaşi lucru, respectiv păstrarea actualelor sporuri şi facilităţi cuprinse în CCM. „Nu vrem nicio creştere salarială, ci păstrarea locurilor de muncă şi prelungirea CCM până în 2010. Cât priveşte acea creştere de 5% pe ramură, nu are cum să fie acordată discreţionar, pentru că la o simplă contestaţie CNH va câştiga. Da, a fost o discuţie în octombrie anul trecut pe HG 1051 şi am acceptat să rămână toţi salariaţii, iar cine trebuie să se pensioneze să o facă. Supărarea noastră vine de la scăderea subvenţiei. Gândiţi-vă că doar plăţile cu stopaj la sursă sunt între 10-20 miliarde lei vechi. De unde va avea CNH să plătească vreo 200 de miliarde cu asemenea buget preconizat? Situaţia este extrem de grea” – a declarat Zoltan Lacataş.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter