03.11.2011,  13:36:33 | 0 comentarii | 475 vizualizari
Primarii Asociaţiei Oraşelor din România s-au întâlnit cu reprezentanţii Guvernului României / Trei primari din Vale au repus pe tapet, miniştrilor Udrea şi Blaga, problemele cu care se confruntă Valea Jiului
de Corneliu BRAN

Unul dintre evenimentele importante ale oraşelor din România (nu şi municipii) este, an de an, Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor. Anul acesta, săptămâna trecută - miercuri, joi şi vineri - această adunare generală a avut loc la Poiana Braşov, la Hotelul „Piatra Mare”, în sala NATO.

Din cei 208 primari de oraşe mici şi mijlocii din întreaga ţară au fost prezenţi 119, dintre care şi trei primari din Valea Jiului: Ilie Păducel (Petrila), Ilie Botgros (Aninoasa) şi Dănuţ Buhăescu (Uricani). Din partea Guvernului României au fost prezenţi miniştrii Vasile Blaga -  Administraţie şi Interne, Elena Udrea - Dezvoltare Regională, Locuinţe şi Turism, Attila Cseke - Sănătate şi Daniel Funeriu - Educaţie, Cercetare, Tineret şi Sport, precum şi o serie de secretari de stat sau directori din ministere. După numeroase dezbateri şi expuneri, şi întâlniri între primari şi reprezentanţii guvernului, A.O.R. a adoptat şi o rezoluţie. Pentru că nu putem da tot conţinutul acestei rezoluţii, vom încerca să sintetizăm câteva idei adoptate de membrii asociaţiei, ca să se înţeleagă foarte exact cam ce hotărâri s-au luat la această adunare generală. 

 

Ce au cerut primarii

Asociaţia Oraşelor din România susţine restructurarea şi modernizarea administraţiei locale pe criterii de analiză corectă pentru realizarea unor servicii publice complete, diverse, de bună calitate, accesibile tuturor cetăţenilor. De aceea, A.O.R. se implică în reforma din administraţia publică locală prin întărirea autonomiei locale, pe principiul subsidiarităţii.

A.O.R. doreşte transparenţă, flexibilitate şi coerenţă, pentru punerea în practică a politicilor de reformare a administraţiei publice locale prin descentralizarea serviciilor publice şi dezvoltarea acestora în beneficiul cetăţenilor. Pentru o descentralizare reală A.O.R. cere administraţiei centrale şi forţelor politice acceptarea aplicării unor principii aparţinând spaţiului Uniunii Europene, este vorba de principiile democraţiei şi descentralizării puterii, principiul subsidiarităţii, principiul întăririi autonomiei locale, principiul atribuirii de competenţe autorităţilor locale numai cu alocarea de resurse financiare corespunzătoare, principiul egalităţii şanselor pentru toţi cetăţenii şi principiul solidarităţii şi coeziunii economice şi sociale, pe baza căruia se poate construi o dezvoltare teritorială armonioasă pe întreg teritoriul ţării. A.O.R. cere, de asemenea, recunoaşterea demnităţii funcţiilor de demnitari locali, prin acceptarea a două principii: primarul să aibă cel mai mare indice de salarizare în localitate – cel puţin egal cu directorii de unităţi şcolare sau de spital ori cu comandantul poliţiei; primarul şi viceprimarul să primească toate drepturile unui salariat sau să fie raportat la demnitarul parlamentar.

De asemenea, în aceeaşi rezoluţie, A.O.R. a solicitat Guvernului majorarea sumelor defalcate din T.V.A. alocate u.a.t.- urilor în vederea acoperirii reale a nevoilor de finanţare pentru asigurarea pentru fiecare unitate administrativ teritorială a sumelor necesare Bugetului Minim de Funcţionare construit în baza Pachetului Minim de Servicii, a Standardelor Minime de Calitate şi de Costuri. S-a solicitat, totodată, sprijinirea bugetelor de dezvoltare prin promovarea unui Program Naţional de Infrastructură Locală pentru oraşe, cu sume aprobate prin legea anuală de aprobare a bugetului de stat.

 

Primarii Buhăescu şi Botgros speră obţinerea unui sprijin real de la miniştrii Blaga şi Udrea

După adunarea generală a A.O.R. de la Poiana Braşov, luni, am avut ocazia să stăm de vorbă cu doi dintre primarii prezenţi. Ambii se declară mulţumiţi de ceea ce s-a discutat la şedinţă, ca să nu mai vorbim de faptul că ambii edili au revenit în Vale cu mari speranţe, după întâlnirile avute cu miniştrii Vasile Blaga şi, mai ales, Elena Udrea.

„Rezoluţia adoptată de noi, primarii, este binevenită. Sperăm ca guvernul şi celelalte instituţii ale statului să ia cu adevărat în calcul cele cerute de noi, astfel ca, într-adevăr, primarii să aibă forţa necesară dezvoltării localităţilor. Personal, am discutat foarte mult cu miniştrii Blaga şi Udrea despre Aninoasa şi situaţia financiară a localităţii noastre, iar domnului ministru Blaga i-am înaintat şi un memoriu, care sper să se concretizeze anul acesta. A fost o întâlnire binevenită, care sper că va rămâne cu urmări productive pentru oraşele noastre din Valea Jiului”, ne-a declarat primarul aninosean Ilie Botgros. Primarul din Uricani a venit mult mai optimist de la această adunare generală decât a plecat, fiind extrem de satisfăcut că a apucat să vorbească faţă-n faţă şi cu miniştrii Elena Udrea şi Vasile Blaga, cărora le-a prezentat franc anumite probleme pe care le întâmpină administraţia publică locală din Uricani. Interesant este faptul că deşi primarul din Uricani nu face parte din PD-L, ci din PSD, domnia sa susţine că a fost ascultat atent de miniştrii portocalii, ba chiar cu Elena Udrea a avut şi un schimb de glume politice. 

„Sincer să fiu, mi-a plăcut de miniştrii Blaga şi mai ales Udrea, de modul cum au pus problemele şi cum au vorbit cu noi. Chiar dacă fac parte din Partidul Social Democrat, nu pot să nu recunosc că se vede stofa bună la aceşti doi miniştri, care încearcă să ne ajute pe noi primarii, inclusiv pe noi, cei din Valea Jiului. S-au discutat acolo lucruri interesante: reducerea numărului de consilieri locali cu 25% la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale din 2012 încolo; simplificarea procesului de vot al proiectelor de hotărâre ale consiliilor locale; posibilitatea ca în viitor primarul care câştigă alegerile locale să aibă de drept, 50% plus 1, echipa de consilieri pe care o reprezintă, iar diferenţa să fie împărţită procentual la celelalte partide, cu scopul de a se da posibilitatea rezolvării mai rapide a problemelor comunităţii locale; autonomie locală în adevăratul sens al cuvântului. Dar cel mai important lucru care s-a discutat este ca o mare parte din resursele financiare care azi merg la bugetul de stat să rămână la bugetele locale. Cel puţin noi, primarii, asta le-am solicitat membrilor guvernului. Rămâne ca pe viitor legea să fie modificată în acest sens de către parlamentari, ca totul să nu rămână doar la nivelul de vorbe sau de solicitări”, ne-a menţionat Dănuţ Buhăescu.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter