06.11.2011,  20:59:58 | 0 comentarii | 508 vizualizari
Șocant! / Maşina-sconcs a salubrităţii din Petroşani transformă tot oraşul într-o hazna
de Corneliu BRAN

Cei de la Gospodărie Prest Com Petroşani fac ce fac şi mereu îşi dau cu stângul în dreptul. Niciodată această societate nu a făcut ce trebuie, din cauză că a fost mereu păstorită prost, iar angajaţii şi-au făcut de cap.
Nu credem că e cazul să facem un istoric al gafelor făcute de-a lungul timpului de angajaţi şi, mai ales, de cei care au condus destinele firmei de interes local, aflată sub directa oblăduire a consiliului local. Toată lumea le ştie, le-a văzut, le-a auzit şi le-a simţit. Dar credem că trebuie să spunem ce avem de spus, fără supărare. Iar cine trebuie să audă, să o facă şi să ia măsuri.

 

„Gunoierii lasă semne. Să ştie lumea şi şefii că au trecut pe-aici”…

Maşina modernă care colectează gunoaiele de la container, MAN-ul acela verde, aşa-zis modern, „după cum spun toate standardele”, cum se lăudau aleşii atunci când au achizi­ţionat-o, nu este nimic altceva decât maşina care împute tot Petroşaniul, transformându-l într-o hazna. De ce, întrebaţi-i pe cei care sunt responsa­bili cu asta, că noi n-am reuşit mare lucru, angajaţii susţinând că aşa trebuie, să curgă apă împuţită peste tot pe unde trec, pe toate străzile municipiului, cam pe oriunde maşina aceasta trece să colecteze gunoiul de la containere.

Marţi, 11 august, MAN-ul, şoferul şi cei doi descărcători-încărcători, sau cum s-o numi ei, au reuşit să-şi lase damful în toată zona centrală a Petroşaniului, unde puţea mai ceva ca în cocină, sau ca la toaletele din Piaţa Centrală când sunt înfundate (4 zile din 7). Prima oprire a fost pe strada Aleea Trandafirilor, la containerele de-acolo. Din maşină curgea un fel de lichid (că apă murdară nu-i putem spune), greţos şi urât mirositor, mai ales acum, pe timp de vară. În câteva minute, cât a curs lichidul respectiv din maşină, mirosul a reuşit să-i sufoce pe trecători, iar băltoacele create de angajaţii de la salubritate, de altfel foarte calmi pe toată durata „procesului tehnologic”, au împuţit atmosfera pentru toată ziua de marţi. Probabil că „gunoierii lasă semne pentru ca lumea şi şefii să ştie că au trecut pe-aici”, cum bine subliniase o trecătoare în etate.

Chestiunea s-a reluat apoi în zona blocului 7 de pe Avram Iancu, în zona blocului 11 şi în zona containerelor de pe Aleea Poporului. Deci, cam peste tot pe unde au trecut.

Stimaţi domni de la fabrica de „parfumuri fine”, oamenii din Petroşani vor ajunge să se gândească cu groază la voi, iar când vor vedea că vă apropiaţi vor închide geamurile şi uşile, iar pe stradă vor merge doar cu serveţele aromate la nas. Asta dacă nu cumva primăria nu va trece la distribuirea de măşti de gaze, ca-n Tel Aviv. Lăsând gluma la o parte, n-ar strica să fie remediată urgent această problemă, iar cei responsa­bili să le explice salariaţilor respectivi că, pe lângă miros, lichidul acela din deşeurile casnice, care se scurge pe străzi liniştit, numai sănătos nu poate să fie. Cum hepatitele sunt în floare, nu trebuie să ne mai mirăm şi de ce. Și alte boli la fel. Sperăm ca cei din cadrul Inspecţiei Sanitare, fostul Sanepid mai spre ştiinţa tuturor, să ia măsurile de rigoare, dacă respectivii nu înţeleg că Petroşaniul nu este un sat fără câini, unde fiecare face ce pofteşte.

 

Focarul mizeriei s-a mutat pe General Dragalina

Strada General Dragalina este una liniştită, deşi se află în plin centrul Petroşaniului. Ca să-i mai fie stricată din când în când liniştea, se mai întâmplă câteodată câte ceva, provocat bineînţeles tot de oameni: se sapă nişte şanţuri, se mai bat unii petrecăreţi care ies din restaurantul din zonă cu chef de scandal, se mai aruncă mizerii, ori mai ajunge câte un trecător să fie muşcat de câini.

Acum, după povestea şanţului de termoficare, scrisă în numărul de ieri, alta este problema pe care dorim să o semnalăm: mizeria! Dacă în trecut deşeurile din zonă se aruncau cu ne­simţire în spatele noii clădiri a Casei de Cultură Studenţeşti, ori în spatele Jiul Shopping Center, acum acestea se aruncă la şi lângă containerele de la blocul 7, mai exact la containerele de lângă scara a II-a a acelui bloc. Dacă marţi acestea erau pe jumătate goale, asta se datorează pur şi simplu întâmplării, deoarece de obicei se lasă gunoiul la dospit de la 4-5 zile în sus… Interesant este însă altceva, iar cei de la Mediu din cadrul primăriei nu ar strica să facă o vizită pe-acolo: lângă containere sunt munţi de mi­zerie, semn că acele containere au fost golite, dar mizeria de lângă ele n-a fost ridicată de săptămâni de zile! Începând de la mormane de crengi rupte şi vegetaţie uscată sau verde şi până la ambalaje, mizerii casnice, televizoare aruncate şi zdrenţe. Un jeg de nedescris şi un miros asemenea, la doi paşi şi-un pic de Primăria municipiului Petroşani. Oare chiar nimeni nu se sesizează, sau trebuie să ne invadeze mirosurile, bolile şi şobolanii ca să ne urnim?

La final trebuie să subliniem periodicitatea cu care angajaţii salubrităţii îşi fac treaba în anumite cartiere şi zone, unde gunoiul menajer se ridică la timp. Un fapt normal, care ar trebui să se întâmple peste tot prin Petroşani. Asta este fişa postului celor de la salubritate, activitatea pentru care sunt plătiţi. De aceea nici nu lăudăm, doar punctăm. În alte zone însă, fişa postului este călcată în picioare, angajaţii ajung rareori, iar când ajung ridică doar deşeurile din containere, în timp mizeria din jur este lăsată acolo, fiind mai apoi purtată de vânt prin tot oraşul. Asta şi pentru că aşa numitele ţarcuri din perimetrul zonelor de gunoi „amenajate” nu există, sau sunt făcute prost. N-ar strica ca aceste ţarcuri să fie finalizate, pentru că dacă cei din administraţie nu ştiu ce va urma din 2010, le spunem noi: amenzi peste amenzi pentru chestiunile legate de mediu, oficialii Uniunii Europene acordând perioadă de graţie administraţiilor locale româneşti doar până la 1 ianuarie 2010. Inclusiv pentru aşa numitele gropi de gunoi ecologice. Cum cei din Petrila bat pasul pe loc cu mult lăudatul deponeu ecologic, „care va servi toată Valea Jiului”, să vedeţi de la anul ce „distracţie” va fi pe capul primarilor şi al celor de la birourile de mediu din primării. Dar, din păcate, tot noi vom plăti amenzile, adică tot de la bugetul local… Vom reveni cu această temă cât de curând, deoarece nu trebuie să fim indiferenţi pe un subiect care va scoate de la bugetele locale zeci de miliarde de lei vechi, căci la acest nivel se va ajunge cu amenzile.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter