03.11.2011,  19:32:49 | 0 comentarii | 581 vizualizari
Reforma din învăţământ şi misterul comasării Centrelor Bugetare de Execuţie
de Alina PIPAN

Reforma din sistemul de învăţământ a creat pe plan local multe controverse. Și, având în vedere schimbările, era şi normal. În primul rând, au fost comasate unele şcoli. Instituţiile de mici proporţii au fost absorbite de cele mari. Mai exact, copiii din clasele respective au fost transferaţi la alte şcoli. Astfel, s-au desfiinţat unele posturi. Cam 39 la număr în toată Valea. Se va face o economie de salarii şi, având în vedere desfiinţarea unor instituţii şcolare, se vor scuti ceva cheltuieli cu întreţinerea.

Însă, pe lângă această schimbare, s-a comasat şi activitatea financiară a Centrelor de Execuţie Bugetară a şcolilor, liceelor şi grădiniţelor. Deci, momentan, în Petroşani mai sunt doar trei Centre de Execuţie Bugetară. 

 

S-a schimbat... schimbarea. Descentralizarea se... centralizează

Asta doar financiar. Mai pe scurt, toate cheltuielile, încasările şi investiţiile vor fi controlate doar de trei Centre de Execuţie Bugetară (CEB). Toate liceele, de exemplu, au CEB-ul la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Petroşani, şcolile generale şi primare la Școala Generală „I. G. Duca”. Școlile şi liceele nu vor mai avea fiecare în parte personalitate juridică, deci orice cheltuială, încasare sau investiţie vor fi controlate de un singur CEB. Aşadar, directorii instituţiilor de învăţământ rămân în funcţiile pe care le deţin, dar doar pentru a controla organizatoric instituţia. Financiar nu mai au nicio putere. Pentru orice achiziţie sau investiţie trebuie să ceară aprobarea directorului instituţiei căreia i-a fost atribuit CEB-ul. De asemenea, fondurile sunt comasate. Deci,  automat, şi fondurile proprii dintr-o şcoală sau dintr-un liceu intră în fondul comun. Totul apare aşa... cam “comunist”. Am vorbit cu inspectorul general Alexandru Lăutaru, în ceea ce priveşte modul în care au fost stabilite CEB-urile. Școlile generale au CEB-ul la Școala Generală “I.G. Duca”. Lucru explicabil. Această şcoală este cea mai importantă din Petroşani, are cel mai mare număr de elevi. Însă, atunci când vine vorba de licee lucrurile sunt curioase.

CEB- ul este la Teoretic, şi este manipulat de Gilbert Danciu, directorul liceului. L-am întrebat pe inspectorul general pe ce considerente a fost ales Liceul Teoretic ca fiind potrivit a fi Centru de Execuţie Bugetară. Este, în fond, liceul cu cel mai redus nu­măr de elevi (şi cadre didactice) şi ca spaţii  şi activităţi cu potenţial comercial este cel mai puţin dezvoltat. 

 

Fondurile proprii ale liceelor nu se împart conform teoriei marxiste

Alexandru Lăutaru a explicat că decizia Centrelor de Execuţie Bugetară s-a efectuat în funcţie de unele discuţii preliminare cu cadrele din inspectorat, cu consiliile locale. Și, pentru Petroşani, în sistemul liceal, a fost ales Teoreticul, implicit Gilbert Danciu. Lucru care i-a făcut pe ceilalţi directori să strâmbe din nas. Ce-i drept, nu este tocmai plăcut ca de pe-o zi pe alta să ţi se schimbe rolul din decident în executor. Mai ales când este vorba de mobilitatea financiară. Am vorbit, de asemenea, şi cu Gilbert Danciu, directorul Teoreticului. Și pentru el situaţia este una nouă, stângace.

„Într-adevăr, este o situaţie nouă, incomodă. Eu am discutat cu directorii celorlalte licee şi am convenit asupra unor lucruri. De exemplu, cum spuneaţi dumneavoastră, fondurile proprii nu vor fi amestecate. Fiecare liceu îşi va păstra şi cheltui fondurile proprii. Din câte ştiu, cel mai productiv - ca să spun aşa - este Industrialul. Tocmai pentru ca lucrurile să rămână simple, vor exista patru conturi separate la trezorerie, unde fiecare liceu îşi va vira banii. În rest, modificarea acesta mi se pare una convenabilă, mai ales pentru administraţia locală. Să ne gândim numai că în fiecare lună la primărie erau depuse cererile cu necesarul pentru nu ştiu câte CEB-uri. Acum nu vor mai fi decât trei. Noi suntem al treilea intermediar. Ministerul alocă banii primăriilor şi acestea CEB-ului. Iar noi îi împărţim, în definitiv, ca până acum. Numai că este mai simplu pentru administraţie. Și vorbind de administraţie, pot spune că de când sunt director nu au fost probleme niciodată în ceea ce priveşte relaţiile administrativ-financiare cu primăria”, ne spune Gilbert Danciu.

 

Cam cât pot jongla CEB-urile cu banii publici

Intrigile se încheagă mai ales când vine vorba de banii publici. Când banii tuturor sunt controlaţi doar de unii. În definitiv, majoritatea achiziţiilor se fac prin atribuiri directe pentru că sumele cu care se lucrează în acest domeniu sunt destul de mici. Deci, mulţi ridică din sprânceană când vine vorba ca toate achiziţiile şi investiţiile să fie controlate de un singur om. Este exagerată presupunerea - ne explică Gilbert Danciu. „Să nu uităm că până acum - dar şi de acum înainte - achiziţiile importante s-au făcut prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Pentru investiţiile importante este neapărată nevoie să se organizeze licitaţii. Nu putem atribui direct lucrările majore.

Într-adevăr, nu se fac licitaţii pentru tot felul de achiziţii mărunte. Dar vorbim, totuşi, de cheltuieli mici”, explică Gilbert Danciu. Și chestiunile acestea nu sunt nici definitivate. Sistemul acesta centralizat este în formare. Acum încă este în perioada de acomodare. Și, aşa cum explică şi Gilbert Danciu, dialogul este una dintre soluţiile cheie. Corpul contabil de la Teoretic s-a mărit. Două dintre fostele contabile de la celelalte licee s-au mutat aici unde ocupă postul de administrator financiar. În esenţă, această schimbare, ori centralizare financiară, nu ar trebui să aibă decât beneficii organizatorice.

Mari economii pentru bugetul ministerului nu s-au făcut prin comasarea CEB-urilor, numai că lucrurile sunt puţin mai uşor de controlat. De către (numărul) UNUL...Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter