03.11.2011,  10:43:41 | 0 comentarii | 549 vizualizari
Cronica unei inundaţii (ne)anunţate
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

După grevele şi mitingurile de luni şi după agitaţia din ţară provocată de măsurile anticriză, parcă şi Cerul s-a supărat pe noi, astfel că, în seara de luni şi în noaptea de luni spre marţi, peste 20 de judeţe din România au fost cuprinse de ploi şi vijelii fără precedent în ultimii doi ani. Nici Valea Jiului n-a scăpat de potopul de 24 de ore. 

 

Ploi record la Câmpu lui Neag de aproape 100 de litri/mp!

Pentru o zi şi o noapte, Valea Jiului s-a aflat sub asediul ploilor de vară, însoţite, pe alocuri, de vânt, fulgerele şi tunete. La Câmpu lui Neag, în vestul Văii Jiului, poarta de intrare spre Masivul Retezat, cerul s-a dezlănţuit total.  În noaptea de 31 mai spre 1 iunie au fost semnalate căderi de apă de aproximativ 100 litri/mp! De altfel, media apei căzute în toată zona noastră a fost undeva spre 90 de litri/ mp în 24 de ore! Conform şefului Sistemului Hidrotehnic Petroşani, din cadrul Apelor Române Craiova, inginerul Sorin Corici, „în urma acestor ploi, nivelul Jiului de Vest a crescut în 24 de ore cu 136 de centimetri la Câmpu lui Neag”. De altfel,  Jiul de Vest a atins şi cota de atenţie. În urma măsurătorilor efectuate ieri dimineaţa la ora 8:00, când s-a atins practic vârful acestor măsurători, cotele Jiului de Vest ajunseseră la 134 de centimetri în zona Iscroni, unde cei de la Apele Române au un al doilea punct de observare a râului.

 

Jiul de Est a crescut cu 1 m 

În partea cealaltă a Văii Jiului, deşi Jiul de Est a crescut cu aproape un metru, cota de atenţie nu a fost atinsă, iar probleme deosebite n-au fost semnalate, conform aceleiaşi surse. Nici pe râul Jieţ n-au fost semnalate probleme deosebite din acest punct de vedere, chiar dacă pentru câteva ore debitul apei a fost unul ridicat.

 

Viitura Jiului a acoperit utilajele Hidroconstrucţiei

Acestea toate au făcut ca cele două Jiuri, de Est şi de Vest, după confluenţa de la Livezeni, să pornească ca un tăvălug, cu o viteză de aproape 230 mc/ secundă spre Bumbeşti, pe Defileul Jiului! În zona unde cei de la Hidroconstrucţia lucrează la un viitor baraj, imediat după intrarea în defileu, găsind sectorul mai îngust, râul învolburat a cuprins utilajele celor de-acolo, acestea rămânând prinse în mijlocul apei până la trecerea viiturii. Ca să vă daţi seama ce forţă a avut Jiul, puterea apei a reuşit ca pe unele dintre aceste utilaje de gabarit foarte mare să le răstoarne sau să le mute din loc.

Norocul a fost că ieri dimineaţa ploile s-au oprit, altfel drumul naţional care traversează defileul ar fi fost şi el spălat de ape, iar la şantierul respectiv cine ştie ce se mai putea întâmpla. 

 

Aninoasa - cea mai afectată de ape

Revenind cu date din Vale, pagube mai însemnate s-au semnalat în oraşul Aninoasa. Aici, conform primarului Ilie Botgros, dar şi ing. Corici, s-au inundat câteva case, două spaţii de alimentaţie publică (o alimentară şi un bar), câteva curţi şi grădini, din cauza colmatării unui canal colector.   „Au fost ceva probleme în zona cimitirului, unde s-a colmatat un canal colector care prelua şi apele unui pârâu care curge în zonă. Din această cauză au fost inundate o gospodărie pe strada Cimitirului, o alimentară şi un bar, pe strada Libertăţii. Apa intrată în alimentară a depăşit 35 de centimetri. Am luat imediat unele măsuri, împreună cu domnii de la S.H. Petroşani, acum de dimineaţă (ieri, 1 iunie – n.r.), la prima oră, şi am reuşit să scoatem apa cu motopompele puse la dispoziţie de cei de la Apele Române. Pentru aceasta au fost mobilizaţi un grup de voluntari cât şi oameni de la Apele Române. Momentan, totul este sub control. S-a reuşit decolmatarea canalului şi sperăm să se fi depăşit pragul critic. Asta dacă şi ploile se vor opri, aşa cum susţin prognozele meteo. Am mai avut o problemă şi la familia Vlaicu, care locuieşte în imediata apropiere a podului de peste Jiu. Și aici a fost inundată curtea. Imediat, şefa I.S.U. de la noi şi voluntarii noştri au luat măsuri ca apa să nu mai crească, punând în zona de sud a casei, de unde vine pericolul, saci de nisip. Au mai fost probleme şi în Cătăreşti-Dănuţoni, unde apele de pe versant au intrat în gospodăriile oamenilor pentru că terenurile sunt mai joase decât drumurile, unde există nişte canale colectoare”, ne-a declarat primarul Aninoasei, Ilie Botgros.

 

Cotele Jiului – în scădere

Ing. Sorin Corici ne-a declarat ieri: „În momentul de faţă situaţia este sub control. Atât la Aninoasa, unde împreună cu oamenii primăriei am readus situaţia sub control, cât şi pe Defileul Jiului. Acolo am vorbit cu şeful de şantier. Situaţia se află sub control şi la dânşii pe defileu, fiind luate toate măsurile de siguranţă. Un lucru îmbucurător este faptul că, începând cu ora 9:00, Valea Jiului, a ieşit de sub incidenţa codului galben, deci din punctul de vedere al meteorologilor nu vor mai fi probleme. După ultimele măsurători râul Jiu se află în scădere pe toate sectoarele lui”.

Probleme şi în Bosnia şi în Colonie

Cu toate că au fost confirmate de către autorităţi, câteva probleme datorate apelor şi a proastei canalizări s-au semnalat şi în cartierele petroşenen Bosnia şi Colonie. Norocul oamenilor de-acolo a fost că ploile s-au oprit. „Mereu când plouă mai serios avem probleme cu apele, pe strada Timişoara, asta din cauză că cei care au asfaltat drumul au făcut treaba cu dosul nu cu capul, nelăsând pe lateralele drumului canale de scurgere, aşa cum ar trebui. Din această cauză apa care curge (strada Timişoara fiind în pantă este ca un canal colector de ape pluviale) ajunge şi la jumătate de metru pe zidurile caselor. Dar se pare că pe nimeni nu-i interesează acest aspect”, ne-a declarat unul dintre proprietarii de case de pe strada respectivă.

 

Șoseaua Lupeni-Uricani – sub ape

La Lupeni, pentru câteva ore bune, drumul care leagă municipiul de oraşul Uricani a fost ocupat de apă, în zona Tusu, din cauza canalelor de scurgere care nu au făcut faţă debitului mare de apă căzută, dar şi a colmatării lor pe alocuri. La prima oră a dimineţii apa era stăpână pe o porţiune de 20-30 de metri, zona respectivă fiind una cu probleme ori de câte ori plouă torenţial.

 

Și la Petrila - probleme

Probleme au existat şi la Petrila, în Colonia Brătianu, tot din cauza canalizării lipsă pe unele străzi, de ani şi ani primăria nefiind în stare să rezolve încă această problemă.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter