03.11.2011,  12:05:11 | 0 comentarii | 683 vizualizari
Dintre sute de sesizări.../ Chiar dacă aparent există toate avizele şi actele, un viitor cutremur va stabili cu certitudine dacă a fost sau nu afectată structura de rezistenţă a blocului 124 de către GEROM
de Corneliu BRAN

 

După atâtea informaţii controversate despre lucrările firmei CBC-GEROM la o extindere de construcţie de la parterul blocului 124 de pe strada 1 Decembrie 1918 din Petroşani şi după numeroase sesizări adresate ziarului nostru, suntem azi în măsură să vă dăm mai multe amănunte în legătură cu acest subiect. Asociaţia de Proprietari sesizează 3 aspecte majore. 

 

1. Pereţii se crapă

Pe fostul consilier local Gheorghe Bereş l-am găsit acasă, într-unul dintre apartamentele scării a II-a din blocul 124. Era important să dăm de dumnealui deoarece este preşedintele Asociaţiei de Proprietari, care are în subordine trei blocuri, printre care şi blocul de care vorbim. În total, 124 de familii înscrise la această asociaţie. Imediat ne-a spus care sunt, din punctul de vedere al asociaţiei, problemele cu această construcţie: „Dumnealor vor să facă un spaţiu comercial, dar eu unul nu am reuşit să intru în interiorul spaţiului respectiv niciodată. Istoricul este simplu, pe vremea când fostul primar David era director de spital, domnul Serafinceanu a preluat spaţiul acesta de la spital, unde trebuia iniţial să se facă o clinică de copii. Apoi, în timp, construcţia s-a tot extins, în diferite perioade, până a ajuns la ceea ce vedeţi azi. Dar nu avem noi treabă cu acest aspect, cu ce au făcut sau ce vor să facă cei din firma respectivă. Doar că suntem mâhniţi oarecum deoarece firma nu a cerut aviz de lucrări de la Asociaţia de Proprietari. Doamna Drăghicescu, la sesizările pe care le-am făcut noi la primărie, ne-a spus că nu trebuie decât aviz de la doi locatari, ceea ce firma şi are. Dar corect cred că era să întrebe şi Asociaţia de Proprietari. Eu nu pot să spun exact cine le-a dat verde la lucrări, din scara I, unde este spaţiul respectiv, dar cert este că le-a dat. Nemulţumirea noastră şi a multor locatari din asociaţie, din scara I mai ales, survine prin faptul că nu ştim dacă s-a umblat sau nu la structura de rezistenţă a blocului. Domnul Bolonduţ a făcut o sesizare scrisă la primărie, prin care reprezentanţii primăriei să vină să constate că s-a umblat la structura de rezistenţă a blocului. Au început să crape pereţi, se vede în faţă la notariat, dar şi în alte locuri. Acum, noi nu ştim exact dacă s-a umblat sau nu la structura de rezistenţă a subsolului, dar aceste crăpături au apărut după lucrările dânşilor. Deocamdată nu ne-a anunţat nimeni de la primărie ce şi cum…”.

2. Accesul blocat 

„A doua problemă pe care am sesizat-o eu personal, şi nu o dată, este blocarea spaţiului de acces în subsolul blocului. Chiar pe colţul blocului, unde construcţia are făcut primul spaţiu, erau nişte scări de acces în subsol, care au fost blocate de la prima construcţie. Eu am sesizat, de-atunci, că este o problemă. Acum văd că au făcut o gură de acces, o uşă, destul de mică, exact sub scări. Deci, va trebui să ne strecurăm pe sub aceste scări dacă intervine vreo problemă. Se pune întrebarea: ce se va întâmpla dacă se sparge o ţeavă de apă la scara I, mai lungă de 4 metri? Cum se va intra acolo?”.

3. Gură de aerisire sufocată 

„Al treilea aspect este sufocarea unor guri de aerisire de pe laterala blocului. Chiar dacă au lăsat două, alte câteva nu mai există. Aşteptăm un răspuns scris din partea primăriei la toate cele sesizate de noi, deoarece aşa ar fi normal”.

Părţile implicate

Pe de altă parte, pentru că aşa este firesc, am reuşit să stăm de vorbă cu reprezentanţii tuturor părţilor implicate,  firma GEROM (directorul general Michael Melczer), constructorul care execută lucrările şi primăria (viceprimarul Claudiu Cornea). Fiecare susţine că lucrările sunt avizate, că se respectă toate normele de execuţie în privinţa construcţiile, că firma are toate actele în regulă, inclusiv actele de proprietate (chiar şi pentru subsol, luat de la Gospodărie Prest Com, fapt declarat în faţa domnului Bereş, în prezenţa noastră, care l-a uimit total pe moment: Ä‚ştia sunt nebuni, cum să vinzi subsolul?!). 

Reprezentanţii firmei private susţin, de asemenea, că toate controalele efectuate în urma sesizărilor făcute de unii locatari, la primărie şi pe la diferite instituţii nu au descoperit nereguli. Mai mult, constructorul susţine că a tencuit gratis, după cum spune legea, bucata de 1,5 metri de deasupra lucrării, ba chiar mai mult (vorbim aici de apartamentele de la etajul I, de deasupra construcţiei), şi tot gratis a efectuat anumite lucrări la subsol. În timp ce reprezentanţii firmei GEROM susţin că vor ajuta asociaţia de locatari, ori de câte ori va fi nevoie, la anumite lucrări, inclusiv la lucrările de desfundare a canalizării, sau la cele de demolare a garajului din spate, unde s-ar putea construi astfel o nouă uşă de acces spre subsol şi monta alte câteva guri de aerisire. 

În ceea ce priveşte structura de rezistenţă a blocului, inginerul şef Alin Stoica, reprezentantul constructorului, susţine că „aceasta nu a fost afectată, lucru constatat şi de inspecţia în construcţii prin procesele verbale încheiate. Domnul Moldovan de la inspecţia în construcţii, precum şi alte instituţii abilitate, inclusiv din primărie, au venit, au văzut şi au constatat că nu sunt probleme”. În legătură cu intrarea în subsol, tot Alin Stoica ne-a declarat: „Țevile mai mari de 4 metri vor putea intra pe uşa de acces pe care am făcut-o. Este loc acolo, care să permită introducerea ţevilor sau conductelor, pentru că exact asta am gândit de când am făcut intrarea respectivă”. 

Locatarii vs. Serafinceanu  

Tot Alin Stoica ne-a declarat că o familie de la etajul I - la ceva vreme după ce a dat semnătură că e de acord cu lucrările şi după ce i s-a şi tencuit la exterior apartamentul - a început să motiveze că din cauza acoperişului va avea probleme cu hoţii. La mica înţelegere, între reprezentanţii firmei şi locatarii apartamentului respectiv, s-a convenit să se monteze o alarmă la geamurile familiei respective. Toate bune şi frumoase. Până când o firmă din Lupeni a venit să monteze alarma. Atunci, proprietarii au întrebat care va fi costul alarmei. Li s-a spus că 16 milioane de lei vechi. Imediat, cei din familia respectivă s-au răzgândit, motivând că preţul alarmei e prea mic, deci nu e una de calitate. „Au cerut 50 de milioane de lei vechi pentru ca să nu mai aibă probleme cu firma CBC, sau să cumpere şefii firmei apartamentul dânşilor. Nu s-au înţeles, fapt pentru care au început tot felul de plângeri şi sesizări pe la toate instituţiile. Care, de fiecare dată, s-au dovedit a nu fi reale, din moment ce toate controalele n-au descoperit probleme majore”. Din informaţiile noastre, la finalizarea lucrărilor în spaţiul respectiv va funcţiona fie un fast-food, o firmă de renume mondial, fie o cunoscută bancă (o filială a acesteia), fie o cramă a unei podgorii renumite, conducerea GEROM-ului purtând deocamdată negocieri pe mai multe planuri.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter