29.10.2011,  16:57:49 | 0 comentarii | 439 vizualizari
Ca la noi la nimenea... / 14 m din drumul reabilitat de la Petrila vor intra din nou în lucru!
de Corneliu BRAN

Vă vine sau nu să credeţi, dar după ce o parte din drumul principal al Petrilei a fost modernizat prin marele proiect de reabilitare, în zona tunelului se va efectua în acest an „modernizarea pasajului de trecere la nivel cu calea ferată”.

Acest lucru va însemna că o porţiune de drum gata reabilitat va suferi din nou lucrări, că aşa-i la noi, la români. Un lucru este clar: era nevoie de un pasaj acolo, dar de ce acum şi nu anul trecut, înainte de începerea lucrărilor acolo? Și cine spunea că Petrila n-are bani la bugetul local în ani de criză? Uite că are…

 

Dar nu despre „strategia” de reparare a drumurilor publice petrilene vrem să discutăm azi, ci despre cu totul şi cu totul altceva. Despre preţul acestei noi lucrări, aprobate în ultima şedinţă de consiliu local de către toţi consilierii, chiar dacă consilierii PSD au menţionat că este vorba de un „preţ nesimţit” al lucrării, respectiv 349.841,20 lei (aproape 3,5 miliarde de lei vechi), bani care vor urma a fi plătiţi de la bugetul local.

„Estimarea costurilor lucrărilor de construcţii şi instalaţii” făcută de firma S.C. „4 I Invest” Cluj-Napoca, în euro, la un curs de 4,2529 lei/ euro, este următoarea: demontarea a 11,40 metri liniari de pasaj existent - 402,08 euro; refacţii şi ciuruire a 15 metri liniari - 1.763,50 euro; montare dale „Strail” pe 11,40 metri liniari - 34.310, 71 euro; racordare cu drumul pe 10 metri liniari - 5.172,94; „automată” - 24.689,04 euro. Total: 66.338,26 euro, iar cu TVA - 82.259,45 euro, echivalentul a 349.841,20 lei. O estimare întocmită de inginerul Răzvan Vasilovici şi contrasemnată de directorul firmei clujene, Maria Bercan.

În „expunerea de motive” făcută de primarul Ilie Păducel asupra acestei lucrări, acesta subliniază: „Se impune transformarea vechiului pasaj de circulaţie rutieră, la nivel cu cale ferată în zona tunelului, într-unul nou, eficient şi flexibil, capabil să preia cererea tot mai mare de trafic. Modernizarea pasajului de trecere la nivel cu cale ferată din zona tunelului reprezintă o componentă a reţelei de circulaţie ce tranzitează oraşul Petrila şi de realizare a unui pasaj rutier la nivel cu cale ferată superior”. Cam la fel motivează şi juristul Toma Vărgatu (aproape identice nota de fundamentare semnată de jurist şi expunerea de motive semnată de primar), iar inginerul Mihaela Lang, şef serviciu A.I.P.F.I.M.C., este persoana care semnează Raportul, subliniind toate articolele şi legile care permit legalitatea acestei lucrări. 

Suntem convinşi de legalitatea acestei lucrări, suntem convinşi că estimarea costurilor poate fi redusă substanţial  în final, aşa cum a spus şi primarul în şedinţă că „orice estimare poate fi micşorată”, dar nu înţelegem de consilierii PSD au subliniat că: „vom urmări această lucrare îndeaproape, noi contestăm preţul nesimţit şi nimic altceva”. 

Poate pe parcursul lucrărilor, care vor începe în zona tunelului (asta după ce, repetăm, drumul tocmai a fost reabilitat, tot cu bani publici), vom afla mai multe răspunsuri la ce au vrut să spună consilierii Răscolean, Temneanu, Preda, Bobar şi ceilalţi consilieri, în şedinţă, dar şi imediat după şedinţă.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter