29.10.2011,  17:04:18 | 0 comentarii | 684 vizualizari
Valea nu e cu totul pierdută. Mai sunt şi oameni dedicaţi meseriei: / Profesorii de la Centrul de Pedagogie Curativă din Vulcan. Aceştia îşi desfăşoară activitatea la... Lupeni
de Ziarul Vaii Jiului

O fundaţie din Olanda se preocupă de soarta copiilor cu dizabilităţi din cadrul Centrului de Pedagogie Curativă din Vulcan, în timp ce statul român este prea ocupat cu reducerea posturilor de specialitate în acest domeniu. Cu toate acestea, cererile prin care se doreşte primirea unor copii în rândul celor din Centrul de Pedagogie Curativă cresc de la an la an.

 

Reabilitări cu ajutorul familiilor şi părinţilor

Din toamna trecută, la unul dintre etajele fostei maternităţi din municipiul Lupeni funcţionează o adevărată şcoală pentru 53 de copii cu dizabilităţi din Valea Jiului, în timp ce cei 17 angajaţi ai Centrului, care se ocupă de educarea acestor copii, sunt şi pe post de fochişti, şoferi, zugravi, faianţari, în funcţie de priceperea fiecăruia.

Pe dinafară, sediul fostei maternităţi apare sinistru şi dărăpănat. Înăuntru însă, pe tot etajul, pot fi observate săli de clasă amenajate cu gust chiar de către profesorii psihopedagogi, săli în care copiii se simt ca la ei acasă, întrucât abia acum au un spaţiu în care într-adevăr se pot desfăşura, pot primi mai multă atenţie şi pot învăţa mult mai multe. La rândul lor, copiii îi privesc pe profesorii lor ca pe o adevărată familie, tratându-i cu respect şi prietenie, ştiind să se bucure de fiecare lucru mărunt.

„La Lupeni a fost singurul loc din Valea Jiului în care ni s-a oferit acest spaţiu. Sunt de acord că pe dinafară nu arată tocmai bine, însă dacă aţi fi văzut cum arăta în vară, v-aţi fi schimbat viziunea. Acolo este un colectiv care pune foarte mult suflet. Cu toţii au defrişat terenul din jurul clădirii, au montat gardurile, au zugrăvit, au pus faianţă, împreună cu familiile şi cu părinţii copiilor, care se pricepeau la una, la alta. A fost o adevărată aventură când am adus centrala termică cumpărată din Deva, care a fost foarte greu de manevrat, dar am reuşit până la urmă s-o montăm. Din păcate, căldura nu este de 22 de grade, ci de 18 sau 19, din cauza ferestrelor vechi, dar am primit o sponsorizare de la fundaţia olandeză care ne ajută şi săptămâna viitoare vom monta ferestre noi şi vom avea căldură mai multă. Este o echipă acolo care face nişte lucruri minunate”, a declarat Marin Ormenişan, directorul Centrului de Pedagogie Curativă.

Din păcate, pentru că reducerile de personal sunt la ordinea zilei, nu se pot face noi angajări, deşi ar fi mare nevoie.

„Am avut cereri de angajare, dar nu se poate, ministerul nu poate permite noi angajări. Am primit un microbuz de la olandezi şi aducem copiii la şcoală în două, trei ture, şofer fiind unul dintre profesori, pentru că nu ne putem permite să angajăm un şofer, nu ne lasă de la Bucureşti. Avem centrală pe lemne şi acelaşi profesor care este şi pe post de şofer face focul şi este destul de greu, dar ne descurcăm, facem o treabă bună”, mai spune Marin Ormenişan.

 

Åžcoală de arte şi meserii pentru tinerii cu dizabilităţi, un proiect de viitor

În clasele amenajate în fosta maternitate din Lupeni învaţă copii de la 3 la 17 ani, sperându-se ca într-un viitor apropiat să se poată deschide tot acolo şi o şcoală de arte şi meserii, încercându-se astfel încadrarea tinerilor peste 17 ani în câmpul muncii. „Ne dorim ca pentru aceşti copii să deschidem o şcoală de arte şi meserii, să avem ateliere de ţesătorie, de modelare în lut şi alte activităţi, pentru a reuşi să-i integrăm pe piaţa muncii. Cu astfel de copii se lucrează altfel decât în şcolile de masă, facem lucrurile mai practice. Există un colţ al anotimpurilor în fiecare clasă, pentru ca aceşti copii să identifice fiecare sezon cu ajutorul culorilor. Fiecare zi a săptămânii are, de asemenea, o altă culoare, pentru ca, prin asociaţie, copilul să înveţe mai bine. Ne bazăm în învăţarea lor pe folosirea materialelor naturale”, declară profesorul psihopedagog Larisa Marinescu.

 

Larisa Marinescu: „Aici nu simte nimeni că se fac diferenţe...”

Larisa Marinescu lucrează în sistem de 14 ani şi, deşi şase ani a lucrat în învăţământul de masă, spune că mai mult îi place să lucreze cu copiii ce au dizabilităţi. „Mi-am dorit foarte mult să lucrez în acest domeniu şi, fiind familiarizată mai mult teoretic cu ce voi avea de întâmpinat, totul a devenit ca firesc pentru mine. În învăţământul de masă există copii cu probleme, care sunt marginalizaţi de către profesori şi de ceilalţi colegi. Aici însă nu simte nimeni că se fac diferenţe şi ăsta e un mare câştig pentru ei. Lucrăm cu o categorie vulnerabilă de copii şi, dacă nu avem abilităţi pentru a face faţă, ne putem alege altceva. Mai cred şi că ar trebui introduse celorlalţi copii de timpuriu nişte principii la ceea ce înseamnă copiii cu dizabilităţi, pentru a evita răutăţile şi diferenţele”, explică Larisa Marinescu.

 

Maria Chiuda: „Omul sfinţeşte locul”

Profesor psihopedagog, Maria Chiuda este cea mai veche în acest centru şi spune că de-a lungul anilor a avut multe satisfacţii.

„Eu sunt cea mai veche, lucrez la Centrul de Pedagogie Curativă Vulcan din anul 2003. Eu am preluat copiii de la Păclişa. Faţă de atunci, pot spune că se văd progrese mari. Eu cred că omul sfinţeşte locul şi aici, în sediul acesta, se vede. Unul dintre elevii mei a fost Ionuţ Tănase, unul dintre componenţii trupei de dans 3Style, care a demonstrat că se poate reuşi. Acum este student, chiar dacă atunci când a venit la noi se temea că toată viaţa va purta stigmatul unei şcoli special. L-am încurajat de fiecare dată şi l-am motivat, explicându-i că, dacă are ambiţie şi voinţă, va putea reuşi în viaţă. Åži a reuşit, eu sunt foarte mândră de el. Am observat că, datorită muncii mele, am avut de câştigat pe alte părţi, unde nici nu m-am aşteptat. Lucrul cu aceşti copii te îndeamnă să mergi mai departe, să te bucuri alături de ei, mai ales când îi vezi că ei ştiu să se bucure de cele mai mărunte lucruri. Desigur, mai este de lucrat la mentalitatea unor oameni care-i privesc pe aceşti copii cu reticenţă şi avem de lucrat şi cu unii părinţi, care se simt frustraţi că au un copil cu probleme”, ne spune Maria Chiuda.

 

Loredana Pinko: „Simt că aici Răzvan e un copil fericit”

Având în vedere că şi fiul ei de 14 ani, Răzvan, învaţă la această şcoală, Loredana Pinko este, poate, unul dintre profesorii psihopedagogi care înţelege cel mai bine nevoile copiilor cu dizabilităţi. Ne-a povestit că munca aceasta i-a prins bine, făcând-o să treacă peste durerea de a nu avea un copil cu un viitor măreţ, aşa cum îi plănuise înainte de naştere. Ba, mai mult, a avut curajul să mai dea naştere unui alt copil, o fetiţă de 7 ani, care îşi ajută foarte mult frăţiorul, dar, în general, şi pe copiii care sunt mai vulnerabili decât ea. „Este al patrulea an în care eu lucrez aici. Am ales acest domeniu, fiind motivată de faptul că am un băiat cu probleme, de 14 ani, care este în clasa a VI-a. Ca o ironie, l-am născut chiar la maternitatea aceasta - unde, la naştere, a suferit o hipoxie. Åži când a fost vorba de obţinerea unui sediu, m-am implicat pentru obţinerea acestuia. Copilul meu, înainte de a ajunge aici, a fost la şcoala normală din Uricani până în clasa a IV-a, dar nivelul lui de inteligenţă nu i-a permis să asimileze cognitiv. Ne-am dat seama că acolo nu este fericit şi am luat greaua decizie de a-l aduce aici, unde el a întâlnit copii cu probleme asemănătoare şi unde eu, ca părinte, am observat că nu sunt singura în această situaţie. Simt că aici Răzvan e un copil fericit. Acum mă simt şi eu într-adevăr liniştită şi sunt fericită că există şcoala asta”, mai spune Loredana Pinko.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter