03.11.2011,  23:16:36 | 0 comentarii | 969 vizualizari
Chiar dacă, nefiind investite în buricul târgului, nu au parte de notorietate / Fondurile imense alocate de Banca Mondială transformă Valea Jiului
de Alina PIPAN

În anul 2004, Ministerul Economiei şi Comertului a început programul de restructurare pentru sectorul minier. În perioada 2004 - 2010 a fost aprobată derularea programului de închidere a unui număr de 29 de perimetre miniere în cadrul proiectului “Închidere a minelor şi diminuare a impactului social”, finanţat de către Banca Mondială. Proiectul de închidere de mine include închiderea unor mine de huilă, lignit şi polimetalice şi a unor preparaţii. 

 

 

Procesul de închidere şi ecologizare cuprinde: închiderea lucrărilor miniere; dezafectarea echipamentelor şi a altor instalaţii de fier; recuperarea resturilor de instalaţii, maşini şi alte structuri metalice; demolarea clădirilor şi a structurilor de la suprafaţă; stabilizarea haldelor de steril; consolidarea digurilor iazurilor de decantare; rambleierea zonelor de subzidenţă (conuri de surpare şi altele); construcţia staţiilor de tratare a apei - dacă vor fi necesare; reabilitarea, revegetarea şi redarea terenurilor către comunitate. Responsabil pentru implementarea proiectului de închidere a minelor este Ministerul Economiei (Unitatea de Management a Proiectului – UMP). În Valea Jiului, investiţiile Băncii Mondiale sunt numeroase în ceea ce priveşte acest program. 

Și pentru că banii investiţi nu se duc pe lucrări efectuate în buricul târgului, proiectele nu au notorietate, deşi pentru Vale înseamnă mult. Am vorbit despre acest subiect cu Alexandru Blaj, facilitator regional al băncii pe acest program de investiţii. Dumnealui a avut amabilitatea de a ne explica ce înseamnă aceste investiţii şi cum arată ele în teren în prezent. Primul perimetru minier închis şi ecologizat şi cel care în momentul  de faţă este şi cel mai bine dezvoltat este cel realizat pe platforma industrială a fostei mine Dâlja. Aici deja îşi desfăşoară activitatea trei firme distincte. Două îşi axează activitatea pe prelucrarea lemnului şi o a treia pe prefabricate betoane.

Cel mai recent proiect şi cel mai mediatizat este în momentul de faţă cel de la mina Aninoasa. În anul 2007, la cererea comunităţii locale, s-a decis ca o parte a minei Aninoasa să fie transformată în muzeu al mineritului. Ca urmare, proiectul tehnic de închidere a trebuit să fie revizuit de către institutul de proiectare. Serviciile de proiectare pentru Muzeul Mineritului au fost contractate de către UMP în 2007, proiectul tehnic de închidere a fost finalizat la sfârşitul lunii aprilie 2008. 

Conform primarului Ilie Botgros, proiectul acestei mine muzeu costă aproximativ 2,2 milioane de dolari, în totalitate de la Banca Mondială. Acest muzeu îşi propune  să arate într-adevăr care este viaţa de miner. Mai precis, turistul care vine să viziteze va intra în vestiar, îşi va lăsa  hainele de turist şi va îmbrăca salopetele, îşi va pune lampa, masca, casca, apoi va pleca să viziteze puţul principal şi rampa puţului care rămâne în picioare, va merge să viziteze casa maşinii, va intra în depozitul de explozivi şi va  merge către garajul de diesele. Aici va  putea să parcurgă istoricul mine­­­-ritului de la 1880 pâna în zilele noastre, pe un tunel care leagă Aninoasa de Piscu, două foste mine, în lungime de 880 de metri. De asemenea, proiectul include un parc de distracţii alăturat. Momentan, pe platforma respectivă îşi desfăşoară activitatea, într-una din halele rămase în picioare, firma Cominvest de la Deva. Proiectul minei muzeu are ca termen de execuţie 18 luni de zile. Tot în anul 2007, pentru închiderea şi ecologizarea minei Iscroni (Livezeni Sud) contractori au fost stabiliţi a fi  SC Petromservice SA şi Cominco SA. Contractul a fost semnat în octombrie 2006 pentru suma de 849.853,71 lei. Data estimată pentru finalizarea lucrărilor a fost stabilită pentru octombrie 2007, iar recepţia lucrărilor de reabilitare a avut loc în decembrie 2007. La cererea comunităţii locale, suprafaţa reabilitată a fost extinsă cu circa 2 ha şi au fost executate lucrări suplimentare de management al apelor. Suma totală cheltuită a fost de 551.472,40 lei. Aici pe platformă au rămas în picioare câteva schelete ale unor foste clădiri. Primarul Ilie Botgos consideră că acestea îşi vor găsi utilitatea în cazul în care, în zona respectivă, se vor construi în viitor hoteluri destinate activităţilor turistice.

 

Lucrările la Preparaţia Livezeni au fost contractate tot de  SC Petromservice SA în asociere cu SC Cominco SA. Contractul a fost semnat în octombrie 2006 pentru suma de 4.011.635,51 lei. Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în mai 2009. Începerea lucrărilor a fost întârziată datorită problemelor privind proprietatea asupra unor clădiri care apar în contract, probleme care au trebuit rezolvate. Pentru că această dată scadentă nu a fost respectată, a fost reziliat contractul cu SC Petromservice SA şi s-a stabilit un nou contractor, SC Comaco Consulting SRL. Principalele lucrări pentru acest perimetru includ demolarea clădirilor industriale. Momentan se derulează demolarea silozurilor de cărbune. Este prevăzută în lucrări şi reabilitarea unui drum pentru comunitate. Suma contractată s-a modificat şi ea, fiind stabilită undeva în jurul sumei de 7.000.000 lei. Momentan, pe platforma respectivă desfăşoară activităţi patru firme care au luat în concesiune spaţii, mai precis două staţii de betoane, un atelier de mobilă şi un atelier mecanic.

La Valea de Brazi, investiţiile Băncii Mondiale nu s-au limitat doar la ecologizarea incintei prinicipale şi a incintei puţului nr. 8, ci şi la stabilizarea haldei de steril. Aici au avut loc o serie de lucrări dedicate comunităţii. Contractorul pentru aceste lucrări a fost SC Cominco SA. Contractul a fost semnat în ianuarie 2006 pentru suma de 2.602.303,97 lei. Dar costul acestui contract s-a extins odată ce s-au inclus lucrări suplimentare numeroase cerute de către comunitatea locală. Ele includ execuţia unui gard împrejurul fostei incinte şi bise­ricii din zonă şi reabilitarea bisericii; un drum nou care asigură accesul direct la 8 case; un drum nou către gospodăria Hiciu, dar şi reabilitarea utilităţilor în interiorul fostei incinte. Albia pârâului Valea de Brazi a fost regularizată şi ea. De asemenea, se va ridica un zid menit să stabilizeze  halda din cauza alunecărilor de teren în zonă.

Preparaţia Uricani este un alt perimetru care a intrat în programul de închidere şi ecologizare, contractor fiind SC IMI SA din Baia Mare. Contractul a fost semnat în august 2007 pentru suma de 3.855.277,04 lei iar lucrările au fost finalizate în noiembrie 2008. În zona respectivă au fost derulate diverse lucrări, prin­tre care: demolarea clădirilor dezafectate, lucrări de remodelare şi reabilitarea unor largi suprafeţe de teren (circa 18 ha de teren au fost reabilitate şi, cu toate că pot  fi reutilizate, ele nu sunt exploatate). La solicitarea comunităţii locale au fost efectuate, de asemenea, lucrări suplimentare de drenaj pentru o suprafaţă de 8 ha. La fel ca şi în cazul minei Iscroni, pe terenul respectiv a rămas în picioare fosta clădire administrativă şi fostul atelier electromecanic. Dănuţ Buhăescu a intuit că această clădire se pretează pentru o transformare în hotel, cu toate că un eventual investitor ar accepta cu greu un plan arhitectural impus pentru realizarea unui hotel. Mai ales că arhitectura unui hotel are prea puţin în comun cu cea a unui fost imobil destinat industriei miniere. Pe platforma de la Lupeni, omul de afaceri Emil Părău este singurul antreprenor care a dezvoltat  o secţie RCA  şi un atelier de reeşapare.

 

 

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter