29.10.2011,  12:23:48 | 0 comentarii | 785 vizualizari
O comparaţie la SC Apa Serv Valea Jiului SA: / Preţul apei şi salariul directorului Ionică


de Corneliu BRAN

În ediţia de ieri am evidenţiat efortul depus de Apa Serv Valea Jiului SA şi ADI pentru accesarea unor fonduri importante pentru moder-nizarea reţelei de canalizare şi distribuţie a apei. În numărul de astăzi dorim să scoatem în evidenţă un aspect nepopular pentru cei implicaţi în gestionarea chestiunilor legate de apă: preţul acesteia.

 

Ceva ce nu înţelegem, totuşi... 

Cristian Ionică a atras atenţia public că societatea de apă este financiar la limită, iar dacă nu se iau măsurile care se impun, atunci „faliment scrie pe ea”. Sau: va fi apă, ca pe vremuri, doar „trei-patru ore pe zi”. Care cam tot faliment ar însemna pentru cetăţeni. Bun. Dar atunci cum se face că ADI a aprobat un salariu de 55 de milioane de lei vechi, brut, directorului general al societăţii de apă, plus alte câteva salarii brute de peste 30 de milioane lei vechi, ba chiar de 40 de milioane lei vechi, în timp ce unii salariaţi abia câştigă 700-800 de lei? S-au făcut restructurări şi mutări de trupe în ultimii ani, dar nu ştim cum se face că de fiecare dată birourile nu au fost prea afectate, ci doar lucrătorii din teren. În tot acest timp, fiecare director care a venit la cârma societăţii s-a plâns că nu prea mai are personal pe teren şi specialişti în domeniu. E treabă asta? Întrebăm şi noi pe cei de la conducerea societăţii, dar şi pe reprezentanţii ADI ce vină are populaţia pentru toate acestea, sau pentru programele neperformante aplicate, pentru care s-au cheltuit bani în neştire, multe dintre aceste cheltuieli fiind cercetate penal şi în momentul de faţă?

 

Cristian Ionică, directorul general al societăţii de apă, 

om de altfel de bun-simţ, modest, care a urcat toate treptele ierarhice cam de 20 de ani de când se află angajat la această societate, spunea atunci când a fost numit director că va face tot ce trebuie pentru „redresarea corabiei”. A menţionat că „moştenirea” e grea şi că cea mai mare problemă o va reprezenta încasarea banilor de la populaţie pentru serviciile prestate de operatorul Apa Serv. Bun, dacă dorea, într-adevăr, redresarea corabiei, atunci Ionică nu trebuia să înceapă în mod direct cu tăierea pentru o perioadă de trei-patru ani a salariilor „babane”, până situaţia financiară era redresată? Apoi, directorul Ionică NU trebuia sub nicio formă să accepte mărirea preţului apei potabile, în condiţiile în care facturile neplătite erau mormane pe la ghişee. Mai bine îşi dădea demisia de onoare decât să accepte aşa ceva. E logic şi se ştie foarte clar că o populaţie lovită de criză nu va plăti niciodată la timp ceva care se tot scumpeşte, în loc să scadă. Din contră, dacă se ieftinea apa, poate că procentul de încasări ar fi crescut, iar acest blocaj cauzat de restanţele de la populaţie nu s-ar fi repetat an de an. Aşa, apa s-a scumpit, pe motiv „că acesta e costul real şi aşa ni s-a impus”, şi astfel cam jumătate din facturi rămân neplătite. Și nici nu vor putea fi recuperaţi uşor banii, cu toate procesele pe rol. În concluzie, ce era mai bine: facturi mai mici şi un procent mai mare al populaţiei care să le plătească sau invers? Degeaba se plânge acum directorul Apa Serv că din totalul datoriilor „60% sunt bani pe care ar trebui să-i recuperăm de la populaţie”. 

 

Trecând peste aceste aspecte, ca să întărim cele spuse mai sus, l-am întrebat pe directorul general, cu prilejul semnării contractului de lucrări pentru Petrila şi Aninoasa, care este treaba cu salariul dumnealui. Cristian Ionică ne-a explicat cu seninătate ce responsa­bilitate mare are dumnealui, în raport cu ceilalţi angajaţi. Sincer, nu ne-a prea convins. Vă lăsăm pe dumneavoastră, cititorii, să spuneţi dacă Cristian Ionică are sau nu are dreptate când spune că salariul brut de 55 de milioane nu e mare, bine că nu ne-a zis că, din contră, e prea mic. 

„Salariul meu e de 55 de milioane lei, vorbesc de venitul brut. Nu am niciun alt spor. Iar ca să mai ştiţi ceva, eu plătesc apa, deşi colegii mei nu o plătesc. Eu am salariul negociat printr-un contract de mandat. Acesta este salariul care mi l-au stabilit cei de la Apa Serv şi cred că este ok. Din venitul brut, aproape 40% se duce la stat. Dacă bine îmi aduc aminte, 33.600 lei a fost ultimul meu salariu net. Spuneţi de salariile mici ale unor angajaţi ai noştri, dar vă contrazic: eu am o altă responsabilitate, pentru că toată Valea Jiului înseamnă 160.000 de locuitori, care beneficiază de o apă de calitate, canalizare, iar responsabilitatea mea este mare. Chiar am rămas surprins când mi-au spus unii că la Kapital TV sunt criticat pentru asta. Dacă veneau să mă întrebe le răspundeam şi îi lămuream cum stă treaba”, ne-a declarat directorul Ionică.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter