29.10.2011,  15:59:01 | 0 comentarii | 739 vizualizari
Pronunţarea în cazul judecătorului Popescu a fost amânată pentru 16 martie 2011
de Ziarul Vaii Jiului

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au amânat pentru data de 16 martie a.c. pronunţarea în dosarul 603/57/2010, în care judecătorul Valentin Popescu, vicepreşedinte (actualmente suspendat) al Judecătoriei Petroşani, a fost trimis în faţa instanţei pentru comiterea mai multor fapte de corupţie.

Popescu a făcut recurs după ce, la 26 august 2010, Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de încheiere de tranzacţii financiare incompatibile cu funcţia deţinută, trafic de influenţă, luare de mită, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

La termenul din data de 2 martie 2011, reprezentantul DNA a cerut condamnarea inculpatului la o pedeapsă privativă de libertate mai mare decât cea dispusă de prima instanţă, iar apărarea a susţinut că - având în vedere că inculpatul este deja arestat de aproape un an de zile - s-ar impune o pedeapsă cu suspendare.

Având în vedere că opinia publică a manifestat un interes sporit cu privire la această cauză, reproducem în cele ce urmează câteva din argumentele folosite la condamnarea judecătorului de către prima instanţă, respectiv Curtea de Apel Alba Iulia. Vom reveni.

 

La data de 9 martie 2010 inculpatul Popescu Valentin a primit de la numitul P. L. L. o sticlă de coniac, marca Alexandrion, cu scopul de a interveni pe lângă martorul M.V. , judecător în cadrul Judecătoriei Petroşani, pentru ca acesta să pronunţe o soluţie favorabilă mituitorului în procesul pe care-l are pe rolul acestei instanţe de judecată.

Înregistrările efectuate în mediu ambiental au dovedit faptul că de la începutul întâlnirii cu inculpatul numitul P.N. a remis sticla de coniac „pentru protocol”, după care a trecut direct la discutarea aspectelor legate de litigiul avut pe rolul judecătorului M.

Din procesele verbale de redare a convorbirilor rezultă că inculpatul nu s-a limitat doar la a-l îndruma să discute cu judecătorul, ci a arătat că va discuta personal cu magistratul, ceea ce a şi făcut, în declaraţia dată în faţa instanţei în calitate de martor, judecătorul I. arătând că Popescu Valentin l-a chemat în biroul său şi i-a cerut să-l ajute pe P., acesta fiind prietenul său (fila 210 vol. III- urmărire penală şi fila 121 instanţă).

Relevante în acest sens sunt înregistrările discuţiei ambientale dintre inculpatul Popescu Valentin şi martorul P.N., (vol. II filele 149, 150, 152 - dosar de urmărire penală):

P.N.:- Nu că nu e toxic

P.V.:- Nu?

P.N.:- Da...

P.N:- Aşa..., e vorba de neamurile mele, care au dat în judecată, sau s-au dat în judecată cu primăria (…) pentru un teren. Aşa..., hopa....

P.V.:- Și cum le cheamă pe neamuri?

P.N.:- P. !

P.V.:- Aşa ! Am avut şi eu da` nu mai ştiu care P.....

P.N.:- P. eu sunt prieten foarte bun şi cu fostul director de la Hunedoara...

P.V.:- Da, da, da, da.

P.V.:- Dar nu au pe la mine procese?

P.N.:- Nu, nu, nu... alta, altă încrengătură. Aşa şi

problema este că iară sunt citat, bun să mergem la probă de martori. Aşa e (neinteligibil)...

P.V.- Aşa e, că la uzucapiune se cer martori, că la ieşirea din indiviziune nu se cer.

P.N.:- Da, cred că da. Cred că da...Da, deci asta e ultima....din care ....

P.V.:- Asta e (neinteligibil) prima....

P.N.:- Acţiunea civilă?

P.V.:- Da.

P.N.:- Asta e. Aşa, aici e acţiunea civilă.... Și avocată este G., judecător va fi pare-se M.V., deci numai noi ştim

treaba asta că am venit la dumneavoastră

P.V.:- Păi M.V. este prietenul nostru. Și în ce fază e acuma?

P.N.:- În faza asta cu martoru’, în faza cu martorii. Și îmi zice nepoată-mea că e purtătorul de cuvânt al clanului P., zice mă M.V. este cam ciufut cam nu ştiu cum. Și eu îi ştiu pe M.V. am şi telefonul lui nevastă-sa...

P.V.:- Păi, eu am să discut astăzi cu M.V. şi după aia eu  vă dau un telefon...

P.N.:- Da, da, da.

P.V.:- Adică, să le luăm şi să vedem care şi cum este şi punctul lui de vedere

P.V.:- Eu oricum, deci eu vă sun sau oricând îmi daţi

telefon, că oricum nu e prea bine telefonic, că al meu va fi posibil să fie înregistrat, cum e la noi cu tot felul de tâmpenii pe aicea...

P.V.:- Și atuncia dimineaţa, vă spun şi după ce discut şi cu el (nr. M.V. ) şi când şi cum.

P.N.:- Păi dar nu spui...

P.V.:- Păi dar nu cred, eu tot ce depinde de el, îmi e prieten bun...

 

Primirea folosului material de la P.N. este confirmată şi de discuţia purtată ulterior de inculpat cu numita L.M. (persoană cu care se afla în relaţii apropiate), căreia i-a descris modul în care a primit bunul, precum şi scopul pentru care a fost dat (…):

 

Popescu Valentin:- (neinteligibil )... că e... îi luăm noi comunicaţiile şi vorbim ...după trei jumătate, P. era în colţ la Judecătorie, acum plecă de la mine, păi da şi io uitai de el, vorbi şi două minute cu o doamnă B., fostă învăţătoare a lui fiu`meu, din clasele 1-8, că ea, mă consultă şi ea cu C. ei, şi pac când îmi ridicai capul... El acolo sta' ... cu o geantă diplomat... ce să zic... mi-a adus o sticlă ... mi-a adus o sticlă de Alexandrion... de 7 stele... mi-a adus o sticlă de Alexandrion, ce... ştii... Y:-Da...

Popescu Valentin: - Păi are un proces foarte greu la M.V., mda, nu, nu ..., are vreo trei hectare şi-i intravilan, e pe lângă Primăria (…), no şi primăria l-a dat în judecată, da. Și până scoate toate actele, până vede, până nu ştiu ce... trebuie să tot meargă, ştiu ce ... da, că poate ar fi rău de după avere... nu-i dată dracu'. Câţi bani o luat, ce... nu înţelege, (neinteligibil)! ce ştiu eu, că ei or fost porci...

 

Apărarea inculpatului, în sensul că sticla cu băutură are o valoare simbolică, de prietenie nu este fondată.

Legea penală nu impune o proporţie între serviciul

prestat  şi remuneraţia sau  folosul primit.

Darurile ocazionale, dacă sunt în legătură cu un

serviciu concret şi din moment ce au fost acceptate,

nu sunt simple acte de donaţii, neangajante, ci vizează cumpărarea unui anumit tip de influenţă, la care cel care oferă aşa ceva şi apelează pentru a rezolva o

problemă pe căi ce eludează dispoziţiile legale aplicabile tuturor cetăţenilor.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter